Çevresel sürdürülebilirlik alanındaki çalışmalarını ‘Doğayla Dost İletişim’ başlığı altında yürüten ve bu alandaki uygulamalarla sektörde öncü bir rol oynayan Türk Telekom; çevresel, ekonomik ve sosyal faaliyetlerini de sürdürülebilir kalkınma prensibi ile yürütüyor.
Dijital yaşam dönüşümü odaklı çalışmalarını sürdüren Türk Telekom, doğayı korumak ve daha yaşanabilir bir dünya hedefine katkıda bulunmak amacıyla yaptığı çalışmalarla sektörüne öncülük ediyor. Bu kapsamda, gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakmak hedefiyle ofis uygulamalarını ve iş süreçlerini sürdürülebilirlik prensiplerine göre dönüştüren şirket; bu sürece tüm çalışanlarını, tedarikçilerini ve müşterilerini dâhil ediyor.
Türk Telekom, 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde 81 ildeki tüm ofislerinde 1 saat süre ile bilgisayar monitörlerini ve yazıcıları kapatarak enerji tasarrufuna dikkat çekecek. 1 saatlik etkinlik sonucunda yaklaşık 6.315 Kwh enerji tasarrufu sağlanacak. Ayrıca günün önemine dair farkındalık yaratmak amacıyla tüm Türk Telekom çalışanlarının bilgisayar ekranlarında iklim değişikliğine yönelik özel içerikler yer alacak.
Daha Yaşanabilir bir Dünya için Karbon Saydamlık Projesi
2010-2013 yılları arasında Karbon Saydamlık Projesi (CDP) kapsamında Türkiye’de telekomünikasyon sektöründe raporlama yapan ilk ve tek şirket olan Türk Telekom, yaptığı raporlama ile üç yıl boyunca Karbon Saydamlık Liderleri arasında yer aldı.
Türk Telekom çevre korumaya en büyük faydalarından birini BuluTT ürün ailesi üzerinden sağlıyor. Bulut bilişimin avantajlı hizmetleri, Türk Telekom müşterilerine enerji maliyetlerini ve olumsuz çevresel etkilerini azaltmaları konusunda yardımcı oluyor. BuluTT hizmetlerinden faydalanan şirketler, yerel sunucu kullanımına göre %30 daha az enerji kullanımı ve karbon salınımı sağlıyor.
Akıllı binalar karbon salınımını engelliyor
Türk Telekom’un enerji verimliliği ve tasarrufu alanında attığı bir diğer önemli adım ise ‘Bina Otomasyon Sistemleri’ konusunda oldu. Türkiye genelinde, Türk Telekom binalarında kurulan otomasyon sistemleri ile elektrik ve doğalgaz giderlerinde önemli oranda tasarruf sağlanıyor. Son 3 yılda 33 binada yapılan otomasyon çalışmaları sayesinde elektrik tüketiminde yılda yaklaşık 1,5 Milyon kWh, doğalgaz tüketiminde yılda yaklaşık 370.000 m3 (3,5 Milyon kWh) tasarruf sağlandı. Bu sistem ile birlikte Toplamda 5 milyon kWh enerji tasarrufu yapılarak yılda 3.125 milyon kg karbon salınımı engellenmiş oluyor.
Çevreci araç filosu genişliyor
Türkiye’nin en büyük araç filolarından birine sahip olan Türk Telekom, bu konuda yaptığı optimizasyonlar sonucunda filodan kaynaklanan karbon salınımını yılda yaklaşık 1,7 milyon kg CO2 azalttı. Bu optimizasyonların temelini filodaki araçlarda GPS uygulamasına geçmek ve mevcut araçları yeni nesil araçlarla değiştirmek oluşturuyor. Ayrıca, akaryakıtla çalışan araçların egzoz gazı emisyonlarının çevreye verdiği zararı ve küresel ısınmaya etkisini dikkate alan ve bu bağlamda 2013 yılı içinde araç filosuna 5 adet elektrikli otomobil ekleyen Türk Telekom filosundaki elektrikli araç sayısını daha da artırmayı hedefliyor.
Yenilenebilir enerji çalışmaları devam ediyor
Türk Telekom’un yenilenebilir enerji kaynaklarını değerlendirme yaklaşımı çerçevesinde güneş enerjisi ve hibrit sistemlerinin yaygınlaştırılması için yaptığı çalışmalar hız kazanarak devam ediyor. 2011 yılından beri güneş enerjisi ile rüzgar enerjisini daha verimli kullanabilmek için çalışmalar yapan Türk Telekom, hibrit modellerin denenmesi için de projeler geliştiriyor. Bu kapsamda yaklaşık 1500 merkezde kurulumlar tamamlanırken, yıllık 3,6 Milyon kWh’lik bir enerji üretimi ile karbon emisyonunun azaltılmasına 2,4 Milyon kg katkı sağlanması hedefleniyor.
Türk Telekom, yenilenebilir enerji çalışmaları kapsamında ayrıca Santral Dönüşümleri, Fiberkentt Projeleri, Free-Cooling Klima Sistemler ve Bina- Salon Optimizasyonları gibi sistem dönüşümlerine yönelik projeler yürütüyor. Bu projelerle mevcut karbon emisyonunun 237 Milyon kg azaltılması sağlanıyor.
TT Akademi online eğitimle kağıt tasarrufuna katkı sağlıyor
Türk Telekom’un kağıt tüketimini azaltmaya yönelik bir başka çalışmasını ise e-öğrenme alanında hayata geçirilen öncü uygulamalar oluşturuyor. Türk Telekom çalışanlarının, bayilerinin ve iş ortaklarının eğitiminden sorumlu olan Türk Telekom Akademi, Türkiye çapında verdiği eğitimlerinin büyük bir kısmını mobil ve internet üzerinden sunuyor. Her yıl çalışanlara sunulan 500.000 online eğitim, yılda ortalama 1.800 ağacın doğada kalmasını sağlıyor.
ediTT Projesi ile kâğıt tüketimini yılda 10 ton azaltıyor
ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi standardına sahip olan Türk Telekom’un çevre korumaya yaptığı bir diğer önemli katkıyı ise kâğıt tüketimini azaltmaya yönelik çalışmaları oluşturuyor. Bu çerçevede hayata geçirilen ediTT Projesi (Elektronik Belge ve Doküman Yönetim Sistemi) ile
yılda 10 ton kâğıt tasarrufu sağlanıyor. Ayrıca proje tamamlandığında yılda 320 m3 su ve yılda 124.400 m3 sera gazı salınımının engellenmesi öngörülüyor.
Türk Telekom E-fatura uygulamasıyla da kâğıt tüketiminde büyük tasarruf sağlıyor. Telekomünikasyon sektörünün ilk e-fatura özel entegratörü olan Türk Telekom, faturalarını elektronik ortamda göndererek doğanın korunmasına önemli katkıda bulunuyor.
Türk Telekom’un ‘Merkezi Baskı Projesi’ ile de yılda 186,75 Ton kağıt tasarrufu ile birlikte 3174 ağacın doğada kalması sağlanırken, 2.315.762 m3 sera gazının atmosfere salınımı engellenmiş oldu.