IT Yöneticisinin Hayatını Kolaylaştıran Yeni Teknolojiler

2014 yılı teknoloji açısından oldukça hızlı gelişiyor. Neredeyse her ay, dengeleri alt üst eden yeni bir teknoloji ile karşı karşıya kalıyoruz. Bu teknolojilerin neler olduğunu bu yazımızda topladık. 

Geçmişi geride bırakalım ve geleceğe bakalım. 2014 yılı oldukça hareketli geçiyor. Yeni teknolojilerin piyasaya girmesi ile birlikte, IT mimarileri kökten değişeceğini uzmanlar kesin gözüyle bakıyor. Bu yüzden IT trendlere ayak uydurmak isteyen işletmeler, değişimini hızlıca yapmaları şart. Peki nedir bu yeni teknoloji trendleri? Lafı fazla uzatmayalım. Gelecekte damgasını vuracak teknolojileri sizler için değerlendirdik.

kapak 21

Daha az yazılım daha çok uygulama

Akıllı telefon ve Tablet’lerin oldukça fazla ilgi görmesinden dolayı yeni bir dönemin doğmasına neden oldu. Masaüstü PC ve Dizüstü sistemlerde yapılan birçok şey artık rahatlıkla akıllı telefon ve Tablet’lerde yapılabiliyor. Durum böyle olunca geliştiriciler yazılım yazmaktan çok uygulama yazmaya yöneldiler. Bunda da haksız değiller. Çünkü birçok kişi e-posta trafiğini akıllı telefon ve Tablet ürünlerinde yapıyor. Hatta sosyal ağlara giriş, en çok taşınabilir kişisel cihazlardan gerçekleştiriliyor. Durum sadece bununla sınırlı değil. Mobil uygulamalar sayesinde konser ve uçak biletleri de kullanılıyor. İşin daha da ilginç yanı ise, bu ürünlerle mobil bir çalışma ortamı da oluşturulabiliyor.

featured-750

Uzmanlara göre, önümüzdeki yıllarda uygulamalar inanılmaz derecede artacak. Kişisel kullanımın dışında iş uygulamaları da ciddi bir yükselme olacak. Uygulamaların artması ile birlikte masaüstü yazılımları ne yazık ki azalacak. Birçok yazılım güncellenmeyecek ve bu sayede de bu yazılımların ömrü bitecek. Benzer bir durum Web siteleri için de geçerli. Kişiler, Web sitelere girmekten çok sitelerin uygulamalarını indirecekler. Gelecekte World Wide Web’in yerini uygulamalar alacağını kesin gözüyle bakılıyor.

Sabit Disk Yerine Veri Bulutu

Cloud Computing, ya da namı diğer Bulut bilişim yükselmeye devam edecek.  Bunun en büyük nedeni de Internet’e bağlanan cihazların çeşitliliği. Akıllı telefondan tutun, tablet ve masaüstü PC. Tek bir kullanıcının, birden çok cihaz kullandığı bu devirde verilere istediği zaman istediği yerde ulaşmak ister. Erişilen bu veriler otomatik olarak senkronize edilmesi şart. Kullanıcı, evde başladığı bir dokümanı yoldayken Tablet cihazı ile devam edebilmeli.

Businessman drawing a Cloud Computing diagram

Internet yardımı ile Veri bulutuna erişmek sadece Bulut bilişim ile mümkün. Bulut Bilişim’in diğer bir avantajı, sanal veri depolama cihazında birden çok kişilerin anında ulaşabilmeleri. Aynı proje üzerinde çalışan takım arkadaşları bu teknoloji sayesinde daha verimli çalışmaları mümkün. Fakat buradaki tek endişe ne yazık ki güvenlik. Öyle ki  Edward Snowdern’in skandal NSA ifadelerinden sonra, birçok işletme bulut bilişim teknolojisine çok daha dikkatli yaklaşıyor. Bunu bilen servis sağlayıcıları da, müşterilerinin güvenlerini kaybetmemek için Bulut Bilişim teknolojilerine ciddi bir güvenlik yatırımı yapıyorlar.

Online life concept. Business Woman looking upwards while workin

E-Mail Yerine Sosyal Ağlar

E-Posta’nın gelecekte yeri yok. Bunun en büyük nedeni de, insanlar haberleşmeleri sosyal ağlarda yapmaları. Yeni nesi, ya da namı diğer Facebook jenerasyonu neredeyse hiç e-posta atmıyor. Bu birçok işletmede büyük bir dert olmuş durumda. Çalışanlarını e-posta derdinden kurtarmak için de kendi sosyal ağlarını kuran işletmeler, önemli derecede arttı. Bu çözüm oldukça işe yaradı. Çünkü çalışanlar , şirket için sosyal ağlarla anında haberleştikleri gibi, Video konferans yapmaları da inanılmaz derecede kolaylaştı. Çalışanlar daha sıkı haberleştikleri görüldü ve bu sayede de şirketin verimi arttı.

