TFF Sağlık Kurulu Futbola Dönüş Protokolü nü İnternet’ten Yayınladı. İşte Protokol maddeleri…

Türkiye Futbo Federasyonu Sağlık Kurulu İnternetten yaptığı açıklama ile Futbola Dönüş Protokolü adı altında bir öneri yayınladı. Bakın bu önerilerde neler var. 

Futbola Dönüş Protokolü adı altında yayınlanan bu önerilerin hayata geçirilip geçilmeyeceğini önümüzdeki dönemde göreceğiz.

Futbola Dönüş Protokolü

COVID-19 pandemisi sürecinde, Türkiye Futbol Federasyonu Sağlık Kurulu, Acıbadem Sports ve T.C Sağlık Bakanlığı İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü iş birliği ile, TFF 2019 – 2020 sezonunun tamamlanması ihtimaline yönelik hazırlanmış bir öneri protokolüdür.

“Futbola Dönüş” Süreci takımların liglerin ertelendiği günden ilk hazırlık veya resmi müsabakalarını oynayacakları güne
(maç öncesi kampa girecekler ise kamp başlangıç gününe) kadarki Hazırlık Dönemi ve kalan müsabakaların oynandığı
Müsabaka Dönemi’ni kapsamaktadır.
Hazırlık Dönemi kendi içerisinde 3 evreden oluşmaktadır.
EVRE 1: Antrenmanlara Hazırlık – İzolasyon
EVRE 2: Bireysel & Grup Antrenmanları
EVRE 3: Takım Antrenmanları

Bu dönem ve evrelerin hepsinde COVID-19 yönetimi Oyuncu, Teknik Ekip, Sağlık Ekibi, Destek Ekipleri ve Kulüp Çalışanlarını ayrı ayrı ele alacaktır.

Hazırlık Döneminin temel amaçları şu şekilde sıralanmaktadır.

1. Herkes için dezenfekte bir tesis (antrenman ve çalışma) ortamı sağlamak
2. Oyuncuları Müsabaka Dönemine kadar optimal sağlık ve fiziksel seviyeye ulaştırabilmek
3. Oyuncuların ve çalışanların psiko-sosyal yönetimini doğru ve sağlıklı şekilde sürdürebilmek
4. Oyuncuların ve çalışanların ailelerini korumak
5. Tüm bunları ülkede başarı ile yürütülen salgın sürecini aksatmadan sürdürebilmek

Futbola Dönüş Protokolü

Tüm takımlar Federasyon ve devlet kurumları (bakanlıklar, sağlık kurumları vb) ile düzenli iletişimi sağlayacak bir yetkili belirlemelidir. Bu kişiler oyuncular ve diğer çalışanlar ile yakın temasta olmayacak kişiler arasından seçilmelidir. Ana görevi bahsi geçen kurumlardan gelecek güncel haberleri ve konjonktürü sürekli takip etmek, gerekli
durumlarda iletişim kurarak teyit almak, kulübün belirlenen protokole uygun hareket etmesini sağlamak ve ilgili kurumlara rapor vermek olan bu pozisyon için kulüplerde en uygun yetkili İdari Direktör’dür.

Yedek idari yetkilinin görevi kulüp içerisindeki iletişimi ve koordinasyonu sağlamak

Tüm takımlar oyuncu, teknik ekip ve destek ekipleri ile temasta olması gerekecek bir ana bir de yedek idari yetkili belirlemelidir. Bu kişinin görevi kulüp içerisindeki iletişimi ve koordinasyonu sağlamak, kulübün bu protokole uygun hareket etmesini sağlamak ve İdari Direktör’e rapor vermek olacaktır. Bu pozisyon için kulüplerdeki en uygun
yetkili İdari Menajer’dir.

