Çok Farklı Alanlarda Uçtan Uca İş Süreç Yönetimi Hizmetleri Sunuyoruz
Ofis donanım, yazılım ve sarf malzeme ürünlerinin yanı sıra hizmet sektöründe de faaliyet gösteren Xerox firmasının Genel Müdürü Burak Özer ile keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.
Xerox Türkiye Genel Müdürü olmadan önceki iş yaşamınızdan kısa da olsa bahsedebilir misiniz?
Xerox Türkiye Genel Müdürü olmadan önce Xerox Orta ve Doğu Avrupa, Türkiye ve İsrail ülkelerinin içinde olduğu Xerox CIT Bölgesinin CFO’luğu görevini Londra bölge merkez ofisinden yürütüyordum. Yaklaşık 7 yıl aralıksız süren ikinci yurt dışı yöneticilik görevimin ardından Xerox Türkiye’ye Genel Müdür olarak atandım. Daha önce de Xerox’un genel merkezi olan A.B.D ve Gelişen Pazarlar Bölgesi merkezi olan İngiltere’de yaklaşık 3 yıl süren Finansal Kontrol ve Planlama alanında yöneticilik deneyimim olmuştu. Xerox’ta 17 yıla ulaşan çalışma hayatım boyunca Xerox’un faaliyet gösterdiği 160 ülkenin içinde farklı coğrafyalarda farklı finansal ve operasyonel görevler üstlenerek bugünlere kadar geldim. Önümüzdeki dönemde de Xerox Türkiye’nin, daha da büyümesi ve Türkiye’de daha başarılı olmasına yönelik çalışmalar yapacağım.
Xerox olarak Türkiye’de hangi alanlarda faaliyet gösteriyorsunuz?
Xerox, ofis donanım, yazılım ürünleri ile sarf malzemeleri alanında farklı büyüklük ve özellikte ürünleri olan her ölçekten şirkete doküman yönetimi ve iş süreç yönetimi konusunda dış kaynak hizmetleri sunan bir şirket. Bu konularda dünyanın lider ve en geniş ürün portföyüne sahip şirketidir. Türkiye’de de bu pazarlarda bağımsız araştırma kuruluşlarının değerlendirmelerinde lider olarak tanımlanan bir şirkettir.
Xerox’u birçok kişi baskı alanında yaptığı çalışmalar ile tanıyor, diğer alanlarda gösterdiğiniz faaliyetlerden bahsedebilir misiniz?
Xerox birkaç yıl önce dünya çapında gerçekleştirdiği 6.4 milyar dolarlık bir şirket satın alması ile iş alanını genişletmiş ve bugüne kadar Xerox ile kimsenin ilişkilendiremeyeceği alanlarda hizmet sunan bir şirket haline gelmiştir. Xerox artık sadece yazıcı, fotokopi ürünleri ve yüksek kapasiteli dijital baskı sistemleri satan bir donanım firması değildir. Geçtiğimiz yıl itibarı ile 23 milyar dolarlık cirosunun yüzde 55’ini şirketlere sunduğu BPO (Business Process Outsourcing) hizmetlerinden kazanan bir servis şirketidir. Xerox artık sadece ofis donanım ürünleri ile yüksek kapasiteli baskı sistemleri satışının yanında her sektörden ve her ölçekten şirkete network yönetimi, insan kaynakları, ulaşım, lojistik, bankacılık, çağrı merkezi gibi çok farklı alanlarda uçtan uca iş süreç yönetimi hizmetleri veren bir şirket haline gelmiştir.
Son dönemde Bulut Bilişim teknolojileri fazlasıyla popüler. Bu alanda sunduğunuz hizmetler var mı?
