Türk Telekom, IBM’in bulut çözümlerini tercih etti. Yeni sistem Türk Telekom’a otomasyon ile kendi iç kullanıcılarına daha kolay hizmet sunabildiği ve test ortamının yönetimini geliştirebileceği bir ortam yaratıyor.
Modern şebeke altyapısıyla bugün ülke genelinde evlere ve işyerlerine geniş yelpazede telekom hizmetleri sunan Türk Telekom, bulut bilişim ile BT hizmetlerinin kapsamını genişletmeyi hedefliyordu. Bu paralelde, IBM’in bulut çözümlerine yöneldi. Kurum içerisindeki BT kullanıcılarına mümkün olan en iyi bulut deneyimini sunarken, veri merkezini modernleştirme girişimi için de esnek bulut platformundan faydalanıyor.
Mevcut kaynaklarını en aktif biçimde kullanan kurum, devreye alacağı bulut çözümünün mümkün olduğu kadar sade ve basit olmasını arzu ediyordu. Türk Telekom; otomatik konfigürasyon ve self-servis portalı aracılığıyla BT personelinin yükünü hafifletmenin yanı sıra geliştirme ve test ortamını standarda oturtmayı ve basitleştirmeyi mümkün kılacak bir çözüm arıyordu. Genel hatlarıyla Türk Telekom seçilecek çözümün mevcut Türk Telekom altyapısını daha iyi kullanarak faydalar sağlaması ve hizmet sağlayıcı firma tarafsızlığına sahip olmasını gözetiyordu.
Türk Telekom aynı zamanda maliyetleri yakından izlemeyi ve yeni bulut hizmetlerinin fiyatlandırma yapısını son kullanıcılara net biçimde aktarmayı istiyordu. “Sistem yöneticilerimizin ve geliştiricilerimizin maliyetlerle ilgili talepler hakkında bilgi sahibi olmalarını istiyorduk,” diye belirten Türk Telekom Danışmanı Mehmet Selçuk Karaca, ekliyor: “Bu anlamda IBM’in bulut hizmeti bize ölçme ve faturalama açısından uygun bir çözüm sundu.”
IBM’in System x sunucuları üzerindeki bulut çözümlerinin muadillerine göre çok daha üstün olduğunu gözlemleyen Türk Telekom, bu çözüme self-servis özelliği de ekledi. Mehmet Selçuk Karaca açıklıyor: “Güvenlik, erişilebilirlik, performans, çeviklik ve kullandığın-kadar-öde modeli bizim için önem taşıyordu. Aynı zamanda kurumsal sınıf özelliklere ve bulut ortamı için yönetim kolaylığına da ihtiyaç duyuyorduk. IBM’i seçtik çünkü tüm bu taleplerimizi karşılıyordu.”
Türk Telekom, kendi özel bulut çözümüne sahip olmanın büyük avantajları olduğunu gözlemledi. Sanal makinelerin artık otomatik olarak konfigürasyonunun yapılabilmesini sağlayan, IBM’in bulut self-servis portalı aracılığıyla Türk Telekom çeviklik kazandı. Konfigürasyon süreleri bir haftadan 15 dakikaya indirildi. Zaman kazanımlarının yanı sıra, bu çözüm Türk Telekom’un BT departmanına önemli maliyet tasarrufları da sağladı. “Konfigürasyon için IBM SmartCloud başlangıç seviyesi otomasyon yeteneklerini kullanarak ve sistem yönetimini kurum içerisindeki son kullanıcılara delege ederek yılda işgücü maliyetlerinde yaklaşık 10,000 dolar tasarruf etmeyi başardık” diyor.
Türk Telekom Üçüncü Sertifikasını Aldı