Çin menşeli sosyal medya platformu TikTok’un başı yine belada. AB’den para cezası gelebilir. Daha evvel platformun yasaklanması defalarca gündeme geldi ve hem Amerika’da hem de Avrupa ülkelerinde uygulanan çeşitli yasaklamalar mevcut. Şimdi bunlara bir yenisi daha eklenmek üzere. AB komisyonu, TikTok’u henüz yaşı reşit olmayanları koruma sorumluluklarını ihlal etme olasılığıyla ilgili soruşturma başlattı.
TikTok, para cezası ile karşı karşıya kalabilir. Reuters’ta yer alan bilgilere göre Avrupa Birliği, Çinli sosyal medya platformu TikTok’u yeniden mercek altına aldı. Topluluk, çevrimiçi kuralların ihlal edilip edilmesi noktasında incelemeye alınacak. Özellikle ‘çocukların korunması’ ve ‘reklam sunumu’ tarafında zayıflıkların olabileceği konuşuluyor. Eğer incelemeler sonucunda bu kanıya varılırsa, platformun dünya çapında elde ettiği cironun %6’sına kadarını ceza olarak ödemesi gündemde. Tabii “TikTok yasaklanmalı!” diyenler de hiç az değil.
Platformda yaş doğrulama sisteminin kullanılması, ekran süre limitinin belirlenmesi ve gizlilik ayarları tarafında daha iyi sonuçların olması isteniyor.
Today we open an investigation into #TikTok over suspected breach of transparency & obligations to protect minors:
📱Addictive design & screen time limits
🕳️ Rabbit hole effect
🔞 Age verification
🔐 Default privacy settings
Enforcing #DSA for safer Internet for youngsters pic.twitter.com/4d2F0FQUHw
— Thierry Breton (@ThierryBreton) February 19, 2024
TikTok pek çok ülkede para cezası ve yasaklamalarla karşı karşıya
Biraz geriye gittiğimizde, Çinli sosyal medya platformunun Hindistan genelinde yasaklandığını hatırlıyoruz. Zira Hindistan yönetimi, bu platformu büyük bir güvenlik sorunu olarak görüyor. devlet güvenliği ve kamu düzenini” koruma ihtiyacını öne süren yetkililer, bu bağlamda Haziran 2020’de TikTok yasağı kararını aldı.
Biraz daha yakına geldiğimizde ise, TikTok yasağı için Amerika ve Avrupa Birliği ülkelerinin çeşitli endişeleri olduğunu biliyoruz.
Şu an Amerika’daki pek çok devlet kurumunda ve okulda TikTok kullanımı yasak. Yetkililer, kullanıcı verilerinin gizlice Çin yönetimine aktarıldığını ve bunun casusluk amaçlı kullanılabileceğini düşünüyor, endişe duyuyor. Yetkililer, TikTok’un Amerika’dakı sunucuları kullanması ve Amerikalı kullanıcıların verilerinin ülke dışına taşınmaması kaydıyla platformun faaliyetlerine devam edebileceğini belirtmişti.
Son olarak da yakın zamanda Kırgızistan Kültür Bakanlığı’nın gençleri korumak için ülke genelinde TikTok’u yasaklamak için adım attığı bilgisi gelmişti.
İlgili Haberler