Yapay zeka eğitim sistemini yeniden şekillendirebilecek güce sahip. Ancak bu durum bazen olumsuz yönde kullanılabiliyor.
Her geçen yıl yapay zeka sistemlerinin çok daha fazla geliştiğini görüyoruz. Otomobillerden akıllı telefonlara kadar aklınıza gelebilecek her alanda yapay zeka kullanılabiliyor. Eğitim sisteminde de benzer bir değişim olduğunu görüyoruz. Ancak bu değişim şimdilik bazı olumsuzluklara neden oluyor.
Öğrencilerin son dönemlerde yapay zeka ile ödevlerini yaptığı ortaya çıktı. Bu durum onların gelişimine olumsuz yönde katkıda bulunuyor. Genellikle GPT-3 tercih ediliyor. Derin öğrenme ile birlikte yapay zeka adeta insanlar gibi metin yazabiliyor. Bu durum aynı zamanda benzersiz ödevlerin ortaya çıkmasını sağlıyor.
Yapay zeka eğitim sistemini değiştirecek
Öğrenciler yapay zekayı iyice sevmeye başladı. Angarya olarak görülen ödevler artık yapay zeka sistemleri sayesinde kolaylıkla halledilebiliyor. Fakat bu durum önemli bir probleme neden oluyor. Öğrenciler kendileri bu ödevleri yapmadığı için gelişimleri olumsuz etkileniyor.
Tüm bunlara ek olarak yapay zeka tarafından geliştirilen metinlerde intihal tespit etmek neredeyse imkansız. Bu durum öğretmenlerin işini daha fazla zorlaştırıyor. İntihal tespit edilemeyen ödevlerin kimler tarafından yapıldığı kesin olarak ortaya çıkamıyor.
Eğitim sisteminde yeni bir değişime ihtiyaç var
Öğrencilere angarya ödevlerin verilmesi birçok eğitimci tarafından eleştiri alıyor. Özellikle yenilikçi tarafta yer alanlar angarya ödevlerin kesinlikle öğrencilere verilmemesi gerektiğini düşünüyor. Onlara göre öğrenciler daha çok kendi zihinsel gelişimlerine katkıda bulunmalı. Ayrıca eleştirel ve analitik düşünme yeteneği kazanmalı.
Yapay zeka eğitim sistemini değiştirmeye devam ederken yeni yönlerimlerin iyice güçleneceği tahmin ediliyor. Özellikle eleştirel düşünceye yakın olan sistemlerin daha fazla ön planda olması bekleniyor. Yapay zeka zaten metin oluşturup ödevleri yapabiliyor. Bunun yerine daha öğretici veya sorgulatıcı bir eğitim sistemi şart. Peki sizce yapay zeka eğitimde ne tür devrimlere yol açabilir?
İlgili Haberler:
>> Yapay Zekâ tabanlı sağlık sigortacılığına TÜBİTAK desteği
>> Qualys, Blue Hexagon’un Yapay Zekâ/Makine Öğrenmesi Platformunu Satın Aldı