Windows 11, an itibarıyla Microsoft’un en güncel işletim sistemi sürümü. Peki Windows 10 ile dikkate değer ne gibi farklara sahip? Bu yazımızda size bu detaylardan söz edeceğiz.
Eğer orijinal Windows 10 işletim sistemine sahipseniz, ufak bir güncelleme aracılığıyla Windows 11 sürümüne geçiş yapabilir ve en güncel Windows deneyimini yaşayabilirsiniz.
Tabii pek çok kullanıcı, “Peki 11 ile 10 arasında ne gibi farklar var, güncelleme yapmaya değer mi?” gibi sorular sorabilir. Bu da oldukça normal. Bu yazımızda da iki sürüm arasındaki dikkate değer bazı farklardan söz edeceğiz.
Windows 11 vs Windows 10: Tasarım ve arayüz farklılıkları
Windows 10, önceki Windows sürümlerinde görmeye alışık olduğumuz pek çok tasarım detayını devam ettiriyordu. Başlat Menüsü yapısından tutun da Denetim Masası detaylarına kadar pek çok detay aynıydı.
Windows 11 ise, Apple’ın Mac’ine yakın bir tasarım stiline sahip. Alt kısımdaki barda, program logoları ortalanmış olarak geliyor ve Windows tuşuna basarak menüyü açabiliyorsunuz. Ayrıca hem bu menü, hem de alt barın sağ kısmındaki ibareler itibarıyla daha bir “akıllı mobil cihaz” deneyimine yakın deneyim sunuluyor diyebiliriz. Örneğin, sağ alt kısımdaki bölge, tıpkı bir akıllı telefondaki “Bildirimler” kısmı gibi çalışıyor.
Daha iyi sanal masaüstü desteği
Windows 11’de, Mac’e benzer şekilde sanal masaüstü oluşturabilir, hatta birden fazla oluşturarak bunlar arasında kolaylıkla geçişler yapabilirsiniz. Bir tanesi iş için, diğeri okul için, sonuncusu da oyun için olsun mesela. Bu özellik Windows 10’da da var, ama hazırlaması daha zor.
Xbox desteği sayesinde daha iyi oyun deneyimleri
Microsoft, aynı zamanda bir video oyun şirketi. Yıllardır geliştirdiği Xbox platformu, son yıllarda PC tarafında da desteklenerek daha geniş bir ekosistem olarak karşımıza çıkmaya başladı. Haliyle Windows 11, an itibarıyla PC platformundaki en gelişmiş oyun işletim sistemi diyebiliriz. Tek tıkla oyun mağazasına erişebilir, oyunların PC’nize göre en iyi optimizasyon ayarlarıyla çalışmasını sağlayabilirsiniz.
Android uygulama entegrasyonu
Windows 10’da, pek çok program aracılığıyla, bir emulator etkisi yaratarak Android oyun ve uygulamaları açma imkânı bulunuyor.
Windows 11’de ise, Android oyun ve uygulamalar “resmi” olarak çalıştırılabilecek. Bunun için bir süredir çalışmalar yürütülüyor ve şu an “beta” aşamada. Yakında tam sürüm olarak tüm kullanıcılara sunulması planlanıyor. Hem de ücretsiz olarak. Örneğin, telefonunuzda çok severek oynadığınız bir oyunu artık Windows 11 sisteminiz üzerinde de oynayabileceksiniz. Daha büyük ekran ve daha rahat kontrol şeması sayesinde deneyimleriniz de daha iyi olabilir.
Widgets, yani Widget’lar, hani akıllı telefon ve akıllı tabletlerde olanlardan, evet
Akıllı telefon ve tabletlerde “widget’lar” kavramını sıklıkla görüyoruz. İşe yarar olarak nitelendirilen pek çok özellik burada yer alır ve biz de içlerinden seçimler yaparak ekrana sabitler, sonrasında da kullanmaya başlarız. İşte bu, Windows 11 ile PC kullanıcılarına da sunuluyor. Takvim, hava durumu, futbol puan durumu listesi ya da sinemaya gelecek yeni filmler… Size ne lazımdı?
Geliştirilmiş dokunmatik ekran desteği, ses desteği ve kalem desteği
Microsoft, Windows 10 işletim sistemiyle “dokunmatik ekranlı PC” tarafında biraz daha yatırım yapmış ve mobil deneyimleri seven kullanıcılara benzer deneyimler yaşatmak istemişti. Windows 11, bu konuda firmanın daha iyi adımlar attığı bir sürüm oldu.
Windows 11, dokunuşlarınızı daha verimli değerlendiriyor, sesinizi tanıyor ve dijital kaleminizle daha iyi çalışmalar yapabilmenize imkân sunuyor. Evet, artık konuşarak da yazı yazabilirsiniz. Bakalım söylediklerinizin ne kadarını doğru algılıyor ve yazıya dökebiliyor?
İlgili Haberler:
>> Kuantum Bilişim Geliyor! Hazırlanmaya Başlamanın Tam Zamanı