Takım doktoru veya Medikal Departman Sorumlusu tüm bu süreçte en önemli görevlerden birisini üstlenmektedir. Asli görevleri dışında takım doktoru, İdari Menajer ile sürekli iletişimde kalarak herkesin bilgilendirilmesi, eğitilmesi ve bu bağlamda belirlenen protokollere uygun hareket etmesini sağlamanın yanında, semptom takipleri, tarama testleri ve şüpheli vaka organizasyonlarının hatasız yürütülmesini temin etmelidir. Takım doktoru ayrıca, Federasyon Sağlık Kurulu ile de düzenli görüşmeler yapmalı ve bilgi akışını sağlamalıdır.

Takım destek ekiplerinin yer aldığı her departman kendi içerisinde bir iletişim sorumlusu belirlemelidir. Bu kişiler kendi departmanlarının önerilere uygun hareket etmesini sağlamalı ve denetlemelidir. Bunun yanında bu kişiler departmanlar arası koordinasyonun sağlanması için Tesis Müdürü ile sürekli iletişimde kalmalıdır. Tesis Müdürü ayrıca
tesislerin, kamp alanlarının ve takım transportunda kullanılacak araçların hijyen ve temizliğinden de sorumlu olacaktır. Tesis Müdürü, ilgili tüm alanların ve araçların dezenfeksiyon ve temizlik süreçlerini organize etmeli, temizlik çalışanları ile iletişimde kalarak, sürecin düzenli kontrolünü sağlamalı ve İdari Direktör ile bilgi paylaşımı yapmalıdır.

Futbola Dönüş Protokolü Yabancı Oyuncu Olan Takımlarda Aile Durumu

Futbola Dönüş Protokolü Bunların dışında, gerekli durumlarda oyuncu ve çalışanların aileleri ile iletişimin sağlanabilmesi için ayrı bir yetkili daha belirlemek faydalı olacaktır. Özellikle yabancı oyuncusu olan takımlarda bu oyuncuların aileleri ile iletişimi sağlayabilecek tercümanların, yabancı oyuncu yoksa İdari Menajer Yardımcılarının bu pozisyonda konumlandırılması daha doğru olacaktır. Bu kişilerin görevi olası kötü senaryolarda* oyuncu ve çalışan ile iletişimin sağlanamamasına karşılık kulübün alacağı aksiyonların başarılı şekilde sürdürülebilmesi için aileler ile düzenli iletişimi sağlamak, ailelerin kaygı, endişelerini gidermek, bilgi taleplerini karşılamak ve İdari Menajer’e rapor vermektir.

İdari Direktör ve İdari Menajer ayrı bir online platform üzerinden sürekli iletişim halinde kalmalıdır.

Takım Doktoru ve İdari Menajer ayrı bir online platform üzerinden sürekli iletişim halinde kalmalıdır. Tesis Müdürü ve İdari Direktör ayrı bir online platform üzerinden sürekli iletişim halinde kalmalıdır.  İdari Menajer Yardımcısı ve İdari Menajer ayrı bir online platform üzerinden sürekli iletişim halinde kalmalıdır.

NOT: Eğer mümkün ise İdari Menajer, Takım Doktoru ve Tesis Müdürü pozisyonlarındaki kişiler Hazırlık Dönemi başlamadan Covid-19 bağışıklığı yönünden (immünizasyon) opsiyonel olarak ek Antikor testlerine tabi tutulabilir. İmmünize (hastalığı önceden sağlıklı şekilde atlatmış) kişilerin belirlenebilmesi spesifik laboratuvar testleri ile mümkündür. Bu konu Bölüm 1.6 Tarama Testi Yönetimi altında açıklanacaktır. Ayrıca, tesis çalışanları arasında Sağlık Bakanlığı’nın belirttiği risk grubu kriterlerine uyan kişiler varsa tüm pandemi boyunca bu kişilerin izinli sayılması önerilmektedir.

