Gündemde yine TikTok yasağı var. Bu kez farklı bir ülkeden söz edeceğiz, ama endişeler aynı: Gençlerin ruhsal gelişiminin bozulma riski. İşte detaylar…
Kırgızistan Kültür Bakanlığı, Çin menşeli sosyal medya platformu TikTok’un ülke genelinde yasaklanması için adım attı. Zaten 18 sivil toplum kuruluşunun “yasak kararı” alınması için talepte bulunduğu platformun genç beyinler için fazlasıyla tehlikeli olduğu bildiriliyor.
Kırgızistan’da TikTok yasağı gündemde. Platform, dünyanın pek çok ülkesinde fazlasıyla popüler. Pek çok farklı kültürü bir araya getirerek milyarlarca insana yeni pek çok şeyi sunabildiğini belirten platform, yine de belirtilenlere göre ciddi tehlikeleri de beraberinde getiriyor. Örneğin…
Zaman zaman TikTok’da “Challange” olarak da adlandırılan akımlar gerçekleştiriliyor. Bu videoları görenler, “Aynısını ya da daha iyisini ben de yapabilirim” düşüncesiyle yeni videolar çekebiliyor ve bu süreçlerde ister istemez can sıkıcı olaylar yaşanabiliyor.
Platformda güçlü bir yaş sınırı sisteminin olmaması, küçük yaştaki kullanıcıların da hemen her içeriğe erişebilmesine yol açıyor. Yetkililer ise, genç beyinlerin, hele de gelişim sürecindeki küçük yaştaki kullanıcıların kolay etkilenebileceğini ve ruh sağlıklarının bozulabileceğini düşünüyor:
“Çocuklar, hem ruhi hem de bedensel olarak gelişim sürecindedir ve yeni yeni şekilleniyorlar. Bu tür içerikler bağımlılıklara yol açabilir ve genç nesli duygusal anlamda olumsuz etkileyebilir.”
TikTok yasağı, aslında yeni bir kavram sayılmaz
Biraz geriye gittiğimizde, Çinli sosyal medya platformunun Hindistan genelinde yasaklandığını hatırlıyoruz. Zira Hindistan yönetimi, bu platformu büyük bir güvenlik sorunu olarak görüyor. devlet güvenliği ve kamu düzenini” koruma ihtiyacını öne süren yetkililer, bu bağlamda Haziran 2020’de TikTok yasağı kararını aldı.
Biraz daha yakına geldiğimizde ise, TikTok yasağı için Amerika ve Avrupa Birliği ülkelerinin çeşitli endişeleri olduğunu biliyoruz…
Şu an Amerika’daki pek çok devlet kurumunda ve okulda TikTok kullanımı yasak. Yetkililer, kullanıcı verilerinin gizlice Çin yönetimine aktarıldığını ve bunun casusluk amaçlı kullanılabileceğini düşünüyor, endişe duyuyor. Yetkililer, TikTok’un Amerika’dakı sunucuları kullanması ve Amerikalı kullanıcıların verilerinin ülke dışına taşınmaması kaydıyla platformun faaliyetlerine devam edebileceğini belirtmişti.
Avrupa Birliği ülkeleri de benzer endişeler sebebiyle TikTok yönetimiyle görüşmeler gerçekleştirmiş ve düzenlemeler talep etmişti.
Bakalım ilerleyen günlerde neler olacak…
İlgili Haberler
>> İnternetten Araba, Ev ya da Arsa Satacaklar Dikkat! Yeni Düzenleme Geldi. Uymazsanız Cezası Var!