Elon Musk’ın sahibi olduğu OpenAI firmasına ait GPT-2 isimli yapay zekanın yazdığı tiyatro oyunu sahne aldı. Bir saat uzunluğundaki oyun ilginç konusuyla da ilgi çekti.
Salgın nedeniyle uzun süredir oyunlarını sahneleyemeyen yazarlar şimdi de teknoloji tehdidi ile karşı karşıya. Tamamen yapay zekanın yazdığı bir oyun ilk kez sahneye çıktı. Algoritmanın temel konsepti bilmesi için yapılan müdahale dışında hiçbir insan yardımı yer almadı. Bununla birlikte, Prag’daki Švanda Tiyatrosu ile Londra Çek Merkezi bu oyunu birlikte oynadılar. Kısacası 60 dakikalık oyun, “bir robotun bakış açısından gündelik hayatın sevinç ve üzüntüsünü” anlatıyor.
Oyunu yazan yapay zekanın ismi GPT-2. Elon Musk’ın ortağı olduğu şirket OpenAI’ın bir ürünü. Algoritma, bir bilgisayardan gelen isteklere veya başka yapay zekaların oluşturduğu cümlelere dayanarak bir metni oluşturabiliyor. Bu yapay zeka şiir, sahte bir makale gibi birçok türü yazabiliyor.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=j3gFLq6zWHQ]
Yapay zekanın uygunsuz ifadeler yazmaya olan meyli tiyatro oyununda da dikkat çekiyor
Sahte makaleler ifadesi yapay zekanın makale tarzında hikayeler üretmesinden kaynaklanıyor. Lakin ilk bakışta bir makale gibi görünen bu yazılar gerçek olmayan bilgiler içeriyor. Örneğin bir giriş cümlesi yazdıktan sonra algoritma size bir hikaye ile dönüyor. Bu özelliği sitesinden deneyebilirsiniz.
TheAItre isimli oyundaki diyaloglar cinselliğe girmeden önce bile bir hayli garip. Bir sahnede, bir çocuk robottan kendisine bir şaka yapmasını istiyor ve robot buna şu yanıtı veriyor:
“Pekala, güzel. Öldüğün zaman. Çocukların da öldüğü zaman. Ben hala yaşıyor olacağım.”
Bu gerçekten de ciddi bir kara mizah örneği. Robot perspektifinden komik gözüktüğü düşünülebilir. Ancak buna rağmen garip. Üstelik devamında oyun rahatsız edici noktada uygunsuz bir hale geliyor. Robot, bir kadına şu ilginç cümleyi kuruyor:
“İkili benliğimin böyle bir vücuda sahip olmasını isterdim.”
Robot birçok sahnede bu tarz uygunsuz ifadeler kurmaya devam ediyor. Açıkçası bunların hepsini yazmak istemedik. Lakin yapılan yorumlar, “bu yapay zeka eğer tiyatroda tutunamazsa porno sektöründe çalışabilir” şeklinde oldu.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=7cjia0L80dM]
Yapay zeka projesinin yöneticisi ise GPT-2 hakkında şunları söylüyor:
“Canlı bir yazarla yapay zeka arasındaki fark, yapay zekanın çelişmemesi ve itaatkar olmasıdır. Yazarlar bazen fikirlerinden vazgeçemez. Ve fakat bir yapay zeka ona bir sinyal verdiğinizde hemen yazmaya başlar. Bundan şikayet etmez.”
Dramalar konusunda uzman David Košťák da yapay zeka hakkında bir açıklama yaptı:
“Bazen kadın ve erkek karakterleri değiştirdi. Bunun yanında bazı alakasız şeylere odaklandı ve diyalog anlamsızlaştı. Şu ana kadar robotun zorlandığı bir şey daha var. O da alt metin. Oyun sadece karakterlerin söyledikleri değildir. Aynı zamanda gerçekte ne düşündükleriyle alakalıdır.”
Her geçen gün yapay zekaların başardıklarıyla ilgili ilginç haberleri vermeyi sürdürüyoruz. Üstelik bu algoritmaların potansiyelleri o kadar yüksek ki bizi şaşırtmaya da devam ettiklerinde artık şaşırmıyoruz.
Diğer haberler:
>> Oyun Oynayan Bir Yapay Zeka 80’ler Klasiklerinde Ustalaştı
>> Koronavirüs Temizleyici Güneş Üretilecek: Salgın Düşmanı!