Futbola Dönüş Protokolü

Tesis Yönetimi, genel olarak oyunculara, ekiplere ve kulüp çalışanlarına sağlıklı, dezenfekte ve güvenli bir ortam sağlama sürecini kapsamaktadır. Tesis Müdürleri veya Tesis Yöneticileri bu süreçten sorumludurlar. Bu sürecin doğru yürütülebilmesi için İdari Direktör’e düzenli rapor verilmelidir. Güvenlik ve temizlik organizasyonları sosyal mesafe ve hijyen kurallarına uyarak, kulüp çalışanlarının ve destek ekiplerinin işlerini aksatmayacak, antrenman süreçlerini etkilemeyecek şekilde kurgulanmalı ve hayata geçirilmelidir. Tüm organizasyonlar öncesinde herkes bilgilendirilmelidir.

Tüm temizlik elemanları maske, eldiven ve sosyal mesafe kuralları konusunda denetlenmelidir. Temizlik elemanları ayrıca her temas ve kullanım sonrası eldivenlerini uygun koşullarda ve dezenfekte ederek değiştirmelidir. Bunun yanında, her departman kendi alanının temizliğinden de sorumlu olmalıdır. Her departman yetkilisi kendi
departman çalışanlarını bu konuda uyarmak ve kontrol etmekle de sorumludur.

Profesyonel dezenfeksiyon işlemleri Tesis Müdürü’nün koordinasyonu altında İdari Menajer ve Takım Doktoru’nun iş birliği ile birlikte yürütülmelidir. Tüm çalışanlar ve oyuncular el hijyenlerine dikkat etmeli ve sürekli bilgilendirilmelidir.

Tesis Yönetimi süreci aşağıdaki maddeler altında detaylandırılacaktır.

1. Güvenlik
2. Soyunma Odaları
3. Antrenman Sahası
4. Fitness Salonu
5. Medikal Alanlar
6. Malzeme Odaları
7. Yemek Alanları
8. Ofis Alanları
9. Ortak Alanlar
10. Konaklama Alanları

Hazırlık Dönemi ve Müsabaka Dönemlerinde tesis güvenliği sorumluluğu Tesis Müdürü ve Güvenlik Departmanı Yetkilisi’ndedir. Bu sorumluluktan ana kasıt, şüpheli vakaların veya kontaminasyon riski barındıran malzemelerin tesise giriş çıkışlarının kontrolü ile güvenlik elemanlarının enfeksiyon riskinin minimize edilmesidir.

Futbola Dönüş Protokolü süreçte yapılması gerekenler ve öneriler aşağıda sıralanmıştır. 

1. Minimal eleman ile maksimal güvenliğin sağlanması
2. Tüm elemanların maske ile görev yapmasının sağlanması, düzenli el hijyenine dikkat edilmesi *
3. Oyuncu, ekip ve çalışanların günlük aktivite ve organizasyon bilgileri ile isim listelerinin takip edilmesi
4. Bu bilgi ve listelerin dışında kimsenin tesise alınmaması
5. Önceden bilgisi iletilen ve idari onay verilen kişi ve malzemelerin dışında tüm girişlerin engellenmesi

6. Antrenman sahası etrafına idari onay dışında hiç kimsenin alınmaması
7. Tesis girişinde izole bir bekleme alanı / salonu oluşturulması
8. Bu salonun sosyal mesafe kurallarına göre organize edilmesi
9. Tesise maskesiz kimsenin alınmaması (oyuncu, ekip ve çalışan dahil)
10. Herkesin giriş öncesi el dezenfektanı kullanmasının sağlanması
11. Güvenlik deskinde ve diğer alanlarda sosyal mesafenin korunması
12. Güvenlik deskinde ve tesis girişlerinde el dezenfektanlarının bulundurulması
13. Gerekli durumlarda, Takım Doktoru onayı ve koordinasyonunda tesise girişine onay verilen kişilerin vücut ısısı ölçümlerini yapmak, şikayetlerini sorgulamak ve Takım Doktoru’na raporlamak

Tesis Yönetimi sürecinde en önemli kontaminasyon alanlarından birisi olan Soyunma Odalarının hijyen ve temizliği Tesis Müdürü’nün sorumluğu altında olacaktır. Aynı şekilde, bu odalara giriş çıkışı olan Malzeme Departmanı çalışanları da bu sorumluluğun bir parçasını alacaklardır. İki grup sürekli iletişim içerisinde kalacak ve oyuncuların soyunma odasındaki kontaminasyon riskini minimize edeceklerdir.

