Windows Hello ile Windows 10 daha kişisel ve daha güvenli hale gelecek. Güvenlik düzeyini de yükselten uygulama ile sanal dünyada alışverişten finans bilgilerine kullanıcının güvenliği korunmuş olacak.
Windows 10’u daha kişisel bir Windows deneyimi sunmak üzere tasarlayan Microsoft ekibi, üründe bir dizi “kişisel bilgi işlem” unsuru geliştirdi. Bu unsurların en dikkat çekicilerinden biri olan “Windows Hello”, Windows 10 üzerinde çalışan bir biyometrik kimlik doğrulama sistemini kullanıcılara sunuyor. Konu hakkında bilgi veren Microsoft Türkiye Windows İş Grubu Yöneticisi Kadir Şener, “Windows Hello ile Windows 10’la çalışan yeni cihazlarınıza yalnızca yüzünüzü gösterir ya da parmağınızla dokunursunuz, cihazınız sizi hemen tanır” dedi.
Parola yazmaya kıyasla Windows Hello’nun yalnızca daha kolay değil, aynı zamanda daha güvenli olduğuna dikkat çeken Şener, “Sistemimiz uygulamalarınızda, kurumsal içeriklerinizde, hatta belli çevrimiçi deneyimlerinizde, parolanızın hiçbir şekilde cihazınızda ya da ağ sunucusunda saklanmasına gerek olmadan kimlik doğrulaması yapmanızı mümkün kılar” diye konuştu.
Kadir Şener, Windows Hello’nun çalışacağı cihazlar konusunda da şu bilgileri verdi: “Windows Hello’yu destekleyen, kullanıcının aralarından seçim yapabileceği Windows 10′lu birçok yeni, heyecan verici cihaz olacak. Mevcut cihazında parmak izi okuyucusu zaten varsa, bu cihazın kilidini Windows Hello kullanarak açabileceksiniz. Windows Hello, oturum açan kişinin siz olduğunuzu, fotoğrafınız ya da sizin yerinize geçmeye çalışan biri olmadığını kesin olarak doğrulamak amacıyla yüz ve göz bebeği algılama için özel bir donanım ve yazılım birleşimi kullanıyor. Cihaz üzerindeki kameralar, yüzünüzü veya göz bebeğinizi tanımlamak için infrared teknolojisi kullanıyor ve sizi çeşitli ışık ortamlarında tanıyabiliyor.”
E-Nabız ile Doktorlar Bir Tık Uzakta
Hız, konfor ve güvenlik
Yakın dönemde web sitelerinden 1,2 milyar kullanıcı adı ve parolanın hacklendiğine dikkat çeken Kadir Şener, dünyada her an benzer bir tehlikeye karşı kurumların yeni siber güvenlik çözümleri aradığını belirtti. Şener şu bilgileri verdi: “Windows Hello, hız ve konforun yanında güvenlik ve gizlilikten ödün vermemek üzerine geliştirildi. Windows Hello, en katı koşul ve kurallara tabi kuruluşların gereksinimlerini karşılayacak kurumsal sınıf güvenlik sağlamayı taahhüt ederek kamu, savunma, finans, sağlık ve üstün güvenlik ihtiyacı olan diğer kurumların genel güvenlik sistemlerini basit bir deneyimle yükseltmek için kullanabilecekleri bir çözüm olarak öne çıkıyor.
Passport’la sanal dünyada güvenlik
Microsoft’un IT müdürleri, yazılım geliştiriciler ve web sitesi yazarlarının, site ve uygulamalara daha güvenli yolla giriş sağlamak için kullanabilecekleri bir programlama sistemi olan Passport Windows 10, parola bilgisi olmaksızın kimlik doğrulama imkanı sunuyor. Dolayısıyla, bunların sunucularda saklanması gerekliliğini ve bilgisayar korsanlarının kırma olasılığı bulunan parola paylaşımını ortadan kaldırıyor. “Windows 10, kullanıcı adınıza kimlik doğrulaması yapmadan önce PIN girişi ya da biyometrik sensörlü cihazlarda Windows Hello yoluyla cihazı kullanıcının doğrulanmasını isteyecek” diyen Kadir Şener, sistemin detaylarını da açıkladı. Şener, “Passport ile kimlik doğrulaması yapıldıktan sonra, beğenilen ticaret siteleri, e-posta, sosyal ağ hizmetleri, finans kurumları, iş ağları gibi birçok web sitesine ve hizmete hemen erişim sağlanacak” dedi.