Tesla ’nın Shanghai’deki tesisi, üç haftalık karantina süresinden sonra hızla üretime geri döndü. Üretimin karantina yüzünden durması, yılın ikinci üç aylık dönem bilançosunu biraz geriletti ancak haziran ayında hem üretimde hem de sevkiyatta tüm zamanların aylık rekoru kırıldı.
2022 yılının ikinci üç aylık dönemde Tesla, 254 bin 695 teslimatla beklentileri karşıladı ama daha önceki karantinasız dönemin yüzde 18 kadar gerisinde kaldı. Ancak hem teslimat hem de üretim haziranda o derece arttı ki, hem Çin’de satışta rekor kırıldı hem de tüm dünyadaki şirket fabrikalarında 119 bin elektrikli araç üretildi.
Öte yandan yeni fabrikaların haziran rekoruna katkıları da çok düşük oldu. Toplam rakamlara bakıldığında Almanya ve ABD’deki firma tesislerine toplam ancak 41 bin birimlik bir pay kalmış oluyor ki, bu durum Çin’deki Gigafactory’nin önderlik konumunu daha net vurguluyor.
Tesla, merkezi Austin , Teksas’ta bulunan bir Amerikan çok uluslu otomotiv ve temiz enerji şirketidir. Tes la, elektrikli araçlar ( elektrikli arabalar ve kamyonlar ), evden şebeke ölçeğine kadar pil enerjisi depolaması, güneş panelleri tasarlıyor ve üretiyor. Ayrıca güneş çatı kiremitleri ve ilgili ürün ve hizmetler sunuyor. Şirket, dünyanın en değerli şirketlerinden biri ve 760 milyar ABD dolarını aşan piyasa değeriyle dünyanın en değerli otomobil üreticisi olmaya devam ediyor.
Tesla Amerika’nın En Değerli Otomobil Şirketi
Şirket, 2020’de pilli elektrikli (tamamen elektrikli) pazarının %23’ünü ve plug-in pazarının ( plug-in hibritleri içeren) %16’sını ele geçirerek, dünya çapında en fazla pilli elektrikli araç ve plug-in elektrikli araç satışına sahipti. Yan kuruluşu Tesla Energy aracılığıyla şirket ,Amerika Birleşik Devletlerinde fotovoltaik sistemleri geliştirmekte ve bu sistemleri kurma alanında da lider bir şirket. Tes la Energy ayrıca 2021’de kurulan 3.99 gigawatt-saat (GWh) ile pil enerji depolama sistemlerinin en büyük küresel tedarikçilerinden biri.
Firma, Temmuz 2003’te Martin Eberhard ve Marc Tarpenning tarafından Tesla Motors olarak kuruldu. Şirketin adı, mucit ve elektrik mühendisi Nikola Tesla’ya bir övgüdür. Şubat 2004’te 6.5 milyon dolarlık bir yatırımla Elon Musk, şirketin en büyük hissedarı oldu. 2008’den beri CEO olarak görev yapıyor. Musk’a göre Şirketin amacı, elektrikli araçlar ve güneş enerjisi yoluyla elde edilen sürdürülebilir ulaşım ve enerjiye geçişi hızlandırmak.
Firma, 2009 yılında ilk otomobil modeli olan Roadster spor otomobilinin üretimine başladı. Bunu 2012 yılında Model S sedan, 2015 yılında Model X SUV, Model 3 izledi.2017’de sedan ve 2020’de Model Y crossover çıktı. Model 3 dünya çapında tüm zamanların en çok satan plug-in elektrikli otomobili ve Haziran 2021’de dünya çapında 1 milyon adet satan ilk elektrikli otomobil oldu.
Şirketin küresel satışları 2021’de bir önceki yıla göre %87 artışla 936.222 otomobildi, ve 2021 sonunda kümülatif satışlarla toplam 2.3 milyon otomobil oldu. Ekim 2021’de Tesla’nın piyasa değeri 1 trilyon dolara ulaştı. ABD tarihinde bunu yapan altıncı şirket .
Şirketin CEO’su Elon Musk’ın açıklamaları ve eylemleri ile yaratıcı ticaret, misilleme açıklamlar, işçi hakları ihlalleri ve ürünleriyle ilgili çözülmemiş ve tehlikeli teknik sorunlar iddialarından kaynaklanan birçok dava ve tartışmaya konu oldu. Eylül 2021’de Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi (NHTSA), ajansın Otopilot kullanımını içeren trafik ölümlerine ilişkin soruşturmalarının ardından Tesla’ya Otopilot ile donatılmış tüm satılan ABD araçlarına ilişkin verileri göndermesini emretti.
İlgili Haberler
>> Tesla Kriz Yaşamaya Devam Ediyor: Bilanço İyice Kötüleşti