Futbola Dönüş Protokolü Bu alanla ilgili öneri ve alınması gereken tedbirler aşağıdaki şekildedir. 

1. Soyunma odalarının her kullanım (tek kişi dahi olsa) sonrası temizlenmesi ve havalandırılması
2. Soyunma odasına maskesiz giriş çıkışların yasaklanması
3. Soyunma odasına girecek temizlik ve malzeme ekibi çalışanlarının eldiven kullanması da önerilir *
4. Soyunma odasında kontaminasyon riski barındıran malzeme sayısının azaltılması
5. Soyunma odasında düzenli kullanılmayan ancak temas edilen malzemelerin günlük temizlenmesi
6. Soyunma odasındaki oturma düzeninin aralarda en az 2 metre olacak şekilde revize edilmesi

7. Mümkünse soyunma odası sayısının arttırılması
8. Her soyunma odasında aynı anda maksimum 3 oyuncunun soyunmasına izin verilmesi
9. Oyuncu soyunma zamanlamalarının yukarıdaki maddeye göre ayarlanması ve sıralanması
10. Yukarıdaki maddeye istinaden yapılacak sıralama ve zamanlamanın oyunculara önceden bildirilmesi
11. Kirli malzemelerin her oyuncu için ayrı tek kullanımlık poşetler içinde yıkamaya götürülmesi
12. Temiz malzemelerin her oyuncu için ayrı ve tek kullanımlık poşetler içinde odaya konulması
13. Poşetlerin birbirinden ve başka kişilerin temasından uzak alanlarda konumlandırılması
14. Mümkünse bu poşetlerin bilgilendirme ve uyarı mesajları ile işaretlenmesi (temiz, kirli, isim vb)
15. Soyunma odalarındaki ortak içecek dolaplarının kaldırılması
16. Her soyunma odasında el dezenfektanı bulundurulması

Antrenman Sahası Yönetiminden kasıt, sahadaki oyuncu ve ekiplerin güvenli ve hijyenik bir ortamda antrenman yapmalarını sağlamaktır. Bu sorumluluk başlıca Tesis Müdürü ve İdari Menajer’de olup, sahada bulunacak her çalışan ve oyuncunun da kendi  sorumluluğunun bilincinde olması gerekmektedir.

Antrenman sahası ile ilgili öneriler ve alınabilecek tedbirler aşağıda belirtilmiştir.

1. Antrenman sahasına giriş ve çıkış sırasında maske zorunluluğu olmalıdır
2. Antrenman sırasında Sağlık Ekibi ve Malzeme Departmanı çalışanlarının eldivenli olması önerilir *
3. Antrenman sahasına giriş ve çıkış sırasında el dezenfektanı kullanılmalıdır
4. Antrenman sahası içerisinde minimal çalışan ve oyuncu** bulundurulacaktır
5. Antrenman sahası çevresinde İdari Direktör ve İdari Menajer’in onayı dışında kimse bulunmayacaktır
6. Antrenman sahası çevresinde minimal güvenlik ekibi ile saha dışı güvenlik sağlanacaktır
7. Antrenman sahasında kullanılacak ekipmanlar her antrenman sonrası düzenli temizlenecektir

