Küresel teknoloji lideri olma hedefiyle hızla büyüyen ITserv Technology’e göre 2024 yılı bilişim sektörü adına teknoloji gelişmeleriyle fırtına gibi geçti. Hem Türkiye’de hem de global ölçekte “Yapay Zekâ ve Makine Öğreniminin Yaygınlaşması, Bulut Bilişim Platformlarının Yükselişi ve Siber Güvenlik Önlemlerinin Güçlendirilmesi gibi önemli gelişmelere sahne oldu.
2024 yılı, bilişim sektörü hem global arenada hem de Türkiye’de büyük bir ivme kazandı. Başta yapay zekâ teknolojileri olmak üzere bulut bilişimi, makine öğrenimi büyük gelişmelere sahne olurken, dünya genelinde önemli marka ve şirketlere yönelik gerçekleşen siber saldırıların etkisiyle siber güvenlik önlemlerinin önemi daha da arttı.
Global arenada teknolojiye yön veren şirket olma hedefiyle hızla büyüyen ITserv Technology, sektördeki 2024 yolculuğunu şöyle özetliyor:
ChatGPT’nin Kasım 2022’de gerçekleştirilen lansmanının ardından, yapay zekâ uygulamaları 2024 yılında hızla gelişti ve yaygınlaştı. Bununla paralel olarak yapay zekâ tabanlı saldırılarda artış yaşandı. Finans, taşımacılık ve sigorta gibi bazı sektörler ve şirketler için adeta siber kabusa döndü. Bu, şirketler için yeni tehditlere karşı önlem alınmadığı takdirde büyük sorunlarla karşılaşabileceklerinin adeta göstergesi oldu. Yapay zekâ destekli tehdit tespiti, siber güvenlikte önemli bir trend olarak öne çıktı; yapay zekâ bir araçtan siber nöbetçiye dönüştü.
Yapay zekâ alanında gerçekleşen hızlı gelişmeler şirketleri bu alanda yatırım yapmaya iterken, bu yatırımlara en hızlı reaksiyonu gösteren şirketlerin başında ITserv Technology oldu. ITserv Technology, şirketlerin IT altyapısında çalışan, sistem bileşenlerini 7/24 izleme yazılımı ITOC’u yapay zekâ motoru ChatGPT ile entegre ederek sektörde bir ilki gerçekleştirdi. ITOC kullanan tüm şirketler BT sistemlerinde yaşayacakları olası bir anomali durumunda, yapay zekâ ve makine öğrenimi destekli yeni modül sayesinde karşılaşılan tüm problemlere ait çözümler özel olarak konumlanan yapay zekâ komut setleri ile yanıtlanması sağlanıyor. Bu sayede en karmaşık problemlerde IT yöneticilerinin sorunları çözme süresi kısaltılarak kurumun itibar ve finans kayıpları minimalize ederek operasyon verimliliği arttırılıyor ve şirketlerin kendilerini daha güvende hissetmeleri hedefleniyor.
Yapay Zekâ Teknolojileri yaşamın her alanına girdi
2024 yılı aynı zamanda birçok spor müsabakalarına sahne oldu. Temmuz ayında Paris’te gerçekleştirilen olimpiyat oyunlarında da yapay zekâ rüzgârı esti. Büyük veri analitiği, yapay zekâ ve makina öğrenmesi çözümleri üzerine çalışan ITserv Technology, Nisan ayında Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi ile gerçekleştirdiği sponsorluk anlaşması ile Türkiye’den Olimpiyatlara katılacak sporcuları 2 yıl boyunca teknoloji, yapay zekâ ve veri analitiği uygulamalarıyla destekleyeceğini taahhüt etti. Bu iş birliği kapsamında ITserv Technology, spor dünyasına bir çok ilki kazandıracak hedefler için yola çıktı. Söz konusu yapay zekâ ve veri analitiği çalışmalarıyla sporcu analizi, tekniklerin geliştirilmesi ve stratejiler belirlenmesi hedeflenirken yapay zekâ ile kişiselleştirilmiş antrenman ve diyet programları üzerinde çalışılıyor.
Davranış analizi ile müşteri ihtiyaçları çok daha anlaşılır hale geldi
2024 yılında, yapay zekâ teknolojilerini en etkin kullanan sektörlerin başında perakende geldi. Yapay zekâ temelli, belirli görevleri yerine getirmek için veri analizi yapabilen, tahminlerde bulunabilen ve kararlar alabilen yazılımsal sistemleri 2025’te daha fazla duyacağız. Bu öngörüyle, ITserv Technology, bulut tabanlı teknolojilerle işletmelere müşterilerin perakende dünyasındaki yolculuklarını detaylı olarak anlamalarını sağlayıp, bu analizlerle pazarlama stratejileri oluşturmalarını kolaylaştıran teknoloji şirketi Octopus ile stratejik iş anlaşması imzaladı. Bu iş birliği ile ITserv Technology, Octopus’un perakende teknolojileri konusundaki uzmanlığını kullanarak müşteri davranışlarını analiz etmeyi ve işletmelere yeni stratejik bakış açıları kazandırmayı ve 2025 yılında küresel gücünü artırmayı hedefliyor.
Gelecek, doğru veri analitiği ve veri güvenliği yönetiminde
2024 yılı, başta finans sektörü olmak üzere birçok lokomotif sektörü hedef alan siber saldırıların yılı oldu. Sızdırılan kredi ve banka kartı bilgilerinde üç kat artış yaşandı. Yapay zekâ destekli kimlik avı saldırılarında artış gözlemlendi. Veri ihlallerinin maliyetleri, 2024 yılında yeni zirvelere ulaştı. Siber güvenlik pazarının 2025 yılına kadar 300 milyar dolara çıkması beklentisi, sektördeki büyümenin hızını gösterdi.
ITserv Technology’nin ana hizmet dalı olan siber güvenlik alanında yürüttüğü lokal ve global çalışmalar 2025 yılına çok daha emin adımlarla girmesine katkı sağlayacak. 2024 yılının son çeyreğinde ITserv Technology grup bünyesinde lansmanı gerçekleştirilen Bear Analytica markası ile yapay zekâ ve veri analitiği ile güçlendirilmiş Bearcockpit platformunu işletmelerin kullanımına sundu. Müşteri Kaybı Analitiği, Risk Analitiği, Dolandırıcılık Analitiği ve Müşteri Yaşam Boyu Değeri (CLTV) gibi konularda çözümler sunarak, bu alanlarda işletmelerin rekabet avantajını artırmayı hedefliyor. Özellikle, üretim sektörüne yönelik olarak sunduğu Öngörücü Bakım, Enerji Optimizasyonu ve İş Sağlığı & Güvenliği çözümleriyle 2025 yılında sektörün teknolojik dönüşümüne katkıda bulunmaya hazırlanıyor.
Globalleşmenin yapı taşları
ITserv Technology, Cloud4Next ve Bear Analytica markaları ile küresel teknoloji lideri olma hedefiyle Avrupa ve Ortadoğu’da büyüyen IT Group 2024’te de uluslararası alanda stratejik adımlarını hızlandırdı. 2022 yılında açtığı Londra ofisinden sonra Ortadoğu ve Körfez ülkelerinde büyümek için Dubai ofisinden sonra Suudi Arabistan Riyad operasyonunu başlatarak çalışmalarıyla bölgenin dijital dönüşüm ve 2030 vizyonuna katkı sağlamayı hedefliyor.
İlgili Haberler: