Üçüncü parti YouTube uygulaması kullanıyorsanız bu haberimiz tam da sizi ilgilendiriyor. Zira Nexus adı verilen ve her geçen gün biraz daha tehlikeli boyuta eriştiği söylenen bir malware, bankacılık bilgileriniz dahil pek çok özel bilginizi ele geçirebilir. Evet, Android tarafında yeni bir tehlike var! İşte detaylar…
Tomsguide sitesinde yer verilen ve İtalyan siber güvenlik şirketi Cleafy’ın araştırmalarına dayandırılan bilgilere göre üçüncü parti uygulamalar pek de güvenli değil. Bu, zaten yıllardır bilinen bir durum. Yeni bir gelişme ise, tam da bu noktada güncel bir kötü niyetli yazılıma işaret ediyor. Üçüncü parti bir uygulamayla YouTube’a mı erişmeye çalışıyorsunuz?
YouTube, dünyanın en geniş video kütüphanesi. Tabii bu kütüphaneye erişim sağlayamayan bazı mobil sistemler de var. İşte burada da devreye genelde üçüncü parti uygulamalar giriyor. Bu tip uygulamalar, yalnızca video izlemek için değil, aynı zamanda video ve müzikler indirmek için de tercih edilebiliyor. Peki bunlar ne derece güvenli? Mesela…
YouTube Vanced uygulamasıyla pek çok tablet ve telefonda YouTube’a erişim sağlanabiliyordu. Bu, üçüncü parti konumunda yer alan ve artık üretimi durdurulan bir uygulama. Gelen yeni bilgiler ise, işte bu uygulamanın bünyesinde Nexus adı verilen malware’ın da bulunduğu yönünde.
Peki bu Nexus isimli kötü yazılım, bize ne gibi zararlar verebilir?
İlk olarak geçtiğimiz haziran ayında ortaya çıkan bu kötü yazılım, sahipleri tarafından hacker forumlarında da gösteriliyor ve bir şekilde daha fazla erişim elde etmesine çalışılıyor. Bu yazılım, 450 tane bankacılık ve kripto para birimi uygulamasını hedefliyor.
Bu yazılımın bünyesinde bir keylogger da bulunuyor. Yani telefonunuzda, bir not defteri uygulamasına yazdığınız yazıyı da, bir bankacılık uygulamasında kullandığınız hesap şifrenizi de sizden habersiz kopyalayıp ele geçirebiliyor. Sonrasında, bu bilgiler yardımıyla paranız çalınabilir, şantaja uğrayabilirsiniz.
Peki Android tarafında bu tip kötü yazılımlardan korunmak için neler yapmalıyız?
Öncelikle, Google Play Store’da onaylı olarak yer alan uygulamaları ve oyunları tercih etmek daha güvenli.
Sonrasında, sisteminizdeki Google Play Protect özelliğinin de aktif olması lazım. Bunlara ek olarak bir de antivirüs uygulaması kullanmanızı öneriyoruz.
Uzak durmanız gereken dosyalar ise, genellikle APK dosyaları olmalı. Zira bunlar, kaynağı bilinmeyen dosyalar olduğu için içeriğinde tam olarak ne barındırdığını hemen anlayamıyorsunuz. Hem sisteminize yüklediğiniz hem de kullanım için pek çok izin talebini onayladığınız için bir anda tehlikenin tam ortasında kalabilirsiniz.
İlgili Haberler
>> Twitter’da Daha Önce Mavi Tik’i Olanlar Para Ödemezse Ne Olacak? Kaptan Kirk Bile Endişeli