Mobil Baskı

Önümüzdeki yılların en önemli Trendlerden biri kuşkusuz mobil baskı. Akıllı telefon ve Tablet’lerin artması ile birlikte, çalışanlar buradaki verileri anında basmak istiyorlar. Geçmişte bu oldukça zor bir işlemdi. Günümüzde birçok üretici ürünlerini mobil baskıya uyumlu hale getiriyorlar. Bazı yazılım geliştiricileri, çeşitli uygulamalarla bu ihtiyaç için çözümler oluşturuyorlar.

Samsung gibi önemli üreticiler, akıllı telefon ve Tablet ürünlerini kendi marka yazıcılarla uyumlu hale getirdiler. Fakat buradaki hedef, akıllı telefon veya Tablet ile marka bağımsız baskı alınabilmesi. Yani en yakın yazıcıdan sorunsuzca çıktı alabilmek.

maxresdefault

3D’de Baskı

2013 yılında ilk 3D baskı makineleri tanıtıldığında büyük bir tartışmaya neden olmuştu. İnsanlar bu ürünlerle tam olarak neler yapabileceklerini anlamamışlardı. Günümüzde bu teknoloji seri üretime hazır hale geldi. Kapı kolundan tutun, çamaşır makinesi parçalarına kadar birçok yedek parçası bu ürünlerle üretmek mümkün. Plastik malzemeden birçok şekil elde etmek mümkün. İşin güzel tarafı ise, 3D yazıcılarının gün geçtikçe ucuzlamaları.

3d-printer-RT

Peki bu teknolojinin geleceği nasıl olacak?  Uzmanlara göre evinde 3D yazıcı bulunduran kişiler Internet’den ürün şablonları satın alacaklar. Bu şablonlar sayesinde satın aldıkları ürünün baskısını evden yapacaklar. Kısaca ürünü almaktan çok şablon satışları gerçekleşecek.

Buraya kadar her şey çok güzel. Fakat bu ürünleri evde oluşturmak ,sağlık sorunlara neden olabilir. Isınan plastik malzeme zehirli gazların yayılmasına neden olabilir. Diğer bir tehlike ise, araba yedek parçalarının bu ürünlerde üretilmesi. Bu esasında çok ciddi bir mesele. Çünkü bu tür ürünleri üretmek ciddi kazalara neden olabilir.

Ağ Ortamına Bağlı Akıllı Ev

Geçmişte, akıllı evleri sadece filmlerde görürdük. Günümüzde bu tür bir eve sahip olmak kesinlikle hayal değil. Ultra lükse bir Villa’dan da bahsetmiyoruz. Üreticiler yıllardır ev elektroniği ürünlerini İnternet ile haberleşmeleri için çözümler üretiyorlar. Günümüzde yavaş yavaş ağ ortamına bağlı akıllı cihazlar hayatımıza giriyor. Buzdolabından tutun, çamaşır makinesi ve aydınlatma. Örneğin Klima cihazları artık cep telefonundan uzaktan kontrol edilebiliyor. Uzmanlara göre önümüzdeki yıllarda 50 Milyar cihaz İnternete bağlı olacak. Dolaysıyla bu alanda yatırım yapmak çok akıllıca. Tek sorun ise bu trendin çok yeni olmasından dolayı sıkı bir standarda oturmamış olması. Yine de ortak bir standart için birçok firma birleşmiş durumda.

smart_home_shutterstock_143542750

Akıllı Saat ve Gözlükler

Bilim kurgu filmlerinde gördüğümüz giyilebilir teknolojiler, hayal olmaktan çıktı. Günümüzde bu teknolojiler yavaş yavaş artmaya başladı. Google Glass ile başlayan akım, akıllı saat, kan basıncını ölçen kulaklık ve adım ölçer akıllı bileklik ile devam ediyor. Google, kendi ürünü olan Goolge Glass’i bu sene seri üretime geçirip geniş bir kitleye yaymak istiyor.

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 90

Samsung ve Apple, akıllı saat’leri ile piyasanın dengesini değiştirmek istiyorlar. Tabi bu sadece donanım cephesi. Bu ürünlerin yayılması ile birlikte uygulama desteği de önemli derecede artması şart. Yakın gelecekte birçok işi, giyilebilir teknolojilerle yapacağımızı düşünürsek, bu alanda yapılan bir yazılım yatırımı çok mantıklı olacaktır. Bu ürünler için iş uygulamalarının geliştirilmesi, çok uzak bir tarih değil.

Huawei, 5G’nin Geleceğini Belirleyen Birliğe katıldı