Çoğumuz önemsemiyoruz belki, ama telefon temizliği oldukça önemli. Hele de içinde bulunduğumuz koronavirüs pandemi sürecinde.
Değişmeyen tek şey değişimdir derler. Özellikle son 2 yılda, koronavirüs pandemisinin etkisiyle hayatlarımızda ciddi anlamda değişiklikler olduğunu, yeni alışkanlıklar geliştirdiğimizi ve basit gibi görünen pek çok şeye de artık daha dikkatli yaklaştığımızı söyleyebiliriz. Mesela, artık akıllı telefonlarımıza başkalarının dokunmasına dahi izin vermemeliyiz. Neden mi? Aslında cevap basit. Telefonlarımız da tıpkı klavye ve mouse’larımız gibi çokça mikrop barındırıyor ve koronavirüs sürecinde en tehlikeli aktörler arasında yer alıyorlar. Öyleyse telefon temizliği konusunu unutmamalıyız.
Telefon temizliği: Telefonlar, klozetlerden bile daha kirli
2017 yılında yapılan bir araştırma, ortamala bir telefonun bir klozetten bile daha kirli olduğunu ortaya çıkarmıştı. Hatırlarsanız bunun öncesinde genellikle klavyelerle ilgili araştırmalar görürdük. Klavyelerin klozetlerden bile kirli olduğundan söz edilirdi. Son yıllarda da telefonlardan söz ediliyor, ki telefonların klavyelere kıyasla daha tehlikeli olduğunu söyleyebiliriz. Zira telefonlarla daha fazla vakit geçiriyor, hatta yatmadan önce bile telefonumuzla ilgileniyoruz. Öyleyse sıklıkla telefon temizliği de yapmalıyız.
Dünya Sağlık Örgütü, koronavirüs pandemisinin patlamasıyla birlikte basit, ama etkili önlemler alınabileceğini duyurmuştu. Neydi onlar?
– Kısa aralıklarla ellerinizi sabun ve suyla yıkamalısınız.
– Mecbur kalmadıkça dış mekânlardaki farklı zeminlerle el temasında bulunmamalı, yakınlarınızla bile el sıkışma, sarılma gibi davranışlardan kaçınmalısınız.
– Eğer toplu taşımadayken tutacak gibi noktalara tutunuyorsanız, kesinlikle ellerinizi yüzünüze götürmemelisiniz. Çünkü ağız, burun ve göz bölgeleri aracılığıyla mikroplara maruz kalabilirsiniz. Toplu taşıma kullandıktan sonra da hemen ellerinizi bol su ve sabunla yıkamalı, buna henüz imkânınız yoksa da dezenfektan ya da kolonya gibi sıvılarla ellerinizi yıkamalısınız.
Tabii bu süreçlerde kullandığınız akıllı telefon, tablet, kulaklık gibi cihazların da temizliği önemli
Diyelim ki toplu taşımada tutacağa tuttunuz. Sonra da akıllı telefonunuzu ve tabletinizi kullandınız…
Ya da bir arkadaşınız kısa süreliğine de olsa telefonunuzu aldı, oyun oynadı ya da internetten bir arama gerçekleştirdi, sonra da cihazı size geri verdi.
Oysa bu tip süreçlerde, etraftaki ve arkadaşınızın elindeki mikroplar da akıllı telefonunuza geçmiş oldu. Yani bu cihazları da kısa aralıklarla, uygun yöntemlerle temizlemeniz gerekiyor. Bu cihazları kullanırken ya da kullandıktan sonra ellerinizi ağız, burun ve göz bölgelerinize götürmemeniz gerekiyor.
En basitinden, artık akıllı telefonunuza dahi dışarıdan birinin dokunmaması gerekiyor. Çünkü çok tehlikeli!
Son bilgilere göre ortalama bir kullanıcı, günde telefonunu 50’den fazla kez eline alıyor ve 2000’den fazla kez dokunuyor.
Toplu taşımadaki tutacaklar, kapı kolları, musluklar, telefon ekranları, aklınıza gelebilecek pek çok şey, artık hepimiz için büyük risk anlamını taşıyor. Eskiden olsa çoğumuz bu duruma gülüp geçerdi belki, ama artık işler çok ciddi boyutlarda. Telefon temizliği de önemli.
Akıllı telefon ve tabletinizi nasıl temizlemelisiniz?
İster bir Android telefon kullanıyor olun, ister bir iOS telefon, bazı şeyler her ürün için aynıdır…
Telefon ya da tabletinizi temizlemek istiyorsanız, öncelikle cihazınızı tamamen kapatmalısınız. Sonrasında da hafif nemli (Su tercih edin) yumuşak bir bez, mikrofiber bez ya da hafif nemli yumuşak bir peçete ile kibarca birkaç dakika silmenizde fayda var.
Özellikle ekran tarafında daha fazla kir ve yağ biriktiğini unutmamalısınız. Eğer hem ön hem de arka tarafta cam tasarım tercih edilmişse, hem ön hem de arka tarafa aynı düzeyde özen göstermelisiniz. Bu temizlik işlemlerini birkaç saniye değil, birkaç dakika boyunca yapmaya gayret edin.
Eğer telefon ve tabletinizi kılıfla kullanıyorsanız, kılıfları temizlerken temizlik malzemelerinden de yardım alabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken konu ise, kullanacağınız temizlik maddesinin kılıfınızdaki bir desene ya da renk tonuna olumsuz anlamda etki edip etmeme ihtimali.