Xerox’un yeni nesil ofis ürünleri, teknolojinin ulaştığı en son seviyeyi üzerinde barındıran ürünlerdir. Xerox bulut bilişim ve mobilite gibi kavramları ilk oluştuğu dönemlerde yakalayan, geleceğin çalışma trendlerini ürün ve çözümlerine ilk uygulayan firmalardan biridir. Örnek vermek gerekirse, Xerox’un ConnectKey yazılım platformuna sahip çok fonksiyonlu ofis makinelerinin hepsi bulut bilişim uygulamalarına bağlanabilen, arada herhangi bir bilgisayar ihtiyacı olmadan kurumsal dokümanların bulut bilişim ortamlarına gönderilmesini ve oradan çağrılarak basılmasına imkân veren, her türlü mobil çalışma biçimini destekleyen ürünlerdir. Xerox’un yeni nesil ofis ürünleri bu özellikleri ile akıllı telefon, tablet bilgisayar gibi kablosuz cihazlarla zaman ve mekandan bağımsız olarak kullanılabilmektedir. Mobil baskı, buluttan baskı, buluta tarama, buluttan bilgi paylaşımı gibi farklı çalışma şekillerini destekleyen, kişi ve kuruluşların iş süreçlerine göre özelleştirilerek kullanılabilen cihazlardır. Xerox ofis ürünleri üzerlerinde Evernote, DropBox gibi popüler uygulamaları çalıştırabileceğiniz, Android ve Apple iOS tabanlı uygulamalarla sorunsuz çalışan yeni nesil çalışma araçlarıdır.
Xerox olarak Türkiye’de 2014 yılının kalan kısmında ve gelecekte nasıl bir stratejiyle ilerlemeyi düşünüyorsunuz?
Genel olarak sürdürülebilir ve her açıdan verimli bir büyüme stratejisi izlemeye çalışacağız. Bunu sağlayacak stratejileri uygulayarak gerekli aksiyonları devreye alacağız. Bu aksiyonlardan ilki; mevcut iş ortaklarımızla çalışarak hem onların hem de bizim büyüyeceğimiz bir strateji izleyerek ulaştığımız son kullanıcı kişi ve kuruluş sayısını artırmak olacak. Bunların yanı sıra, sistemimize yeni iş ortakları kazandırmaya, sektöre ve müşteriye özel toplu çözüm paketleri geliştirmeye çalışacağız.
Matbaa sektöründe dijitali daha da yaygın hale getirecek çalışmalar yapacağız. Kişiye özel baskı, değişken veri ve çeşitli CRM analizlerine göre geliştirilen uygulamaların kullanıldığı çalışmalara odaklanacağız. Bu konularda hem ilgili bölüm çalışanlarımızı hem de iş ortaklarımızı yoğun eğitimlerden geçireceğiz. Ayrıca Xerox iGen ve Xerox Color 1000 gibi yüksek kapasiteli dijital tam renkli baskı sistemlerimize ek olarak Impika ürünleri ve Versant 2100 gibi yeni ürünlerimizi de Türkiye pazarına getirerek, pazardaki rekabet gücümüzü artıracağız.
Çok uluslu bir firmanın Türkiye Genel Müdürü olarak ekonomik ve teknolojik imkanlar açısından Türkiye’yi Avrupa ve Orta Doğu ülkelerine göre nasıl görüyorsunuz?
Türkiye, Avrupa ve Ortadoğu ülkelerine göre daha dinamik, piyasa şartları çok hızlı değişebilen farklı ve esnek hareket etmeniz gereken bir pazar. Türkiye, rekabet koşulları standart olmayan ve düzenli olarak yeni yaklaşım ve stratejiler geliştirmenizi zorunlu kılan, fiyat odaklı ve servisin ikinci derece önemli olduğu bir pazar. Dolayısıyla çok uzun soluklu planlamalar yapmakta zorlanabileceğiniz, gerektiğinde anlık gelişmelere bağlı olarak taktikler geliştirmeniz gereken bir pazar. Aynı zamanda son teknolojinin kullanıldığı ama bilinçli kullanılmadığı tabiri caizse tüketildiği bir pazar. Türkiye’de teknolojinin getirdiği özelliklere sahip olmak, onları etkili ve verimli kullanmanın ötesine geçebiliyor. Avrupa ülkeleri teknolojinin nerelerde nasıl kullanılacağını çok iyi tanımlıyor. Avrupa pazarları daha çok ihtiyacın ne olduğunun bilindiği, gereksiz özelliklere yatırım yapılmayan, daha istikrarlı, uzun dönemli planlamalar yapabileceğiniz, fiyattan çok toplam satın alma maliyetinin ve servisin ön plana çıktığı pazarlardır.