Teknopark ve Ar-Ge Merkezlerinde Uzaktan Çalışma Sistemi Yıl Sonuna Kadar Uzatılmalı

Teknopark düzenlemesi

Teknoparklar ve Ar-Ge merkezlerinde uzaktan çalışma imkânının 2020 yılı sonuna kadar uzatılmasını istiyoruz.

Bilişim Teknolojileri STK’lar Platformu adına Behçet ENVARLI’nın Teknoparklar ve Ar-Ge merkezlerinde uzaktan çalışma sistemiyle ilgili yaptığı açıklamayı aşağıda bulabilirsiniz.

Ülkemizin ve dünyanın yaşamakta olduğu Covid19 salgınının yaygınlaşmasını önlemek ve etkilerini en aza indirmek üzere olağanüstü şartlarda ülkemizin ekonomik ve sosyal istikrarını korumak için atılan adımları büyük bir takdirle izliyoruz. Geçtiğimiz 2 aylık sürede faaliyetleri azalan sektörler, üretimini durduran fabrikalar ve tüketimden el çeken halk nedeniyle oluşacak ticari ve ekonomik kayıpların hangi boyutlarda olacağını henüz tahmin edemiyoruz. Öte yandan pandemi sürecinde devletimizin aldığı yüksek ve etkili önlemlerin getirdiği kazanımları da normale dönüş çabalarını hızlandırarak kaybetmememiz gerektiğine inanıyoruz.

İçinde yaşadığımız geri dönüş hazırlığı içerisinde en temel sorunumuz Teknopark ve Ar-Ge Merkezlerine 17 Mart 2020 tarihinde tanınan “Uzaktan Çalışma” imkânının 27 Mayıs 2020 tarihinde sonlanıyor olmasıdır. Bilindiği üzere Teknopark ve Ar-Ge merkezlerinin devletin sağladığı istihdam desteğinden faydalanabilmeleri için fiziksel olarak “yerinde çalışma” şartını sağlamaları gereklidir (ofislerde erişim kontrol ve güvenlik sistemleri ile çalışan personel kayıt altına alınmaktadır). Bilişim şirketlerimizin çoğunluğu üniversitelerimiz bünyesinde kurulmuş olan Teknoparklarda veya Ar-Ge Merkezlerinde faaliyetlerini yürütmektedirler. Bu yapılar doğaları gereği küçük ofislerde ve yakın temasta çalışma düzenine göre inşa edilmiştir, büyük çoğunluğu da açık ofis tarzındadır.

Ülkemizde günlük hayata dönüşte uyulması zorunlu olan sosyal mesafe kurallarının bu ofislerde uygulanması mümkün olmayacaktır. Kendisi ve ailesinin hayatı için endişe eden teknik personelimiz , iki aylık karantina sürecinden sonra toplu taşıma kullanarak ofislere dönme ve küçük bir ofiste tam gün çalışma konusunda tereddüt göstermekte ve bu durumu şirket faaliyetlerinin sürekliliği için tehlike olarak algılamaktadır. İstifa etmeyi düşünen mühendislerimiz ve teknik personelimiz de maalesef vardır.

Öte yandan uzaktan çalışma nın bir “verimlilik kaybı” olmadığı, tam tersine odaklı ve kesintisiz çalışma gerektiren belirli görevlerde verimliliği arttırdığı fiilen yaşadığımız süreçte gözlenmiştir. Bu nedenle Teknoparklar ve Ar-Ge merkezlerinde uzaktan çalışma imkânının 2020 yılı sonuna kadar uzatılmasını istiyoruz. Bu yöndeki taleplerimiz ve durum bilgilendirmesi, 15 Mayıs 2020’de uzatma yetkisine sahip Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız ile doğrudan paylaşılmıştır.uzaktan çalışma

