Yapay zeka, önümüzdeki beş yıl içerisinde bilişim teknolojilerinde en büyük yatırımların görüleceği alanlardan birisi olacak. Bu doğrultuda TesterYou Kurucu Ortağı Barış Sarıalioğlu, halihazırda hayatımıza giren yapay zeka ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Yapay zeka, özellikle son birkaç yıl içerisinde öncelikli olarak teknoloji üreten kurumların odağı haline geldi. Bunun temel sebebi, yapay zeka uygulamalarının problem çözmekte insana göre hem daha hızlı hem de daha etkin olabilmesidir. Pek çok kurum, günümüzde yapay zekayı kullanarak rekabette avantaj sağlayabiliyor. Özellikle büyük verilerin işlenmesi, analizi ve bu veriler baz alınarak yapılan tahminlemeler konusunda yapay zeka algoritmaları, büyük faydalar sağlıyor.
Barış Sarıalioğlu konuyla ilgili olarak; “Günümüzdeki en büyük yapay zeka yatırımını, yaklaşık 25 milyar dolarla Amerika Birleşik Devletleri yapıyor. Avrupa’nın toplamında bu yatırım, 4 milyar dolar civarındayken Rusya, Hindistan ve Çin Halk Cumhuriyeti’nde 10 milyar doların üzerinde bulunuyor. Bu göstergelere bakılırsa, yapay zekanın önümüzdeki beş yıl içerisinde bilişim teknolojilerinde en büyük yatırımların görüleceği alanlardan birisi olacağını tahmin etmek zor olmaz.” diye belirtti.
Sadece Amerika Birleşik Devletleri’nde yapay zeka alanında faaliyet gösteren bini aşkın firma kurulduğunu belirten Sarıalioğlu; “Rusya Çin ve Hindistan gibi yazılım alanında gelişmiş ülkelerde bu sayı 200-300’ler seviyesindeyken, özellikle Doğu Avrupa’da ve ülkemizde onlar düzeyinde görülüyor. Dolayısıyla ülkemizde bu alanda teşviklerin yaygınlaştırılması, girişimlerin çoğalması ve genel bilincin artırılması gerektiğini düşünüyoruz” şeklinde açıkladı.
Yapay Zeka ile “çalışma” kavramı yeniden inşa edilebilir
Yapay zeka, mevcut gelişimini sürdürerek belirli bir süre sonra iş alanlarında değişimleri beraberinde getirecek. Barış Sarıalioğlu bu konu hakkında; “İnsanlar için operasyonel ve hata yapmaya açık işleri yapay zekâ devralırken, bu değişim sonucunda ortaya çıkacak daha katma değerli ve insan muhakemesi gerektiren alanlarda pek çok yeni iş alanı doğacak. Daha uzun vadede bakacak olursak, iş dünyası yapay zeka ile büyük bir değişime gidecek. Ancak bu kısa vadede insanların yapacağı görevlerin tamamını yapay zekanın devralması anlamına gelmiyor. Yakın dönemde sadece yapay zekâ kullanılarak insanların çalışma alanları ve şekilleri daha verimli hale gelecek. Bu sürecin gelişimi sonucunda “çalışma” kavramı yeniden inşa edilebilir.” dedi.
Yapay zekanın günümüzde kullandığımız bir takım uygulamaların içerisinde zaten çalıştığına değinen Sarıalioğlu; “Günümüzde yapay zekanın en önemli avantajı, çok fazla hesaplama içeren, hızlı karar alınması ve çok hacimli veri ile çalışılması gereken, çıplak gözle yapmanın zor olduğu işleri çok hızlı bir biçimde yapabilmesi. Fakat bunun yanı sıra yapay zekanın, yapaylığının azalması zekasının da gelişmesi gerekiyor. Yapay zeka kullanılan alanlarda zaman zaman hiç beklenmedik hatalar oluşabiliyor. Bu algoritmaların bazı durumlarda bir insanın kapasitesinin üzerinde bir derinlikte düşünüp analiz yapmaları, bazen de kararları insan rasyonalitesinde vermeleri gerekiyor.” diye belirtti.
Barış Sarıalioğlu; yazılım test alanında da yapay zekayı kullandıklarının altını çizerek; “Yazılım Test alanında, yapay zekâ kullanımı özellikle son iki üç senenin dikkat çeken konusu. Öncelikle ortaya çıkan iş konusu, yapay zeka ürünlerinin test edilmesi oldu. Bunun yanında yapay zekanın yazılım test aktivitelerini destekler nitelikte kullanılması da söz konusu. Özellikle son iki yılda yapay zeka algoritmaları kullanan yazılım test araçlarında büyük bir artış yaşanıyor. Bu araçlar, test verilerinin hazırlanması, test senaryo tasarımlarının otomatize edilmesi, risk analizlerinin yapılması, test raporlamalarının yapılması, test sonuçlarının analizi, riskli alanlardaki testlerin koşturulma frekanslarının belirlenmesi ve test eforu dahil pek çok farklı alanda test tahminlemelerinin yapılması amacıyla kullanılıyorlar. TesterYou olarak projelerimizde bu araçları deniyor, etkin çözüm üretenleri kullanıma alıyor ve müşterilerimiz için test süreçlerine adapte ediyoruz.” Dedi.