Gözle görülemeyen cisimlerin görüntülenmesini sağlayan termal kamera lar günümüzde yaygın bir kullanım ağına sahiptir. Kızıl ötesi enerji yani IR enerji adı verilen termal enerji bu kameraların radarına girerek farklı renk ve şekillerde görüntü elde edilmesini sağlar.
Kızıl ötesi ışınlardan yayılan enerjiye ait dalga boyları kırmızı, siyah ve beyaz renklerde görüntülenebilir. Termal kameralar başta havaalanları, hastaneler, alışveriş merkezleri, askeri tesisler, fabrikalar ve havacılık alanında kullanılmaktadır.
Termal Kamera Nedir?
Kızıl ötesi ışınlardan yayılan IR enerji adı verilen termal enerjinin görüntülenmesini sağlayan teknolojik cihazlara termal kamera adı verilir. Kızıl ötesi ışınlar yaydıkları enerji dalgasının boyutuna göre ekranda kırmızı veya siyah beyaz renkte görüntüler ile şekillerin oluşmasına neden olur. Çıplak gözle görüntülenemeyen isimlerin hatta virüslerin fark edilmesini sağlayan termal kameralar havalimanları, hastaneler, alışveriş merkezleri, kamu kurumları, askeri birimler ve havacılıkta yoğun olarak kullanılır.
İlk kez 1800 yılında Frederick William Herschel’in kızıl ötesi ışınları keşfetmesi ile termal kamera buluşuna giden süreç başlatılmıştır.
Termal Kameralar Nasıl Çalışır?
0 Kelvin ile -273 derece arasında kalan kızıl ötesi ışınların dalga boyları termal kamera tarafından görüntülenir. Mercek ve kızıl ötesi dedektörler sayesinde insan ve hayvanlar üzerindeki çıplak gözle görülemeyen nesneler, virüsler tespit edilebilir. Kızıl ötesi ışınlarından etrafa yayılan sıcaklığın derecesine göre termal kamera ekranlarına düşen renk de değişiklik gösterir. Eğer sıcaklık yüksekse kırmızı renk ve düşükse beyaz ile siyah arasında dağılım gösteren renkler monitöre yansır.
Termal Kamera ların Kullanım Alanları Nelerdir?
Termal kameralar hastaneler, kamu kurumları, askeri üsler, üretim tesisleri, denizcilik, havacılık, sağlık kuruluşları ve alışveriş merkezleri gibi yerlerde kullanılır. 2019 yılının sonunda ortaya çıkan ve 2020 yılında tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüs nedeniyle termal kameranın kullanım alanları katlanarak artmaktadır. Termal kameraların kullanıldığı yerler şu şekildedir:
- İnşaatçılıkta su sızıntısının ve nemin tespit edilmesi
- Gaz kaçağının bulunması
- Birbirine sürtündüğü için yıpranarak arıza çıkaran araba motorundaki parçaların belirlenmesi
- Fabrikalardaki üretim tezgahlarında yıpranan ve arızalanması muhtemel olan parçaların yaydığı ısı sayesinde keşfedilmesi
- Tıbbi amaçlar doğrultusunda hastalık belirtileri taşıyan kişilerin bulunabilmesi için alışveriş merkezleri, siteler ve havalimanları gibi nüfus yoğunluğunun olduğu yerlerde kullanılması
- Virüsler ve bulaşıcı hastalıklar sebebiyle insanlarda ve hayvanlardaki ısı yüksekliğinin teşhis edilebilmesi
Toplum Sağlığını Tehdit Eden Korona Virüsle Mücadele Kapsamında Termal Kamera ların İşlevleri
2019 yılı sonunda ortaya çıkan ve sonrasında Çin’den başlayarak tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüs nedeniyle termal kameraların kullanım alanı genişlemiştir. Havalimanları, okullar, kamu binaları, hastaneler, ve alışveriş merkezleri gibi kalabalık nüfusun bir arada bulunduğu yerler başta olmak üzere termal kameralar günlük yaşamın önemli bir parçası haline gelmiştir. Korona virüsün insan bedeni üzerindeki etkilerinden birisi vücut ısısının 38 derecenin üzerine çıkmış olmasıdır. Termal kamerada virüs belirtisi olarak kırmızının ağırlıkta olduğu görüntüler elde edilerek bireylerdeki virüs belirtisi kolayca tespit edilerek tedbirler gecikmeden alınabilir. Bu nedenle de korona virüsün yayılma alanının daraltılması kapsamında alınan toplumsal önlemlerde termal kameralara önemli bir pay düşmektedir.
Termal kamera kullanılarak 30 adet civarında insanın dakikalar içerisinde ateşi ölçülebilir. Termal kameradan geçen kişinin vücut ısısı 38 dereceden fazlaysa monitörde kırmızıya yakın tonlar görünüyor. Vücut ısısı düşük olanlar ise maviye yakın renklerde görüntünün oluşmasına sebep oluyor. Bu sayede virüs belirtileri görülen kişi anında tespit edilebiliyor. Korona virüsün gündemi meşgul ettiği şu günlerde termal kameraların kullanım alanları şu şekilde sıralanabilir:
- Havaalanlarında iç ve dış hat uçuşlarından önce yolcuların termal kamera tarlasından geçirilmesi sağlanır. Korona virüs belirtisi gösteren kişilerin uçağa binmesi engellenerek sağlık birimlerine yönlendirilmesi sağlanır.
- Devleti yöneten kişilerin bulunduğu yerlerde gerek seyyar termal kameralar gerekse de kamu binalarına kurulan termal kamera sistemleri ile tıbbi denetleme yapılır.
- Gün boyu çok sayıda insanı ağırlayan otogarlar, metro istasyonları, tren garlarına, gıda çarşısına, sebze haline ve nakliyeciler sitesine termal kamera kurularak denetleme yapılır.
Korona virüsün tüm dünya sağlığını tehdit ettiği bu dönemlerde termal kameraya olan talep ciddi oranda artış göstermektedir. Bu durum da termal kamera fiyatları üzerinde artış yönünde bir etkiye neden olmaktadır. Siz de bulunduğunuz yerdeki tıbbi güvenilirlik koşullarının sağlanmasını istiyorsanız termal kamera fiyatları ve çeşitleriyle ilgili bilgi edinmek için Gazi Information Teknoloji’nin https://www.gazitek.com.tr/ adlı web sitesini ziyaret edebilirsiniz. Elektronik güvenlik sistemleri alanında 2004 yılından beri başarıyla hizmet veren Gazi Information Teknoloji’nin uzman kadrosundan danışmanlık alabilirsiniz.