TikTok için kötü gelişmeler yaşanıyor. Çinli Byte Dance firmasının bünyesinde yer alan platform, önümüzdeki dönemde Amerika’da tamamen yasaklanabilir. Bu, mecliste yapılan oylamanın ardından Başkan Joe Biden’a gönderilecek rapora bağlı. Eğer Biden’in önüne rapor gelir ve o da onay verirse, TikTok için Amerika defteri tamamen kapanacak. Tabii bu o kadar da kolay bir ihtimal değil.
PhoneArena’da yer alan ve CNBC’ye dayandırılan bilgilere göre TikTok, Amerika’da bir nevi uzatmaları oynamaya başladı. Zira çok tercih edilen sosyal medya uygulaması için Temsilciler Meclisi’nde oylama gerçekleştirildi ve 24’e 16 oy ile platform aleyhinde bir karar çıktı.
Karar karşısında TikTok yetkilileri üzgün olduklarını belirtirken, öte yandan milyonlarca Amerikalı vatandaşın kendi istekleri doğrultusunda bu uygulamayı kullanmalarının engellenmesinin de üzücü olduğunu ekliyor. Tabii bu olası yasağın olumsuz bir sonucu olarak Amerikan kültürünün dünyanın farklı noktalarında yaşayan milyarlarca insana eriştirilebilme imkânının da yok edilmiş olacağı bildiriliyor.
TikTok, veri sızıntıları ve casusluk suçlamalarıyla karşı karşıya…
Şirket, her ne kadar bu iddiaları kabul etmese de Çin menşeli şirketlerin devletle bağlantılı hareket etme zorunluluğu olduğu da söyleniyor. Trump zamanında Amerikalı TikTok kullanıcılarının verilerinin Amerika’daki sunucularda tutulması üzerine anlaşmalar yapılsa da bunların uygulanmadığı söyleniyor.
Platform, Amerika’da, geçtiğimiz Aralık ayından bu yana devlet çalışanlarının telefonlarında yasak. Öte yandan devlet üniversitelerinin Wi-Fi ağları üzerinden bağlanılması da yasak. Eğer meclisten karar çıkar ve onay için başkana gönderilirse, iki seçenek bulunuyor: Ya yasaklanacak ya da kararın gözden geçirilmesi için veto edilecek.
Analistler, TikTok’un Amerika’da yasaklanmasının diğer sosyal medya devlerinin yararına olabileceğini düşünüyor
TikTok, oldukça popüler bir platform. 2021 yılı itibarıyla platformun aylık 1 milyar aktif üyesi bulunuyor. Hatta geçtiğimiz ağustos ayında yapılan bir araştırma, Amerika’daki gençlerin %67’lik diliminin platformu kullandığını ortaya çıkardı. Bunların arasından %16’lık dilimin de platformu sürekli kullandığı ifade edildi.
Insider Intelligence’ın belirttiğine göre platform, Google, Facebook, Amazon ve Alibaba gibi devlerin ardından, %2.3’lük dijital reklam pazarı payına sahip. Haliyle Amerika’da bir yasak kararının çıkması, reklam pastasının diğer şirketler arasında daha büyük bölüşülmesi ve daha çok para anlamına geliyor. Böylece Instagram’ın Reels, Snapchat’in Spotlight ve YouTube’un Shorts servisleri biraz daha ön plana çıkabilir.
İlgili Haberler