Yapılan bir araştırmaya göre Türkiye’deki işverenler tablet kullanımının kurumlarında üretkenliği ortalama %42 artırdığı ortaya çıktı.
Türk şirketlerinde tablet kullanımı bir üretkenlik devrimini tetikledi. Verilere göre işverenlerin yüzde 80’i tablet kullanımı sayesinde çalışanlarının üretkenlik seviyelerinin arttığını söylüyor. İşverenler ortalama olarak tablet kullanan çalışanları arasında üretkenliğin yüzde 42 oranında arttığını ifade ediyor.
Yapılan araştırmada rastlanılan ilginç bir bulgu da Türk tablet kullanıcılarının yüzde 58’inin tabletle çalışmanın üretkenliklerini artırdığı inancını paylaşmaları. Söz konusu profesyonellerin üretkenlikleri ortalama yüzde 44 oranında artmış görünüyor.
Araştırma kapsamında Birleşik Krallık, Fransa, Almanya, İtalya, İspanya, Rusya, Türkiye, Polonya, Belçika, Hollanda ve Lüksemburg’un da dahil olduğu 9 Avrupa bölgesinde, çalışan sayısının 50’yi geçtiği şirketlerde 2 bin 300’ün üzerinde tablet sahibi ve kullanıcısı ile görüşüldü.
Avrupa çapında Türkiye (%80), Rusya (%79), İtalya (%77) ve İspanya’daki (%74) tablet kullanıcıları tabletlerin işgücüne yaptığı katkılar konusunda en yüksek ikna olma seviyesine sahip ülkeler oldular. Bununla birlikte tahmin edilen üretkenlik oranları açısından en yüksek sonucu veren tablet sahipleri Birleşik Krallık (%44), Türkiye (%42) ve Polonya’daki (%43) tablet sahipleri oldu. Söz konusu ülkelerdeki tablet sahipleri ortalama üretkenlik artışı olan %33’lük oranı bu alanda geride bıraktılar.
Tabletler iş yaşamının vazgeçilmez araçları mı oluyor?
Araştırmanın sonuçlarına göre tabletler uzmanlık gerektiren iş alanlarında daha geniş kapsamlı bir kullanım alanına sahip. Türk tablet kullanıcılarının yüzde 13’ü tabletlerini barkod okuma amacıyla kullandıklarını belirtirken, yüzde 28’i tabletlerine USB ya da Seri giriş üzerinden tarayıcı, yazıcı ya da kameralarını bağladıklarını ifade ediyor. Türk tablet kullanıcılarının yüzde 13’ü lojistik operasyonlarının takibi için tablet kullandıklarını söylerken, yüzde 16’lık dilim tabletlerini coğrafi bilgi sistemi bilgileri için kullandıklarını, yüzde 5’lik dilim elektronik imza alımı, yüzde 13’lük dilim müşteri ödemesinin alınması, yüzde 15’lik dilim akıllı kart doğrulaması ve yüzde 7’lik dilim ise RFID ve NFC etiketlerini taramak için tablet kullandıklarını kaydediyor.
Araştırma ayrıca en yüksek üretkenlik artışlarının yaşandığı ülkelerde (İtalya, İspanya, Rusya ve Türkiye) tabletlerin geniş kapsamlı olarak uzmanlık gerektiren alanlarda kullanıldığını da ortaya koyuyor.
Tablet teknolojilerinde gelişim arayışı
Söz konusu üretkenlik artışlarına rağmen kullanıcılar tablet cihazlarının daha da gelişmesi gerektiğini söylüyorlar. Türk kullanıcıların yüzde 79’u iş amacıyla kullandıkları tabletlerinden tam olarak memnun olmadıklarını ifade ediyor.
Buna ek olarak tablet satın alanların yüzde 93’ü, satın aldıkları tableti kullananların son iki yılda tabletleriyle sorun yaşadıklarını, yüzde 86’sı ise kalitesiz tasarım ya da işlevsellik sorunlarını bildirdiklerini ifade ediyor. Bildirilen sorunların sıralı listesi ise şöyle: Pil sorunları (%45), aşırı ısınma (%30), kırık ekran (%23), ekranın parlak güneş ışığı altında okunmaması (%20) ve hasar (%20).
Atlasjet STM ile Teknolojik İş Birliğine İmza Atı