Turkcell’in makineler arası iletişim (M2M) teknolojisi ile ürettiği çözümler, ülke ekonomisine değer katmaya devam ediyor.
Turkcell tarafından geliştirilen Reaktif Enerji Servisi sayesinde; atölye, mağaza, AVM, fabrika, otel gibi iş yerlerinin ya da okul, hastane gibi kurumların enerji tüketimi anlık olarak izlenebiliyor. Bu sayede, faturalara “Reaktif Enerji Bedeli” olarak yansıyan ceza tutarını ortadan kaldırmak mümkün oluyor.
Turkcell Reaktif Enerji Servisi kullanılarak önemli ölçüde tasarruf ve enerji verimliliği sağlanan örnek projelerden biri, Bursa’da hayata geçirildi. APİS Enerji Verimliliği Projesi adını taşıyan projenin sonuçları, Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Selen Kocabaş’ın ev sahipliği yaptığı basın toplantısında kamuoyu ile paylaşıldı.
Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Selen Kocabaş, basın toplantısında Turkcell’in projeye verdiği önemi ifade ederek şunları söyledi:
Kocabaş: “Bursa, Türkiye’ye örnek olmalı”
“Bugün Türkiye’de M2M hatlarının kullanıldığı her 3 makineden 2’si Turkcell SIM kartıyla çalışıyor. Bunun beş temel nedeni var: Üstün altyapımız, teknoloji gücümüz, deneyimimiz, çözüm çeşitliliğimiz ve iş ortaklarımız. Bundan yaklaşık 10 yıl önce Türkiye’de ilk M2M uygulamalarını Turkcell gerçekleştirdi. Çözümlerimizle bu teknolojinin Türkiye’de dünya ile eş zamanlı olarak yaygınlaşmasını sağlıyoruz. M2M’e özellikle son 4 yıldır yaptığımız büyük yatırımlar hem pazarın büyümesini sağladı, hem de liderliğimizi pekiştirdi. 3 yıl önce Türkiye’de M2M’e özel ilk SIM kartı lanse ettik.
M2M teknolojisiyle tasarrufu artırma, çevreyi pozitif etkileme, fiziki güvenlik, sağlık güvenliği, sahada kontrol ve verimliliği artırma gibi birçok fayda sunuyoruz. Toplamda ekonomik verimliliği artıracak bir çözümler bütünü olarak gördüğümüz M2M teknolojisi sayesinde, 2013’te yaklaşık 1,4 milyon Turkcell’li makineyi konuşturarak ülke ekonomisine 1,5 milyar TL’den fazla katkı sağladık. Bu kez, bizi çok heyecanlandıran önemli bir projeyle, ülke ekonomisine katkımızı sürdürüyoruz. Turkcell Reaktif Enerji Servisi, elektrik faturalarındaki önemli bir yükü ortadan kaldırıyor.
APİS Enerji Verimliliği Projesi örneğinde, okul bütçelerinde sağlanan 39 bin TL’lik tasarruf, başta Bursa olmak üzere tüm Türkiye’nin kazancı. APİS projesi, Bursa’da bulunan tüm okullarda uygulanmış olsa elde edilecek tasarruf miktarı yaklaşık 5 Milyon TL’ye, Türkiye çapında bütün okullarda uygulandığında ise 100 Milyon TL’ye ulaşabilir. Kamuya ait binaların tamamına yaygınlaştırıldığında ise elde edilecek tasarruf yılda, Bursa’da 27 milyon TL, Türkiye’deki toplam 180 bin kamu binasında 675 milyon TL’ye çıkacaktır. Böyle bir tasarrufla yüzlerce yeni okul ve hastane açmak ya da onlarca fabrika kurmak mümkün. Bu bakımdan Bursa, Türkiye’ye örnek olmalı. Turkcell olarak, projeyi geliştiren, katkı sunan ve bizimle beraber hayata geçiren tüm kişi ve kurumlara teşekkür ediyoruz. ”
Reaktif Enerji nedir?
Mağaza, fabrika, okul, hastane, AVM, otel gibi işletmelerde kullanılan cihazlar, makineler, fırınlar, elektrik enerjisini kullanırken şebekeden aktif ve reaktif enerji çekiyorlar. Ancak cihazların aslında şebekeden sadece aktif enerjiye ihtiyacı bulunuyor. Ortalama 1.000 TL’nin üzerinde fatura ödeyen iş yerleri ve kamu kurumları kullanmadıkları bu reaktif enerjinin belli limitlerin üzerine çıkması halinde devlet kurallarına göre elektrik dağıtım firması faturaya ek reaktif bedel (ceza) yansıtıyor. Ancak ne yazık ki, kimse bunun ceza olduğunu bilmediği için elektrik faturasının bu şişkinliğini normal sanıyor. Çünkü faturada bu fazla miktar “İndüktif ve Kapasitif” (Reaktif) enerji bedeli olarak faturaların 2. ve 3. sütunlarında yer alıyor. Ortalama 1.000 TL’nin üzerinde elektrik faturası ödeyen herkes bu ceza riski ile karşı karşıya.
Turkcell Reaktif Enerji Servisi, reaktif enerji tüketimi arttığında ve ceza riski oluştuğunda SMS ve e-posta ile ilgili kurum yetkililerini uyararak, reaktif ceza bedelinin yansımasını engelliyor. Gereksiz elektrik tüketimi tespit edilerek, elektrik faturalarında yüzde 30’a varan tasarruf sağlanmış oluyor. Bu da aylık 5.000 TL’lik faturada ortalama 1000-1500 TL civarında tasarruf anlamına geliyor.