Üretici yapay zekâ (AI) teknolojileri, önümüzdeki dönemde yüz milyonlarca kişiyi işsiz bırakabilir! Bu teknolojiler, özellikle bazı meslek kollarında daha hızlı ve sorunsuz çözümler sağlayabilir. Bu da insan faktörünün aradan çıkarılmasını zorunlu kılabilir. Tabii şu an araştırma detayları üzerine konuşuyoruz.
Yapay zekâ, geçmişten günümüze var olan bir kavram, ama özellikle son aylarda, OpenAI’ın ChatGPT ürünüyle sunulan çözümler gerçekten ilgi çekici. Öyle ki Microsoft gibi bir şirketten milyarlarca dolarlık yatırım geldi ve yeni Bing motoru için AI entegrasyonu sağlanıyor. Öte yandan Google da kendi teknolojisi Bard ile ilgileniyor.
Tüm bu gelişmeler, araştırmacıları da harekete geçirmiş durumda. Öyle ya, muhasebe işlemlerinden dijital tasarımlara kadar pek çok konuda yapay zekâ çözümleri sunulabiliyor.
Peki bu, ilerleyen yıllarda iş kayıplarına yol açar mı? Görünüşe göre büyük olasılık! Goldman Sachs tahminlerine göre üretici yapay zekâ faktörü, 300 milyon kişinin işini etkileyebilir!
Amerika’daki toplam iş gücünün %7’lik dilimini insanlar değil de tamamen yapay zekâ unsuru çözümler alabilir. Bu, haliyle korkutucu bir detay. Araştırmacılar, böyle bir durumun oluşabilmesi için “yapay zekâ tarafında vadedilenlerin gerçekleşmesi gerektiğini” de şart koşuyor.
Goldman tahminlerine göre Amerika’da…
İş gücünün %7’lik dilimi yapay zekâ çözümleriyle değiştirilebilir. Bu da ciddi bir işsizlik ihtimali demek. Öte yandan, işlerin %63’lük dilimi de yapay zekâ katkılarıyla tamamlanabilir. Geriye kalan %30’luk dilimin ise bu dijital evrimden etkilenmeyeceği bildiriliyor.
Mesela hangi iş kolları?
Goldman’a göre Amerika’da en büyük risk grubundaki iş kolları, %46’lık dilimle ofis ve idari destek pozisyonları. Bunu %44 ile yasal pozisyonlar ve %37 ile de mimarlık ve mühendislik işleri takip ediyor.
Bu teknolojilerden olumsuz anlamda etkilenmesi beklenilmeyen iş kolları ise; temizlik, bakım, onarım ve inşaat işleri. Bu iş kollarında AI gereksiniminin yüksek olmayacağı düşünülüyor.
Goldman’ın belirttiği ilginç bir detay da var. Örneğin Amerika ve Avrupa’daki mevcut iş gücünün %60’lık dilimi, 1940 yılında olmayan mesleklerden oluşuyor. Yani ciddi bir değişim gerçekleşmiş ve bunun yine olması muhtemel. Mevcut görevlerin dörtte birinin AI tarafından otomatik olarak halledilebileceği öngörülüyor.
İlgili Haberler
>> The Last of Us PC Sürümü Büyük Hayal Kırıklığı Yarattı, Dalga Konusu Oldu!