Xiaomi için Amerikan mahkemesinden güzel bir karar çıktı. Mahkeme, Xiaomi’nin kara liste kararını bozarak güvenlik sorununun olmadığına hükmetti.
Bundan birkaç hafta öncesine gittiğimizde, Xiaomi için “yasak” gündeme gelmişti. Donald Trump Başkanlığındaki Savunma Bakanlığı, “Ulusal güvenlik” endişesiyle aralarında Xiaomi’nin de olduğu Çin menşeli 8 firma için harekete geçmişti. İddialar, bu firmaların Çin ordusu ile bağlantılı olmasıydı.
Çinli 8 firma, geçtiğimiz ocak ayının ortalarına doğru “kara liste”ye alınmıştı. Bunun üzerine Xiaomi de harekete geçmiş ve Washington’daki mahkemede şikayette bulunmuştu. Bu söylenenlerin kanuna aykırı olduğunu ve gerçeği yansıtmadığını belirten Xiaomi yetkilileri, bu sebepler neticesinde de listeden çıkarılma talebinde bulunmuştu.
Xiaomi, hacim olarak dünyanın en büyük üçüncü akıllı telefon üreticisi ve görünüşe göre Amerika’da da zafer elde etti. Kara liste gündeme getirildiğinde, firmanın ABD borsalarından çıkarılması ve uluslararası karşılaştırma endekslerinden çıkarılması tehlikesi gündeme gelmişti. Dolayısıyla Amerikan mahkemesinin “lehte” verdiği şu anki karar, şirketin geleceği için büyük önem taşıyor.
Konu hakkında Xiaomi şirketinin hazırladığı basın bültenini de sizlerle paylaşalım:
Xiaomi olarak mahkemenin 12 Mart tarihinde verdiği ABD Savunma Bakanlığı’nın Xiaomi’yi bir “Komünist Çin Askeri Şirketi” (CCMC) olarak tanımlama uygulamasını durdurma kararını büyük memnuniyetle karşıladık. Mahkeme, verilen ihtiyati tedbir kararına uygun olarak ABD vatandaşlarının Xiaomi’nin menkul kıymetlerini satın almalarına ve sahip oldukları varlıkları elden çıkarmalarına yönelik 13959 sayılı “Başkanlık Emri” kısıtlamasını tamamen ve derhal yürürlüğe girecek şekilde kaldırdı.
Xiaomi olarak, yalnızca sivil ve ticari kullanıma yönelik tüketici elektroniği ürünleri sunan halka açık, borsada işlem gören ve bağımsız olarak yönetilen bir şirket olduğumuzu yineliyoruz.
Xiaomi’nin Çin ordusuyla bağlantılı bir şirket olarak tanımlanması kararının tamamen keyfi bir uygulama olduğuna inanıyoruz ve yargıç da verdiği kararla bu fikrimize katıldığını gösterdi. Mahkemenin bu tanımlamanın hukuka aykırı olduğunu kabul etmesi ve tanımlamanın kalıcı olarak kaldırılması yönündeki talebimizi sürdüreceğiz.
Genç ve enerjik bir teknoloji şirketi olarak yıllardır akıllı telefonlar ve akıllı TV’ler gibi harika tüketici elektroniği ürünlerini dünyanın dört bir yanındaki tüketicilere adil fiyatlarla sunduk ve sunmaya devam ediyoruz. Yenilikçi teknolojilerle herkesin çok daha iyi bir yaşam sürmesini sağlamak için dünya genelindeki iş ortaklarımızla birlikte çalışmaya devam edeceğiz.
Huawei de Amerika’nın “Kara Liste”ye aldığı Çinli şirketler arasında
Amerika, son yıllarda ciddi yükselişler gösteren pek çok Çin menşeli şirkete karşı temkinli davranıyor. Örneğin, Huawei, Amerika’nın yasaklar uyguladığı bir diğer büyük teknoloji üreticisi. Öyle ki firma da bir süredir Google Servisleri’nden yararlanmıyor, kendi yazılımsal çözümlerini üretiyor.