Teknolojinin gelişmesiyle hayatımızın hemen her alanına giren yapay zeka insanoğlunun işlerini kolaylaştırmaya devam ediyor. Bu defa hedefte oyun sektörü var. Bakın Nvidia tarafından geliştirilen GameGan nasıl bir oyun yaptı.
Satranca az çok ilgi duyan çoğu kişi Garry Kasparov’un 1997 yılında IBM’in Deep Blue adlı süper bilgisayarına kaybettiği oyunu bilir. Bu oyunla birlikte çoğu kişi yapay zeka gerçeğini o dönemde öğrenmişti. Sonrasında ise hızla gelişen teknoloji ile birlikte bu terim de hayatımızın bir parçası haline geliverdi. Neyse ki şu anda teknoloji Matrix, Terminator ya da I am Robot filmlerindeki gibi robotlar geliştirebilecek seviyede değil. Ancak kimilerine göre adım adım o noktaya doğru ilerliyoruz.
Yapay Zeka Oyun Sektörüne de El Attı
Günün yapay zeka haberi ise Nvidia’dan geldi. Dünyadaki pek çok teknoloji şirketi gibi Nvidia da bu alanda çalışmalar yürütüyor. Nvidia Pac-Man’in çıkışının 40. yılı şerefine, GameGAN adı verilen model ile Pac-Man oyununu sıfırdan geliştirmeyi başardı.
İşin aslı Nvidia GamegGAN ile yeni bir oyun geliştirmek yerine mevcut oyunu klonladı. Aşağıdaki videodan yapay zeka tarafından geliştirilen oyunu görebilirsiniz. Grafikler ve animasyonlar orijinal versiyona göre daha kötü olmasına karşın yapılan iş oyun dünyası için önemli bir gelişme. Zira oyun, herhangi bir oyun motoru ya da insan desteği olmadan geliştirildi.
Oyunun yapım aşamasında yapay zeka 50.000 bölüm ile eğitildi. Ancak bu aşamada oyunun kuralları ya da temel mekanikleri sisteme tanımlanmadı. Tüm her şeyi Nvidia GameGAN kendisi keşfetti ve sonrasında da oyunu klonlamayı başardı.
Proje lideri Seung-Wook Kim yaptığı açıklamada yapay zekanın sadece oyun boyunca hareket eden bir karakteri izleyerek kuralları öğrenip öğrenemeyeceğini görmek istediklerini söyledi. Proje ise beklendiği gibi başarıyla sonuçlandı.
Epic Games Ücretsiz Oyunlar Ne Kadara Mal Oldu? Epic Games Batacak Mı?
Bandai Namco’da Koichiro Tsutsumi ise sonuçları gördüklerinde şaşkına döndüklerini itiraf etti. Yapay zekanın bir oyun motoru olmadan Pac-man deneyimini sunmasının inanılmaz olduğunu belirtti.
İlerleyen süreçte GameGAN’in FPS, RTS gibi daha karmaşık oyunları analiz etmesi bekleniyor. Hatta bu analizleri sonucu öğrendikleri ile yapay zeka yeni oyunlar dahi geliştirebilecek. Nvidia’nın asıl amacı ile bu teknoloji sayesinde gerçek dünyadan verileri kullanarak, gelişmiş gerçek dünya simülasyonları oluşturabilmek. 40 yıl önce piyasaya çıkan Pac-man oyunu ile şu anki oyunları bir düşünün. Kim bilir bundan 40 yıl sonra bizleri hangi gerçekçilikte oyunlar bekliyor olacak.