Borusan Grubu, 2010-2014 stratejik planlarını yaparken iş birimleri ve BT’nin eşgüdümünü sağlamak amacıyla yeni bir bilişim stratejisi izleme kararı aldı. Bu kapsamda gerçekleştirilen Bulut Bilişim projesi sayesinde Borusan Grubu altında bulunan 12 adet büyük ve orta ölçekli firmaya BT altyapısı sağlanıyor.
Geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen vForum etkinliğinde ilginç bir başarı hikayesine şahit olduk. Türkiye’de bu ölçüde pek rastlamadığımız Bulut Bilişim projesini hayata geçiren Borusan Grubu bu konuda gerçekleştirdikleri atılımları ve yeni nesil teknolojilerini düzenlenen özel bir toplantı ile biz basın mensuplarına aktardı. BT Günlüğü ekibi olarak toplantıdaki yerimizi aldık ve bu gerçekleştirilmesi zor projenin detaylarını birinci ağızdan dinledik. Borusan Grubu’nun bu projeyle ana hedefi, BT’nin iş yükünün önemli bir bölümünü oluşturan altyapı ve güvenlik operasyonları, yardım masası hizmetleri, kurumsal yazılımlar gibi ortak uygulamaları merkezileştirmekti. Buradan sağlanan sinerji ve tasarrufla şirketin tüm BT departmanlarının ağırlıklı olarak iş odaklı projelere zaman ayırabilmeleri isteniyordu. Böylece iş birimleri ve BT eşgüdümü ile şirketler bilgi teknolojilerinin itici gücünden azami fayda elde edeceklerdi. Cloud Borusan bulut bilişimin avantajlarından yararlanmak üzere kurulmuş Türkiye’nin holding bazında ilk özel bulutu ve Borusan Grubu’nun tüm şirketleri bu yeni platform üzerinden hizmet alıyor.
Cloud Borusan ile grup şirketleri müşterilerine daha güvenilir, kesintisiz ve hızlı hizmet sağlayabiliyor. Bu kapsamlı bulut projesi CIO dergisinin 2013 CIO Ödülleri yarışmasında yenilikçi liderlik kategorisinde birincilik ödülü aldı. Cloud Borusan projesi üzerine geliştirilen yalın BT dönüşümünde Borusan Grubunun rekabet gücünü artıracak ikinci ve asıl önemli aşama, şirket BT kaynaklarının iş birimleri ile karlı büyüme, stratejik pazar pozisyonu, yeni ürün ve hizmet insiyatiflerini destekleyen bir yapıya dönüşmeleri olmuş durumda. Buna ilişkin örnekler de Cloud Borusan üzerinde kısa sürede yerini almış ve de almaya devam edecek. Bunlardan birkaçı şöyle: İş makinaları distibütörlüğü kapsamında CAT Türkiye Temsilciliği için 2010 yılında başladığımız entegre SAP sistem kuruluşu projesi SAP işbirliği ile 2 yıllık çalışma sonrasında bütün iş süreçlerini Caterpillar’ın tavsiye ettiği süreçlere uygun olarak kurulmuş durumda. Bu CAT dünyası içinde SAP üzerinde çalışan ilk proje oldu. Proje CAT dünyası için bir örnek teşkil ediyor. Diğer Borusan Cloud üzerinde geliştirdiğimiz proje, lojistik sektörü için geliştirilen gelişmiş bir elektronik taşımacılık sistemi ETA. Bu sistem sayesinde KOBI’lere yüklerini taşıyacak, güvenli, maliyet avantajı yaratan, 7/24 izlenen bir platform sunuyoruz. Bu proje dahilinde sektörlerinin önemli oyuncuları Turkcell Garanti ve Shell ile işbirliği yaparak bütün nakliyecileri ödeme sistemleri de dahil olmak üzere tek platform üzerinde bir araya getirilmiş. Bu yazılım tamamen Cloud Borusan üzerinde çalışıyor.
Konu hakkında açıklamalarda bulunan Borusan Grubu CIO’su Ali Fuat Çötelioğlu “bu BT dönüşüm yolculuğumuzda VMware’i seçmemizin sebebi hedeflediğimiz bulut bilişim mimarisiyle örtüşen en olgun ve en eksiksiz özellik setine sahip olan sanallaştırma ve özel bulut çözümü olması, çok sayıda başarılı referansı, bizim ana sistemlerimizi, özellikle SAP’yi sanallaştırma imkanı vermesi ve bunu referanslı şekilde kanıtlamış olması, şirketlerimizde halihazırda belli bir kısıtta da olsa kullanılıyor olması ve ekibimizin bu konudaki deneyimiydi. Tabii bu projede felaketten kurtarma çözümünün de olması gerekiyordu ve bu alanda VMware’in sunduğu avantajlar da çok büyüktü. Geçtiğimiz 4 yılda o günlerde hayal ettiklerimizle bugün gerçekleştirdiklerimize kıyasladığımızda, doğru teknolojik yatırımlar yaptığımızı ve doğru iş ortakları seçtiğimizi düşünüyorum” dedi