Türkiye’nin devi Türk Telekom hisselerinin bir bölümünün satışı konusunda dedikodular ortada dolaşıyor. İddia’ya göre Türk Telekom’un Arap ortakları 4.7 Milyar Dolarlık borçlarını ödeyebilmek için şirketteki hisselerini satacak.
Geçtiğimiz günlerde Türk Telekom ’un Akbank ve Garanti Bankası’ndan aldığı 4.75 milyar dolarlık krediyi ödeyemediği ve aylık taksidi 290 milyon dolar olan borcun eylül ayındaki ödemesini gerçekleştirilemediği yönünde iddialar ortaya atılmıştı.
Pek çok yayında dile getirilen iddiaya Türk Telekom bir basın açıklaması ile cevap vermişti. Şirketin ‘Türk Telekomünikasyon A.Ş.’nin borçlarını vaktinde ödeyememesi konulu haberler gerçeği yansıtmamaktadır. Borç yükümlülüklerinin vaktinde ödenmemesi ile ilgili çıkan söz konusu haberlere dayanak oluşturulan gelişmeler, Türk Telekomünikasyon A.Ş. ile ilgili bir durum değil, 13 Ekim 2016 tarihinde de açıkladığımız üzere hissedarlarımızdan Ojer Telekomünikasyon A.Ş. (OTAŞ) ile ilgilidir.‘ açıklamasıyla cevap verdiği haberlerin bu sayede gerçek olduğu ancak doğrudan Türk Telekom’u değil en büyük hissedarı Ojer Telekom’u ilgilendirdiği ortaya çıkmış oldu.
Telekom 4.75 Milyar Dolarlık Borcunu Ödeyemedi
Yeni ortaya atılan iddiaya göre ise Lübnanlı Ojer Telekomünikasyon A.Ş. (OTAŞ) Türk Telekom’da bulunan %55 hissesini satmak için görüşmelere başlamış. 3 farklı şirket ile görüşmelerini gerçekleştiren Ojer, borcu kapatmak ve bir nevi kendisi için Türkiye telekomünikasyon defterini kapatmak için görüşmelere devam ediyor.
2006 yılında Türk Telekom’u uzun süreli kiralayan ve bu kiralama karşılığında 6 milyar 550 milyon dolar ödeyen Ojer Telekom. Nasılsa Türk Telekom kar etse de borcunu ödeyemeyecek durumda gibi görünüyor. Aynı anda ise kredinin alındığı Akbank, Granati Bankası ve Citibank ile görüşmeler yapılmaya devam ediyor. Ve son ödeme tarihinin ertelenmesi, ödemede esneklik sağlanması gibi kolaylıklar için görüşülüyor.
Türk Telekom ’un Satılması için 3 Firma ile Görüşmeler Başladı
İddialara göre, Türk Telekom’un %55’lik hissesi için Ojer Telekom’un görüştüğü 3 firmanın kim olduğu bilinmezken. Turkcell‘in bu hisselerden en azından bir kısmını satın alması beklenmeyen onlarca sonuç doğuracaktır. Türk Telekom’un en büyük rakibi olan Turkcell’in Telekom’un hisselerini satın alması Rekabet Kurumu tarafından onaylanır mı? Bilinmez ancak onaylansa da onaylanmasa da Turkcell’in böyle bir girişimde bulunması Türk Telekomünikasyon tarihi için devrim niteliği taşıyacaktır.
Türk Telekom’dan Basın Açıklaması Geldi
Telekom’un borçlarını ödeyemediği yönünde çıkan haberlere cevap niteliğinde yayınladığı basın açıklamasına aşağıdan detaylarıyla ulaşabilirsiniz. Satın alma iddiaları ortaya çıkmadan önce yayınlanan basın açıklamasında bu konuda bir bilgi ise bulunmuyor.
Türk Telekom olarak LTE ve fiber altyapı yatırımlarımızı artan bir hızla sürdürürken, finansal ve operasyonel olarak başarılı sonuçlar almaya devam etmekteyiz. 2016 yılı üçüncü çeyrek finansal ve operasyonel sonuçlarımızda açıkladığımız üzere, şirketimiz gelirlerini yıllık bazda %11,4 artırarak 4,1 milyar TL’ye yükseltmiş ve FAVÖK rakamını da bir önceki yılın aynı dönemine göre %14,5 artışla 1,5 milyar TL’ye taşıyarak rekor seviyede çeyreksel FAVÖK kaydetmiştir.
Şirketimizin sağlam finansal performansı sonucunda oluşan güçlü nakit akışı, yatırım yapılabilir kredi notu ve global telekom sektörü ortalamalarının altında seyreden net borç/FAVÖK oranı, borçluluk seviyesi açısından paydaşlarına karşı olan yükümlülüklerini yerine getirme konusunda şirketimizin güçlü bir konumda olduğunu göstermektedir.
Bu kapsamda, bazı medya yayınlarında yer alan Türk Telekomünikasyon A.Ş.’nin borçlarını vaktinde ödeyememesi konulu haberler gerçeği yansıtmamaktadır. Borç yükümlülüklerinin vaktinde ödenmemesi ile ilgili çıkan söz konusu haberlere dayanak oluşturulan gelişmeler, TürkTelekomünikasyon A.Ş. ile ilgili bir durum değil, 13 Ekim 2016 tarihinde de açıkladığımız üzere hissedarlarımızdan Ojer Telekomünikasyon A.Ş. (OTAŞ) ile ilgilidir.
Daha önce, yukarıda belirtilen tarihte açıkladığımız üzere OTAŞ ile ilgili gelişmelerin şirketimizin günlük faaliyetleri, taahhütleri veya yükümlülüklerine bir etkisi beklenmemektedir. Türk Telekomünikasyon A.Ş. ve iştiraklerinin finansman anlaşmalarında hissedarlarının borçlarını vaktinde ödeyememelerinden doğabilecek mütekabil temerrüt (cross-default) hükmü bulunmamaktadır. OTAŞ’ın şirketimizin hiçbir finansman sözleşmesinde garantörlüğü bulunmamaktadır. Şirketimizin OTAŞ lehine verilmiş herhangi bir teminatı bulunmamaktadır.
Kamuoyunun bilgilerine sunarız.