Teradata Türkiye tarafından hayata geçirilen “Teradata Büyük Veri Hizmetleri” (TBVH), daha fazla kurum ve kuruluşun büyük verinin getirilerinden yararlanmasına yardımcı olmayı amaçlıyor.
Teradata Türkiye, sunmaya başladığı “Teradata Büyük Veri Hizmetleri” (TBVH) adlı hizmet bütünü ile daha fazla kurum ve kuruluşun büyük verinin getirilerinden yararlanmasını hedefliyor. Konuyla ilgili bilgi veren Teradata Profesyonel Hizmetler Direktörü Ali Rıza Kuyucu, verinin rekabet avantajına dönüştürülmesinin öneminin günden güne arttığı bir dönemde bulunulduğuna dikkat çekerek, verinin bilgiye ve karara dönüştürülmesinin öneminin günümüzde daha iyi anlaşıldığını söyledi. Dijital kanallar, mobil erişim ve M2M gibi teknolojilerin yaygınlaşmasıyla üretilen veri hacminin, çeşitliliğinin ve üretim hızının da arttığını söyleyen Kuyucu, bu nedenle TBVH’yi hayata geçirme kararı aldıklarını belirtti.
Veriyi değere dönüştürenler kazanıyor
“Büyük veri teknolojilerinin giderek yaygınlaştığı bu süreçte, kurum ve kuruluşlar, analizlerini birbirinden bağımsız gibi görünen, farklı yapılardaki veri depolarını hızlı ve verimli bir şekilde ilişkilendirebilir ve rekabette fark yaratabilir” diye konuşan Kuyucu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Büyük veri, depolama tekniklerinden analiz yöntemlerine kadar birçok noktada yeni bir bakış getiriyor. Hızla gelişen ve tecrübe gerektiren bu yeni dünyada, Teradata Türkiye olarak veriyi değere çevirme planı yapan ve projelendirmek isteyen şirketlere farklı hizmetlerimizle destek olmayı planlıyoruz. Geniş uzman danışman kadrosu ile öne çıkan şirketimizin sunduğu danışmanlık hizmetleri, gerek özel sektördeki gerekse kamudaki müşterilerimizden çok olumlu eleştiriler alıyor. Aramıza son olarak katılan ve Türkiye’nin ilk veri bilimcisi olan çalışma arkadaşımızla daha da güçlenen uzman danışman kadromuz, kurumların büyük verinin getirdiği tüm avantajlardan yararlanmalarını sağlıyor.”
Kadroda veri bilimci farkı
Teradata Türkiye ekibinde bir veri bilimci bulunmasının önemine değinen Kuyucu, “Neredeyse her kaynaktan toplanan bilgileri analiz etme yeteneğine sahip olan bir veri bilimci, büyük veri setlerini analiz ederek, örneğin perakende sektöründeki bir şirketin operasyon kâr marjlarını yüzde 60 oranına kadar artırabiliyor. Benzer oranlar kamu sektörü için de geçerli. Bugün dünyada veri bilimciler, kurumlara, hem uzun vadeli iş planları yapmada hem de pazarlama, satış, müşteri ilişkileri ve diğer kritik alanlarda daha iyi taktik ve stratejik kararlar alabilmelerini sağlayacak büyük veriyi kullanmalarında yardımcı oluyorlar. Biz de müşterilerimize bir veri bilimci ile çalışmanın farkını hissettirmeye gayret ediyoruz” dedi.
Bu çerçevede hayata geçirilen TBVH ile ihtiyaç belirleme ve önceliklendirme, büyük veriye giriş eğitimi ve pilot uygulama gibi çeşitli aşamalardan oluşan kapsamlı bir hizmetler bütünü sunduklarını söyleyen Kuyucu şunları söyledi:
“İlk aşamada, ihtiyaçların belirlenmesi, önceliklendirilmesi ve katma değerin öngörülmesi konularını kapsayacak şekilde 5 gün boyunca süren bir hizmet sunuyoruz. Bu çalışmamız sırasında şirketlerdeki veri altyapılarını inceleyerek bunları nasıl bir araya getirilebileceği ve elde edilecek katma değer üzerine analiz gerçekleştiriyor ve pilot uygulama için bir plan oluşturuyoruz. İlgili departmanlarla görüşüp kısa sürede uygulanabilecek bir senaryo üzerine karar verdikten sonra, bilgiyi değere çevirmek amacıyla çalışmalarımıza devam ediyoruz. Pilot uygulamanın planlama aşamasında, kurum ve kuruluş çalışanlara yönelik büyük veri teknolojileri hakkında genel bilgilendirme sunumları yapıyoruz. Bu sunumlarla büyük veriyle çalışmak ve NoSQL teknolojileri gibi konularda organizasyonlarda farkındalık oluşturulması amaçlanıyor.”
Son aşama pilot uygulama
TBVH’nin son aşamasında pilot uygulama hizmetinin bulunduğunu kaydeden Kuyucu, “Bu süreç 1 aylık bir dönemi kapsıyor. Bu aşamada, önceden kararlaştırılan senaryo ile ilgili hazırlanan veri setinin üzerinde Hadoop ve Teradata Discovery Platformu olan Aster ile yapılacak çalışma sonucunda çıkan sonuçlar bir rapor olarak paylaşılıyor. Ek olarak, çalışma sırasında kullanılan analiz yöntemleri ve Aster hakkındaki bilgiler de ilgili departmanlara eğitim niteliğinde sunum olarak aktarılıyor. Pilot uygulamanın gerçek bir projeye dönüşmesi durumunda ise, projenin hayata geçirileceği kurum ya da kuruluş, “Real Time Event Processing” veya raporlama gibi diğer sistemlerle entegrasyon konusunda da ayrıca bilgilendiriliyor” dedi.
Callpex’in Operasyon Direktörü Murat Aydın Oldu