Herkesin fazlasıyla merak ettiği Türkiye’deki Suriyeli sayısı çok ciddi rakamlara ulaştı. Hadi gelin konuyla alakalı bütün detaylara birlikte göz atalım.
Hatırlayacağınız üzere bundan 10 yıl kadar önce Suriye’de iç savaş yaşandı ve insanlar Türkiye’ye doğru göç etmeye başladı. Bu göçler iş dünyasından borsalara ve hatta teknolojiye kadar neredeyse her şeyi etkiledi. Bu nedenle göçün son derece kritik olduğunu söyleyebiliriz. Peki Türkiye’de gerçekten de söylendiği kadar fazla Suriyeli var mı?
İçişleri Bakan Yardımcısı ve Bakanlık Sözcüsü İsmail Çataklı son derece önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye genelinde yaşanan kaçakçılık, çeşitli suç türleri ve benzer alanlarda işlenen suçlar ile alakalı açıklamalar yapılıyordu. Bir gazeteci kendisine Türkiye’deki Suriyeli mülteci sayısını sordu.
Yaptığı açıklamada, Türkiye’deki Suriyeli sayısının 3 milyon 638 bin 288 olduğunu söyledi. Tüm bunlara ek olarak Türkiye’de yaşayan kayıtsız mülteci sayısı ise ne yazık ki açıklanmadı.
Türkiye’deki Suriyeli sayısı çok ciddi boyutlara ulaştı
Türkiye’de şu anda Suriyeliler ile alakalı sert tartışmalar yaşanıyor. Genellikle insanlar mültecilere karşı olumsuz refleks geliştirebiliyor. Bunun en büyük nedeni ise onların ekonomik faaliyetler konusunda sorun oluşturduğu inancı. Ayrıca bazı kesimler onların Türkiye toplumlarının kültürü ile uyumlu olmadığını söylüyor.
Tüm bu tartışmaları geride bırakıp sayısal verilere yeniden göz atacak olursak, Suriyeliler için bugüne kadar harcanan paranın 40 milyar doları aştığı ifade ediliyor. Mevcut ekonomik koşullar değerlendirildiğinde, gerçekten de bunlar çok ciddi rakamlar. Türkiye’deki Suriyeli sayısı ile alakalı yapılan çalışmalarda genellikle bu rakamın 5 milyonu aştığı da söyleniyor. Elbette bunlar resmi sayısal veriler değil.
Suriye’den Türkiye’ye doğru gelen mülteciler ile alakalı yürütülen çalışmalarda Avrupa desteği de alınıyor. Gelen desteklerin sadece yüzde 8 gibi bir bölümünün Avrupa kaynaklı olduğu ifade edildi. Geriye kalan yüzde 92 gibi bir bölüm ise Türkiye tarafından finanse ediliyor.
İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan bu açıklamalar, muhtemelen bir süre daha tartışma konusu olacak. Alınacak kararlar ekonomiden teknolojiye kadar birçok konuyu etkileyecek.
İlgili Haberler:
>> Girişimci ve yatırımcı ekosisteminin yeni gözdesi: Paya Dayalı Kitle Fonlaması
>> Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Türk Start-up’lar ile Web Summit 2020’de