Yine yeni bir gün ve maalesef yine yeni bir zam ve kısıtlama haberiyle karşınızdayız. Çoğumuz Aliexpress, eBay ve Amazon gibi siteler aracılığıyla yurt dışından alışverişler yapıyoruz, değil mi? Hatta son dönemde bir Temu çılgınlığı da yaşanmıştı. Kimi zaman indirimli bir ürün gördüğümüzde, kimi zaman da ülkemizde satılmayan bir ürünü uygun fiyata alabilmek için yurt dışı alışveriş imkânı çok önemli. Ama görünüşe göre bundan sonra yurt dışından alışveriş yapabilmek mucizelere kalıyor. Zira hem bireysel ithalat limiti düşürüldü hem de vergilere zamlar geldi. İşte detaylar.
Yine bir sabah uyandık ve yine zamlar, kısıtlamalarla karşı karşıyayız. Resmi Gazete’de de yayınlandığı üzere, gümrük yönetmeliğinde değişikliklere gidildi.
Daha önce bireysel ithalat limiti, 150 euro idi. Yeni karar neticesinde bu limit, 30 euro’ya düşürüldü.
Öte yandan, eğer AB üyesi bir ülkeden ürün aldıysanız, gümrük vergisi oranı %18’ten %30’a yükseltildi.
Eğer diğer ülkelerden ürün alırsanız, daha önce %30 olan vergi oranı da %60’a yükseltildi.
Son olarak, ÖTV kapsamında, kamera ve elektrikli süpürge gibi pek çok elektronik ürüne de ilave %20 vergi getirildi.
Yeni kanun, yurt dışından alışverişi büyük ölçüde bitiriyor
Evet, zira günümüzde 30 euro’ya satılan ürünler oldukça az. Tabii burada ufak bir dekorasyon ürününden ya da posterden söz etmiyoruz. Örneğin, bir bilgisayar oyunu almak isterseniz, en uygununu 40-50 euro’ya buluyorsunuz. Güncel oyunlarda ise 70-80 euro aralığında fiyatlar var. Yani bunları fiziksel kopya olarak yurt dışından sipariş verip gümrükten geçiremezsiniz. Bunlar tabii sadece birkaç örnek. Örnekleri çoğaltabilmek mümkün.
Karar, yayınlandıktan itibaren 15 gün sonra yürürlüğe giriyor. Yani eğer şu an bir sipariş verdiyseni ve fiyatı 30 euro’nun üzerindeyse, 15 gün içinde elinize ulaşırsa sorun yok. Aksi durumda gümrüğe takılabilir. Bundan sonra sipariş vermeye çalışırken daha titiz hareket etmenizde yarar var.
Diyelim ki 30 euro gümrük sınırını geçtiniz? O zaman ürününüz gümrüğe takılacaktır ve ticari kapsamda değerlendirilecektir. Sizden bir gümrük müşaviri tutmanız istenebilir ve talep edilecek vergi miktarları da bireysel siparişlere kıyasla çok çok fazla olabilir.
Açıkçası bu yeni güncelleme, yurt içinde satış yapan perakendecileri ne kadar koruyor, bilemiyoruz. Zira pek çok kişi, “ülkemizde satılmayan ürünleri almak için” yabancı sitelere başvuruyor. Öte yandan, bu yeni karar sonrasında yurt dışından ithal edilerek ülkemizde satılan ürünlere de yeni zamlar gelebilir. Bu durumda en büyük mağdurlar da son tüketiciler oluyor.
Baktığımızda, ekonomideki kötü gidişat sürüyor, zamlar arka arkaya geliyor ve asgari ücrete zam yapılmaması da can sıkmaya devam ediyor. Hal böyle olunca, muhtemelen yurt içindeki paranın yurt dışına gitmesini zorlaştırmak için yeni önlemler alınıyor gibi görünüyor.
İlgili Haberler:
>> Vivo V30 Lite inceleme: 120Hz Ekran Tazeleme Oranı ve 80W Hızlı Şarj