8. Antrenmanda kullanılan ve temas edilen ekipmanlar her antrenman sonrası dezenfekte edilecektir
9. Antrenman sahası içerisinde bulunabilen diğer oda / depolar günlük düzenli temizlenecektir
10. Antrenmanı izleyen kişiler ile saha içindeki oyuncular ve çalışanlar temas etmeyecektir
11. Antrenman sahası içerisinde bulunan bir kişi saha dışına çıkarsa tekrar içeri giremeyecektir
12. Antrenmanı izleyen kişiler saha içerisinde kesinlikle girmeyecektir
13. Saha içerisinde her oyuncu için ayrı ekipman (havlu, mat, lastik vb) organize edilecektir
14. Saha içerisindeki çalışan ve oyuncu arasındaki etkileşim sosyal mesafe ve hijyen kurallarına göre yapılacaktır

Futbola Dönüş Protokolü nün devamına ulaşmak için tıklayın.

TFF Sağlık Kurulu Neler Yapar? Kimlerden oluşur?

Avrupa’da Futbol Federasyonlarının bünyelerinde, Sağlık Kurullarının oluşturulması ve sporcu sağlığına yönelik çalışmalar yapması son yıllarda UEFA tarafından özellikle önerilmektedir. Ülkemizde futbolun özerk federasyon yapısına kavuşmasının hemen ardından TFF bünyesinde ilk Sağlık Kurulu Sayın Şenez Erzik döneminde oluşturulmuştur. Bu anlamda; Türk Futbolu ve Federasyon yönetimleri sağlık alanında çağı yakalayan hatta görev yaptıkları dönemin önünde giden bir vizyona sahip olagelmiştir. Prof. Dr. Sayın Kaya Çilingiroğlu’nun başkanlığında kurulan ilk kuruldan bu yana Prof. Dr. Sayın Ömer Türel, Prof.Dr. Sayın Vahit Özmen ve Prof.Dr. Sayın Mehmet Binnet başkanlıklarında çeşitli dönemlerin sağlık kurulları günümüze kadar değerli çalışmalarda bulunmuşlardır.

Ülkemizde ve dünyada futbolun gelişmesine paralel olarak daha kaliteli ve çağdaş sağlık hizmeti verecek yapılanmaları sağlamak kaçınılmaz bir gerekliliktir. Bu amaca hizmet etmek üzere, futbol kulüpleri sağlık çalışanlarının eğitimine azami önem veren mevcut Sağlık Kurulu var olan eğitim çalışmalarını geliştirmiş ve bu amaçla kulüplerde çalışan sağlık ekibi elemanları için eğitimlerde başarılı olma koşulu aranan sertifikasyon zorunluluğu getirilmiştir. Önümüzdeki yıllarda futbol takımlarında TFF Sağlık Ekiplerinin Yapılanmaları ve İşleyişleri Talimatında tarif edilen vasıflarda kişiler çalışacak olup sertifika sahibi bu kişilerin sürekli eğitimi her sezon yenilenen eğitim programları ile sürdürülecektir.

Futbola Dönüş Protokolü Ülkemiz çok genç bir nüfusa ve geniş bir coğrafyaya sahiptir.

Bu gerçekten yola çıkarak futbolun gelişmesi, sporcu sağlığına ilişkin sorunların tespiti ve hızla çözülmesi için Sağlık Kurulu, TFF yapılanmasına paralel olarak Bölgesel Sağlık Birimlerini oluşturmuş ve eskisinden farklı, yeni bir yapılanmaya gidilmiştir. Her bir Bölgesel Sağlık Birimi kendi bölgelerindeki futbol takımlarına, kulüplere, TFF sertifikalı sağlık ekibi çalışanlarına ve oyunculara TFF faaliyetleri paralelinde sağlık alanında eğitim, destek ve koordinasyon hizmeti verecektir.

Geçmişte hizmet verenlerin deneyim ve bilgileri olmaksızın geleceğin kurulması zordur. Bu felsefeyle; daha önceki dönemlerde TFF bünyesinde çalışmalarda bulunmuş Sağlık ve Dopingle Mücadele Kurullarının eski başkanlarından oluşan bir Onur Kurulu oluşturulmuştur. Bu değerli meslek büyüklerinin bilgi ve görüşlerine gereğinde başvurulacak olup istenmeyen ancak karşılaşılması her zaman muhtemel mesleki etik sorunlarının çözümü için de bu kuruldan faydalanılacaktır.

