Bugünden itibaren Google Fotoğraflar uygulamasında yüksek kalite fotoğraf saklamak artık ücretsiz değil. Peki ya bu konuda neler yapmalısınız? Bunun cevabı ise haberimizde…
Fotoğraflarımızı bulutta ücretsiz biçimde saklamasıyla Google Fotoğraflar uygulamasına oldukça alışmıştık. Ne var ki Goolge artık bu ücretsiz aracın masrafının artması sebebiyle Google One kapsamında ücretli yapmaya karar verdi. Sonuçta milyonlarca kişinin fotoğraflarının saklandığı bulut sunucuları da enerji tüketen ve bozulabilen cihazlar. Bu yüzden de fotoğraf saklama özelliği için Google bir miktar ücret talep ediyor.
Peki bu sizin için ne ifade ediyor? Bu halihazırda Google Fotoğraflar’ı nasıl kullandığınıza bağlı. Ancak, Google yanında birçok farklı ücretsiz fotoğraf saklama sistemine geçmeyi de düşünmelisiniz. Gelin seçeneklerimize bakalım…
Öncelikle paniğe gerek yok. 1 Haziran’a kadar yüklediğiniz tüm fotoğraflar yine ücretsiz olarak saklanmaya devam edecek. Bu yüzden fotoğraflarım gidecek mi ya da benden para alacaklar mı korkusu yaşamanıza gerek yok. Ayrıca 15 GB boyutundaki ücretsiz alanınız da hala elinizde.
Birinci adım: Google Fotoğraflar hesabınızı kolayca temizleyin
Bugüne kadar hiç dokunmadıysanız Google Fotoğraflar hesabınızdakileri indirip sabit disklere doldurmak için biraz geç. Ayrıca zaten 1 Haziran’a kadar yüklediğiniz fotoğraflar yine ücretsiz biçimde güvende. Yine de kullandığınız alanı biraz azaltmak belki de size bir süre daha yetecek alanın açılmasını sağlayacaktır.
Bu temizlik için önce sağ üstteki hesap simgesine dokunun tabii ki bunu “Kütüphane” sekmesindeyken yapmalısınız. Buradaki “Yer Aç” seçeneği ile önemli anlamda yer kazanacaksınız. Ayrıca “Hesap Depolama Alanı” seçeneği altında büyük boyutlu fotoğrafları, ekran görüntülerini, bulanık fotoğrafları inceleyip ayıklayabilirsiniz.
İkinci adım: Google Fotoğraflar yedekleme ayarlarını kontrol edin
Google’ın fotoğraflarınızı saklamaya yarayan uygulamasının en kolay özelliği de otomatik senkronizasyondur. Bu özellik sayesinde farkında bile olmadan fotoğraflarınızı buluta yedeklemeniz mümkün. Ancak fotoğrafları yüksek boyutta saklıyorsanız alanınız artık yetmeme ihtimali ile karşı karşıya. Bu yüzden alanınızı yönetip geleceğinize karar vermeden önce otomatik senkronizasyonu bir süreliğine durdurmak akıllıca olur. Ancak bunu kapattığınızda artık fotoğraflar kendiliğinden yedeklenmeyecek. Bu yüzden dikkatli olmalısınız.
Bu ayarı düzenlemek için “Fotoğraflar Ayarları” seçeneğinden “Yedekle ve Senkronize Et” seçeneğine gidin. Buradaki yine aynı isimli seçeneği kapalı konuma getirin.
Basit çözüm: Google’a ücreti ödeyin ve keyfinize bakın
Google Fotoğraflar ile olan ilişkiniz dönülmez derecede güçlendiyse ödeme yaparak hayatınıza devam etmek oldukça konforlu olacaktır. Gelin Google’ın bizde talep ettiği fiyatlara bakalım:
Ücret tarifesine bakarsak Google, 100 GB alan için aylık 5,79 lira, yıllık ise 57,99 liralık bir ücret belirlemiş. Eğer 200 GB alanı tercih ederseniz aylık 11,59 lira yıllık ise 115,99 liralık bir ücret ödemeniz gerek. 2 TB’a ulaşan geniş bulut alanı 28,99 lira aylık ve 289,99 lira yıllık ücrete sahip.
Zor ama ücretsiz çözüm: Google Fotoğraflar alternatiflerine bakın
Google’ın Fotoğraflar hizmetine alıştınız ama ücret ödemek istemiyor musunuz? Aynı hizmeti sunan birçok alternatif var. Bunun için basit bir arama yapabilir ya da söyleyeceğimiz birkaç alternatifi deneyebilirsiniz. Ancak şunu söylemeliyiz ki ücretlendirme konusunda Google’ın talep ettiği fiyat oldukça makul duruyor.
Her ne kadar OneDrive, iCloud ve Dropbox gibi bulut sistemleri de fotoğraf yedekleme özelliği sunuyor. Ancak tıpkı Fotoğraflar gibi bu uygulamalar da alan için ücret talep ederler. Bizim burada size önereceğimiz ücretsiz alternatif ise Yandex.Disk olacak. Yandex’in bulut depolama sistemi Disk, tıpkı 1 Haziran’a kadar Google Fotoğrafların sunduğu gibi ücretsiz ve sınırsız fotoğraf saklama özelliğine sahip. Ne var ki video saklama için Yandex de bir miktar ücret talep ediyor. Tabii ki yıllar içinde aynı kalır mı bunun garantisini veremiyoruz.
Diğer haberler:
>> Google Asistan Yakında Android Telefonunuzu Kapatabilecek
>> Android Gizlilik Ayarları Bilerek Mi Zorlaştırılıyor: Google’a Yeni Bir Dava!