Turkcell, genişbant veri taşıma hızında bir rekora imza attı. Gerçekleştirilen test sayesinde bir süper kanal üzerinden 1000 Gbps (Gigabits per second) taşıma hızına ulaşıldı.
Turkcell mevcut fiber alt yapısını 2.5 katından fazla bir hıza çıkabilecek teknolojiyi başarı ile test etmiş oldu. Bu testle birlikte mevcut şebekelerinde en güncel sistemleri kullanan Turkcell, gelecekte kullanılacak teknolojiler için şimdiden hazır olduğunu gösterdi.
Turkcell Maltepe Plaza’da laboratuvar ortamında gerçekleştirilen hız testiyle Türkiye’de ilk defa fiber altyapı üzerinde, OTN tabanlı DWDM (Dense Wavelength Division Multiplexing/Yoğun Dalga Boyu Bölmeli Çoklama) teknolojisi kullanılarak ‘tek kanal kartı’ ve ‘tek süper kanal” üzerinde 1000 Gbps’lik (1Tbps) veri taşındı. Testte Huawei firması tarafından üretilen ve “Flex Grid” yapısını destekleyen OTN OptiX OSN 9800 ekipmanlar kullanıldı. Ekipmanların “Flex Grid” yapısı sayesinde klasik DWDM sistemlerinde 50 Ghz olarak kullanılan kanallar arası boşluk daraltılarak fiber spektrum kullanım verimliliği %25 arttırılabiliyor.
Talep artışına hazırız
Turkcell Genel Müdür Yardımcısı İlker Kuruöz, test edilen teknoloji sayesinde ulaşılan hızın 33 adet HD filmi 1 saniyede taşıyabilecek kapasitede olduğunu ifade ederek “Günümüzde hem mobil hem de geniş bantta veri trafiği sürekli artıyor. Yüksek veri hızı gerektiren televizyon ve video gibi servislere talep artıyor. Gelecekte bu artış da teknolojiyle birlikte üst seviyelere çıkacak. Bu test sayesinde Turkcell Superonline’ın 100 Gbps kapasiteli kanallar ile çalışan mevcut OTN şebekesinin önümüzdeki yıllarda artacak olan taleplere kolaylıkla cevap verebileceği görüldü” dedi.
Süper kanalda 1000 Gbps hıza önce Turkcell çıktı
Sürekli artan kapasite ihtiyaçlarını gelecekte de karşılayabiliyor olmak için kullanabilecekleri teknolojilerin mevcut şebekeye adaptasyonunu gözlemlemek istediklerini de ifade eden Kuruöz, “Gelecekteki ihtiyaçları şimdiden nasıl karşılayabileceğimizi planlıyoruz. Türkiye’de ilk kez tek kanalda 1000 Gbps hıza Turkcell tarafından ulaşılması çok önemli” açıklamasını yaptı. Türkiye’de ilk kez test edilen teknoloji sayesinde fiber optik şebekenin çok daha verimli bir şekilde kullanılarak abonelere daha yüksek hızlarda servis sağlanabileceğini sözlerine ekleyen Kuruöz şunları söyledi: “Müşterilerin 4.5G, internet, IPTV gibi gereksinimlerini yüksek hızda problemsiz karşılıyor olacağız. Hizmet kalitesini üst düzeye çıkaran bu sistem, işletim esnekliği de getiriyor.”