TFF Sağlık Kurulunun ana amacı; kendi uzmanlık alanlarına giren konularda, sağlık ekibi üyelerine gerekli eğitimi vermek, futbolcu sağlığını korumak, futbolcu performansını değerlendirmek, geliştirmek ve yüksek tutmaktır. Bu amaç doğrultusunda FIFA ve UEFA normlarında her türlü bilimsel veriye dayalı çalışmalar yapılarak ortaya çıkan proje ve öneriler TFF Başkanı’na ve Yönetim Kurulu’na sunulmaktadır.

Sağlık Kurulları

SAĞLIK KURULU

BAŞKANPROF. DR. ÖMER TAŞER
BAŞKAN YRD.PROF. DR. BÜLENT BAYRAKTAR
1PROF. DR. METE DÜREN
2PROF. DR. KEMAL MEMİŞOĞLU
3PROF. DR. EYÜP GÜMÜŞ
4PROF. DR. NEVİN ERGÜN
5UZM. PSK. MİNE GÖRGÜN
6PROF. DR. HAKAN GÜR
7DOÇ. DR. İLKER YÜCESİR
8PROF. DR. GÖKHAN MALKOÇ
9PROF. DR. MUHİTTİN TAYFUR
10UZM. FZT. MESUT SELAMİ
11İLİA GİNOVİÇ
12PROF. DR. ORHAN ŞEN
13PROF. DR. SONER ŞAHİN
14PROF. DR. ATA CAN ATALAR

SAĞLIK VE PERFORMANS İCRA KURULU

BAŞKANPROF. DR. ÖMER TAŞER
1PROF. DR. BÜLENT BAYRAKTAR
2DOÇ. DR. İLKER YÜCESİR
3UZM. DT. MUHLİS POLAT
4PROF. DR. HAKAN GÜR
5OP. DR. ASIM BAYKAN
6OP. DR. BERKİN TOKER
7UZM. DR. ANIL IŞIK
8PROF. DR. KEREM BİLSEL
9DOÇ. DR. GÖKHAN POLAT
10UZM. DR. ENGİN DİNÇ
11UZM. DR. ŞENSU DİNÇER

ONUR KURULU

1PROF. DR. TURGAY ATASÜ
2PROF. DR. ÖMER TÜREL
3PROF. DR. VAHİT ÖZMEN
4PROF. DR. MEHMET SERDAR BİNNET
5PROF. DR. ÖMER TAŞER

MİLLİ TAKIMLAR KONSÜLTAN HEKİM KURULU

BAŞKANPROF. DR. MEHMET KURTOĞLU

BÖLGE SAĞLIK BİRİMİ BAŞKANLARI

ADANAPROF. DR. YAMAN SARPEL
ANKARAUZM. DT. MUHLİS POLAT
ANTALYAUZM. DR. AYŞEN BACANLI TÜRK
BURSAPROF. DR. HAKAN GÜR
DİYARBAKIRUZM. DR. MURAT YILDIRIM
ERZURUMDR. ÖĞR. ÜYESİ BİLGEHAN ÖZTOP
İSTANBULOP. DR. ASIM BAYKAN
İZMİRPROF. DR. METİN ERGÜN
KAYSERİPROF. DR. SİNAN KARAOĞLU
MALATYADR. ÖĞR. ÜYESİ EMRE ERGEN
SAKARYAPROF. DR. YAVUZ KOCABEY
SAMSUNPROF. DR. YILMAZ TOMAK
TRABZONOP. DR. YUSUF AŞIK
VANDOÇ DR. ŞEYHMUS KAPLAN

 

>> Tersine Karantina Hangi İllerde Uygulanabilir? Vaka Sayıları Neyi İfade Ediyor?