Vodafone 5G konusunda neler yapıyor? Ne zaman kullanıma sunulacak? Ne gibi avantajlar olacak? Sorularımızı Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel cevapladı.
Vodafone 5G konusundaki yatırımlarımız devam ediyor. yatırımlarımızın neredeyse tamamı teknoloji yatırımı.
Vodafone olarak, “teknoloji iletişim şirketi” olma vizyonuyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Türkiye’nin potansiyeline inanıyoruz. Bu inançla, 14 yıldır yatırımlarımıza aralıksız devam ediyoruz. Bugüne kadar yaptığımız toplam yatırım ise 22 milyar TL’ye yaklaştı. Türkiye’de de yatırımlarımızın %99’unu teknoloji yatırımları oluşturuyor. Ülkemizin teknoloji haritasında önemli bir yere sahibiz. Amacımız, tüketicimizi en iyi, en güvenilir ve en sürdürülebilir teknolojiyle buluşturmak. Türkiye’nin ve sektörümüzün geleceğine duyduğumuz güvenle 2020 yılında da yatırımlarımıza devam edeceğiz.
Vodafone 5G ’ye giden yolda paydaşlar olarak atmamız gereken önemli adımlar var. 5G için doğru bir yol haritası ile ilerlemeliyiz. Öncelikle, dijitalleşme için güçlü bir sabit altyapıya ihtiyacımız var. Sektör olarak, bir an evvel fiber yayılımını sağlamalıyız.
Yatırımlarımız Daha da Kolaylaşacak
İkinci sırada, kolay yatırım yapılabilmesi konusu geliyor. Yerel yönetimlerin mobil haberleşme ve fiber döşeme geçiş izni için yapıcı olmasını bekliyoruz. Bunun için kanuni altyapı değişikliğine ihtiyaç var. Yüksek teknoloji için “small cell” dediğimiz, daha küçük ama adet olarak daha fazla baz istasyonu kurulması gerekiyor. Bu teknoloji, yüksek elektrik çıkış gücü olmayan, daha kompakt ve sayısal çokluğu ile daha sık bir kaplama alanı sağlıyor. Bunun için de izinlerin alınması gerekiyor. Bu anlamda, yatırımların kolaylaştırılması gerekiyor. Vodafone 5G
Üçüncü aşamada, sürdürülebilir yatırım ortamının sağlanması önem taşıyor. Çok vergi yükü olan bir sektörde faaliyet gösteriyoruz. Bir noktadan sonra bu vergiler sektörün gelirlerini etkiliyor. Orta ve uzun vadede, sektörümüzün vergi yükünün azaltılması, sektörümüzün kazançlarını daha çok yatırıma çevirmesi konusunda bir fırsat verecektir; çünkü biz, kazandığımızın çok büyük bir miktarını yatırıma çeviren bir sektörüz. Yatırımlarımızı artırabilmemiz için bir şekilde sürdürülebilirliğin sağlanması gerekiyor.
Diğer yandan, akıllı telefon yaygınlığı konusu var. 4.5G üzerinden internete bağlanma kabiliyetine sahip olan bu telefonlar, tüketicilerin dijitalleşmesinde önemli rol oynuyor. Ülkemizdeki akıllı telefon penetrasyonunun artması, daha dijital bir Türkiye hedefi açısından çok önemli. Taksit sınırlandırması gibi ekonomik kararlara saygı duyuyoruz. Ancak, bu kararlar, akıllı telefon sayısının artması konusunda bir engel teşkil ediyor. Bir orta nokta bularak akıllı telefon sayısını artırmamız lazım. Burada önerimiz, yenilenmiş ikinci el telefonların sisteme kazandırılması.
Vodafone 5G, hayatımızda olumlu değişiklikler yaratacak. Bunu sadece internet ve telefon görüşmelerimizle değil, aynı zamanda Nesnelerin İnterneti ve benzeri teknolojilerle de hissedeceğiz. Bugünden şekillenmeye başlayan yeni dünyanın emareleri gösteriyor ki; yarınlar bize hayal ettiklerimizin çok daha ötesinde yenilikler getirecek. Evlerin çok daha akıllı olacağı, sokaklarda bulunacak yüzlerce sensörle hayatımızın tümden değişeceği; kişiselleştirmede yepyeni bir dönemin yaşanacağı bir geleceğe doğru gidiyoruz. Bu geleceğin en önemli yapıtaşı Vodafone 5G olacak.
Vodafone 5G ile tüm cihazlar çevirmiçi olacak
5G ile hayatımızdaki küçük ya da büyük tüm cihazlar çevrimiçi hale gelecek. Sağlıktan eğitime, oyundan otomotive kadar her sektörü yatay kesen bu teknoloji, sanayi alanında da süreçleri tahmin bile edemeyeceğimiz şekilde hızlandırıp, daha etkin ve verimli hale getirecek. Sürücüsüz otomobillerden akıllı şehirlere kadar, gelecekte internet erişimi gerektirecek milyarlarca cihaza kablosuz bağlantı sağlamayı kapsayan yeni bir dönem başlayacak.
Vodafone 5G, birçok teknolojinin altyapısını oluşturacak. Yarı ve tam otonom araçlar, sanayide otomasyonun derinleşmesi, artırılmış gerçeklik, akıllı şehirler ve evler, yüksek çözünürlükte videolar, bulut üzerinden oyun oynamak ve çalışmak, bunlardan birkaçı. Kurumsal ve endüstriyel kullanımların yeni gelir kaynakları yaratacağını öngörüyoruz. 5G teknolojisinin hayata geçmesiyle birlikte çok farklı kullanım alanları da olacak. Örneğin, bir doktor, başka bir şehirdeki hastaya uzaktan tıbbi müdahalede bulunabilecek. Akıllı fabrikalarda endüstriyel ekipman uzaktan kontrol edilerek iş güvenliği daha da artırılacak. Bir başka örnek, trafik kontrolünde olacak. Yol koşulları, tehlikelerin önceden belirlenmesi ve araçların birbirleriyle iletişime geçmesi noktasında 5G’den faydalanılacak.