Bilişim Teknolojileri STK’lar Platformu olarak temsil ettiğimiz sektör

Ülkemizdeki tüm sanayi sektörlerini operasyon, inovasyon ve rekabetçilik bazında destekleyen yegâne sektördür. Tüm işletmeler şu veya bu şekilde operasyonlarını yürütmek için çeşitli yazılım ve donanımlar kullanmaktadırlar. Cumhurbaşkanlığımızın “Yerli ve Milli Sanayi” hamlesinin de gerçekleşmesine büyük destek olan yerli yazılım şirketlerimiz, gerek maliyetlerinin yabancı yazılımlara oranla düşüklüğü, gerekse süreç değişikliklerine göre hızlı cevap verebilecek esneklikte olmaları nedeniyle işletmelerimiz tarafından tercih edilmektedirler. Öte yandan çoğu teknoloji şirketimiz 100 kişi altında personel istihdam eden orta boy şirketler olarak içinde yaşadığımız krizde vergi ve SGK desteği alamamış, yeni satışlarını kaybetmiş, düşük faizli kredilerden yararlanamamışlardır.

Bir teknoloji şirketinin kapanması demek, hizmet verdiği yüzlerce firmanın üretim ve hizmetlerinin sekteye uğraması demek olacağından. Bizi çağdaş teknoloji seviyesine ve ilerisine taşıyacak yegâne kaynağımız olan teknoloji şirketlerimizin yara almalarının önlenmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu bağlamda finansal sıkıntı yaşayan teknoloji şirketlerimize 2020 yılı sonuna kadar istihdam desteği ve vergi avantajları sağlanması için gerekli düzenlemelerin yapılması son derece hayati ve kritik önem taşımaktadır.

Ülkemizde uzaktan çalışma, eğitim, sağlık ve telekom başta olmak üzere kriz sırasında bütün sistemi ayakta tutan Bilişim Teknolojileri Sektörü, sağlık sektöründen sonra ülkemizin sessiz kahramanlardandır. Sektörümüzün ayakta kalması, ülkemizin global dünyada başarılı bir teknoloji üreticisi haline gelebilmesi. Ve sanayimizin rekabet gücünün artması için en önemli unsurlardan biridir. Yerinde çalışma şartını uygulamak, olası bir enfeksiyon durumunda bütün bir şirketin hatta Teknopark’ın hizmetlerinin kesintiye uğramasına sebep olacağından Bilişim Teknolojileri STK’lar Platformu tarafından bilişim hizmetlerinin sürekliliğini tehlikeye atacak ciddi bir risk olarak algılanmaktadır.

İçinde bulunduğumuz bu zorlu günleri milli birlik ve beraberlik ruhu içinde asgari zararla atlatabilmek için her durumda Devletimizin yanında olduğumuzu saygılarımızla arz ederiz.

Bilişim Teknolojileri STK’lar Platformu adına

Behçet ENVARLI

Sivil Toplum Kuruluşları

  1. BEYSİAD – Belediye Yazılım Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği
  2. BİYESAM – Bilişim ve Yazılım Eser Sahipleri Meslek Birliği
  3. ÇMD – Çağrı Merkezleri Derneği
  4. HTK – Haberleşme Teknolojileri Kümesi
  5. KBD – Kamu Bilişim derneği
  6. OYUNDER -Oyun Tasarımcıları Derneği
  7. TBD – Türkiye Bilişim Derneği
  8. TBGD – Bilişim Güvenliği Derneği
  9. TBV – Türkiye Bilişim Vakfı
  10. TEDER – Telekomünikasyon ve Enerji Hizmetleri Tüketici Hakları ve Sektörel Araştırma Derneği
  11. TELKODER – Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği
  12. TESİD – Türk Elektronik Sanayicileri Derneği
  13. TG – Teknolojik Grup
  14. TUYAD – Uydu Elektronik İletişim İş İnsanları Derneği
  15. TÜBİDER – Türkiye Bilişim Sektörü Derneği
  16. TÜBİFED – Bilişim Sektörü Dernekleri Federasyonu
  17. TÜBİSAD – Bilişim Sanayicileri Derneği
  18. TZV – Türkiye Zeka Vakfı
  19. YASAD – Yazılım Sanayicileri Derneği

>> 4691 SAYILI KANUN VE 5746 SAYILI KANUN KARŞILAŞTIRILMASI (Yeni Uygulama Yönetmelikleri Sonrası)

>> Teknoparklar ve Ar-Ge merkezleri ne zaman açılıyor?