Analistlere göre, talaşlı üretim yapan dökümhaneler fiyatlarını artırmaya hazırlanırken yarı iletkenlere dayanan teknoloji ürünleri daha da pahalı hale gelecek.
Analistlere göre; Tayvan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), Samsung ve Intel de dahil olmak üzere dünyanın en büyük cip üreticilerinin daha fazla fiyat artışı yapacakları tahmin ediliyor.
Bain yarı iletken analisti Peter Hanbury verdiği demeçte, “cip üreticileri geçtiğimiz yıl fiyatları % 10 ila 20 oranında artırdı” diyor. “Bu yıl daha fazla fiyat artışı bekliyoruz, ancak daha küçük (yani % 5 ila 7 arasında).”
Çip üreticilerinin büyüyen operasyonlarını finanse etmek için fiyat artışına gedeceği ön görüşüyor.
Hanbury, ”Çip üretiminde kullanılan kimyasalların fiyatları % 10 ila 20 arasında arttı” diyor. “Benzer şekilde, yeni yarı iletken tesisler inşa etmek için gereken emek (insan gücü) de aynı oranlarda artış gördü.”
Nikkei Asia’nın geçtiğimiz Salı günü verdiği habere göre; TSMC’nin yıl başına kadar fiyat zammı yapacağı konusunda söylentilerin dolaştığı söyleniyor. Hsinchu merkezli firmanın, fiyatlarını tek haneli artırmayı planladığı bildiriliyor. Fiyat artışlarının nedeni olarak enflasyon endişeleri, artan maliyetler ve büyüme planlarını gösteriliyor.
Geçtiğimiz ay sonunda açıklanan bir Bloomberg raporuna göre, Samsung yonga yapım fiyatlarını % 20′ye kadar artırmaya hazırlanıyor. Samsung bu haberin ardından herhangi bir yorumda bulunmuş değil.
Hanbury, “Yarı iletken çiplerin devam eden kıtlığı ile, müşteriler tedariki güvence altına almaya devam ettikçe üreticiler de kedni hesaplarını yapıyorlar” diyor ve yıl sonuna kadar belirli çiplerde kıtlığın azalmaya başlamasını beklediğini de sözlerine ekliyor.
Forrester analisti Glenn O’Donnell verdiği demeçte, artan çip fiyatlarının mevcut ekonomik ortamda kimseyi şaşırtmaması gerektiğini ve fiyatların yaklaşık % 10 ila 15 veya kabaca enflasyonla aynı doğrultuda artmasını beklediğini söylüyor.
Son iki yılda, koronavirüs pandemisi küresel bir çip sıkıntısının artmasına yardımcı oldu! Buna bağlı olarak teknoloji ürünleri fiyat olarak olumsuz etkilendi
O’Donnell, “Yonga üreticileri, Ukrayna savaşıyla şiddetlenen kendi artan tedarik sorunlarıyla karşı karşıya… Ve arz kısıtlı kalırken talep yüksek kalıyor” diyor. “Elektrik dahil enerji fiyatları da yükselişte. Yonga üretimi muazzam miktarda elektrik gücü gerektiriyor.”
Yoğunlaşan bir yaşam maliyeti krizine rağmen, teknoloji ürünleri ne çipleri entegre eden şirketler, maliyetleri tüketicilere yansıtmaya başlamak zorunda kalabilir.
Hanbury, ”Çipler için artan fiyatlar, mevcut ortamda zorlu olacak, bu fiyat artışlarını müşterilerine yansıtması veya daha düşük karlılığı kabul etmesi gereken tüm alt müşteriler için stres yaratacaktır” diyor.
O’Donnell bilgisayarların, arabaların, oyuncakların, tüketici elektroniğinin, ev aletlerinin ve diğer birçok ürünün önümüzdeki günlerde daha pahalı olacağını ön görüyor. “Bu tür teknoloji ürünleri üzerindeki marjlar zaten dar, bu yüzden firmaların fiyatları yükseltmekten başka çareleri yok” diyor.
Accenture’ın küresel yarı iletken lideri Syed Alam’a göre; herhangi bir fiyat artışının büyüklüğünün, yarı iletken maliyetinin toplam ürün maliyetindeki payına bağlı olacağını söylüyor. Bunun, üreticilerin diğer alanlardaki maliyetleri düşürme yeteneğine ve her bir ürün kategorisinin rekabet ortamına da bağlı olacağını da sözlerine ekliyor. Alam, “Bu faktörlere bakıldığında, GPU’lar (grafik işlem birimleri) ve üst düzey CPU’lar (merkezi işlem birimleri) gibi daha gelişmiş yongalar kullanan teknoloji ürünleri fiyatlarının artması muhtemel” diyor.
İlgili Haberler
>> Duygusal Dokunuşu Taklit Edebilen Yeni Bir Teknoloji Geliştirildi