Geçtiğimiz günlerde işletim sistemi Windows 8 için bir güncelleme paketi yayınlayan Microsoft şirketleri de unutmadı. Yeni Windows 8.1 güncellemesiyle birlikte gelen yeni özellikleri mercek altına aldık.
Günümüzde bilgisayara sahip olmayan bir kurum düşünülemez bile. Özellikle 1990’lı yılların sonuna doğru başlayan bilgisayar devrimi ile hayatımızı yavaş yavaş değiştiren bu yarı canlı cihazlar günümüzde hayatımızın her alanında bize yardımcı oluyor. Ufacık bir hesap için bile klavyesinin tuşlarına dokunduğumuz kara kutular ile istenildiğinde yüksek kapasiteli hesaplamalar (kanser araştırması gibi) dahi yapılabiliyor. Her bütçeye göre uyarlanmış farklı konfigürasyonla bizlerin beğenisine sunulan bilgisayarların tam performansını almak için üzerinde bir işletim sistemi kullanmamız bir elzem. Bu işletim sistemi, sisteminizin gücünü size yansıtan ve kontrolü elinizde tutmayı sağlayan bir arayüz sunuyor. Microsoft uzun yıllardır bu piyasaya gönül vermiş bir firma olarak, yaklaşık bir yıl önce yeni işletim sistemi Windows 8’i kullanıcıların beğenisine sundu. Son dönemin trendi dokunmatik ekran ve normal PC’yi aynı sistem üzerinde kullanmak için tasarlanan bu işletim sistemi ile çok farklı özellikler de ortaya çıktı. Bazılarımız bunları eleştirirken, bazılarımızda yeni gelen özellikleri hemen benimsedi ve kullanmaya başladı. Aradan geçen bir yıl içerisinde Microsoft yeni işletim sistemini daha da iyileştirmek için çabaladı ve geçtiğimiz günlerde yeni işletim sistemi üzerine kurulabilen Windows 8.1 güncellemesini kullanıcıların beğenisine sundu. Bu yeni güncellemeyle birlikte iş dünyası Windows 8 işletim sistemini daha da ısınacak.
Başlat Menüsü Geri Döndü
Windows 8 işletim sistemiyle birlikte kaldıran Windows’un klasikleşmiş Başlat Menüsü Windows 8.2 güncellemesiyse birlikte geri döndü. Özellikle uzun yıllardır Windows işletim sistemi kullananlar tarafından pek ısınılamayan yeni arayüzü Başlat Menüsü eklense de eski işlevler halen kullanılamıyor. Yeni Başlat Menüsü uygulamalara erişmeniz için bir kısayol olarak tasarlanmış. Tabi ki bunun başarılı bir hamle olduğunu belirtmemizde fayda var. Windows 8’in kurumsal alanlara girişi geçtiğimiz dönemdeki işletim sistemlerine göre biraz yavaş olsa da Microsoft Windows XP desteğini 2014 Nisan ayında bitiriyor ve şirketler güvenlik açığı vermemek için yeni bir iletim sistemine geçmek zorundalar. Bu yeni işletim sistemi de yüzde 90 Windows 8 olacak. Tabii ki 8.1 güncellemesiyle birlikte. Hemen belirtelim Windows yeni 81 güncellemesiyle birlikte güveni açısından da yeni güncellemeler gerçekleştirdi ve artık Windows 8 daha da güvenli.
Kurumsallığın En Büyük Sorunu Kullanıcılar
Bir şirket içerisindeki IT departmanının en büyük sorunlarından bir tanesi kullanıcıların kendi yollarını bulmak istemesidir. Halen birçok kullanıcı karmaşık şirket içi dosya araçlarını kullanmak yerine transfer için Dropbox gibi hesapları kullanabiliyorlar. Windows 8.1 ile birlikte gelen yeni özellik ile bu tarz dosya transfer uygulamalarının bilgisayar üzerindeki fiziksel klasörleri yöneticiler tarafından dinamik erişim kontrolü ile kontrol edilebiliyor. Bu sayede sistem güvenliği de bir basamak daha yukarı çekilmiş durumda.
