Vizyon ARGE’den Üniversite – Sanayi İşbirliğine Destek

Türkiye’de 2023 yılında 500 Milyar dolar ihracat yapılması, dünyanın ilk 10 gelişmiş ülkesi içerisine girmesi ve ihracatın %15’inin yüksek teknolojili ürünlerden oluşması hedefleniyor. Ar-Ge harcamalarının GSYİH içerisindeki payının % 3’e yükseltilmesi ve bu harcamaların 2/3’ünün özel sektör tarafından yapılması öngörülüyor. Bu hedeflerin başarılmasında ise Türkiye’de henüz istenilen düzeyde olmayan üniversite sanayi işbirliği, teoriyle pratiğin buluşmasında önem arz ediyor. 

Üniversite –Sanayi işbirliklerini geliştirmek amacıyla özellikle son 15 yılda radikal sayılabilecek; Proje Odaklı, Kamu Destekli İşbirliği Programları,  Üniversitelerce Yürütülen Eğitim Programları ve Sözleşme Bazlı Projeler, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri gibi bazı kanun ve programlar yürürlüğe gitmeye devam ediyor. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından açıklanan sonuçlara göre İstanbul’u da kapsayan TR 10 Bölgesinde yer alan 4 adet Teknoloji Geliştirme Bölgesinde 500’e yakın firmada 8 bin kadar personel istihdam edilmekte, 2700 proje yürütülmekte, patent sayısı 100’e yaklaşırken ihracat miktarının ise 550 milyon dolara ulaştığı görülmüştür.

vakademi_young

Üniversite – Sanayi İşbirliklerinin başarılı örnekleri arasında yer alan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından desteklenmekte olan San-Tez Programı’ndan alınan desteklerde ise Türkiye’deki 880 proje içinde, İTÜ, 74 proje ile Türkiye’de 2., Yıldız Teknik Üniversitesi, 40 proje ile 5. ve Sabancı Üniversitesi 25 proje ile 10. sırada iken, Boğaziçi Üniversitesi ve Yeditepe Üniversitesi’nin 12’şer proje yaptığı görülmekte. 2006 – 2014 yılları arasında Bakanlık tarafından programa 169,4 Milyon TL ödeme yapılmıştır.

10 yılı aşkın süredir Bilişim Güvenliği alanında Ar-Ge çalışmaları gerçekleştiren Vizyon ARGE, Vizyon Akademi Programı ile de Üniversite – Sanayi İşbirlikleri’ni profesyonel ortama taşıyor.

Vizyon ARGE Proje Geliştirme Mühendisi Sibel Kocakuş Şengün; Vizyon Akademi olarak üniversitelerle kurdukları işbirlikleri ile bugüne kadar dört farklı üniversite ile toplam 7 proje geliştirdiklerini, bunlardan ikisinin uluslararası konferanslarda bildiri olarak sunulduğunu belirtti. Bu kapsamda işbirliklerine devam ederek, çalışma alanları kapsamındaki yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin tez çalışmalarına da destek verdiklerini, Vizyon Akademi olarak 2014 – 2015 eğitim dönemi için destekleyecekleri proje başvurularını 1 Aralık 2014 tarihine kadar http://akademi.vizyonarge.com/ üzerinden kabul edeceklerini söyledi. Şengün ayrıca 2015 yılı içinde düzenleyecekleri Vizyon Akademi Roadshow ile de Türkiye’de bulunan üniversitelerdeki yetenekli öğrencilere cazip kariyer fırsatları sunmayı hedeflediklerini belirtti.