Birçok çalışan şirket içerisinde baskı almak için can çekişir. Hatta baskı alınacağı zaman sistemi düzgün çalışan bir arkadaştan yardım isteğinde dahi bulunulabilir. Windows 8.1 ile artık NFC tabanlı kolay bir alternatif sunuluyor. Bu sayede kullanıcılar zor baskı ayarlarını yapılandırmak zorunda kalmıyor ve kolayca baskı alabiliyorlar. Ayrıca Windows 8.1 Wi-Fi Direct baskı özelliğine de destekliyor. Yine bu özellik sayesinde destekli yazıcılar üzerinden kolay baskı alabiliyorsunuz.
Yeni Güvenlik Özellikleri
Windows 8 işletim sistemi şimdiye kadar kullanıma sunulan en güvenli Windows sürümü olarak kabul ediliyor. Windows 8.1 ise vitesi bir kademe daha yukarı attı. Bildiğiniz gibi Windows uzun zaman önce parmak izi okuyucu desteğini duyurmuştu. Hatta kurumsal dizüstü bilgisayarların birçoğunda parmak izi okuyucusuna rastlıyoruz. Yeni Windows 8.1 güncellemesiyle birlikte bu parmak izi okulcuları sadece oturumu açmak için değil, kullanıcı hesabı denetimi, uzaktan erişim veya Windows Mağaza üzerinden satın alma teyidi için kullanılabilecek. Bunun yanı sıra Bitlocker’a otomatik şifreleme özelliği gelmiş durumda. Bunun için Microsoft veya etkin bir hesabınızın Windows 8 üzerinde aktif olması ve ayarlar menüsü içerisinden BitLocker’ı aktif etmiş olmanız gerekiyor.
Güvenlik özelliklerindeki iyileştirme bununla sınırlı değil. Windows 8.1 üzerinde VPN istemci sayısı da arttırılmış durumda. Bu sayede kullanıcılar fazla sayıda VPN güvenli bağlantı oluşturtabiliyorlar. Windows 8.1 ile gelen özellikler arasında Hotspot özelliği de bulunuyor. Eğer WiFi bağlantınız varsa birkaç fare haraketliyle güvenli Hotspot özelliğini kullanabiliyorsunuz. Tüm bunların yanı sıra bir güzel özellik de çift monitör desteğine getirilmiş. Artık sürükle bırak tekniği ile modern kullanıcı arayüzü üzerinden çift monitör kullanılabiliyor.
Küçük Kısaltmalar
Başlat Menüsü geri dönse de bunun gerçek olmadığını belirtmiştik. Ama yararı tartışılmaz bir gerçek. Artık başlangıç düğmesinin üzerinde farenizin sağ tuşuna tıkladığınızda Windows’u hızlı kapatabiliyorsunuz. Daha birçok kısayol da yine Windows 8.1 ile birlikte gelen özelliklerin arasında yer alıyor.
Wndows 8.1’in Kullanımı Daha Kolay
Windows 8.1 servis paketi burada sayamadığımız birçok yeni özelliği de beraberinde getirdi. Biz bu makale ile yeni güncellemenin sadece bir yönünü ele aldık. İşyeri kullanıcılarına daha işlevsel ve kola kullanılabilir bir işletim sistemi sunan Microsoft kurumsal kullanıcıların beklentilerini karşılamak için uzun saatler kafa patlatmış. Güvenlik ve Gizlilik konusundaki güncellemelerin özellikle firmaların IT departmanlarının işini kolaylaştıracağını belirtmeliyim. Bunun yanı sıra yine Başlangıç Tuşunun yeni yapısı ile uzun yıllaradır Windows işletim sistemlerini kullananların eski alışkanlıkları geri dönmese de işlev açısından başarılı bir değişiklik olduğunu itiraf etmeliyim. Ayrıca arayüz üzerindeki değişiklikler ve Internet Explorer 11 ile gelen yeni internet deneyi mi de, yine Windows 8.1 işletim sisteminin artıları olarak sayılabilecek özellikler. Her ne kadar Microsoft Windows 8 işletim sisteminde bir önceki nesil Windows 7’de yakaladığı çıkış başarısını tekrarlayamasa da Windows 8.1’in kullanım oranını hızlı bir şekilde arttıracağı kesin.