Kullandığımız teknolojilerin hemen hemen hepsinin arkasında sunucu sistemleri yer alıyor. Son dönemin popüler konuları Bulut Bilişim, Büyük Veri, Sosyal Medya ve hatta Mobil Cihazların arkasında görünmeyen kahraman olarak sunucular yatıyor. Bu kadar önemli roller üstlenen cihazların seçiminde de ince eleyip sık dokumakta fayda var. Sizler için hazırladığımız rehber zor seçim yolculuğunda size yardımcı olacak.
1. Şirketinizin gelecekteki büyüme öngörüsünü iyi belirlemelisiniz. Günümüz ihtiyaçlarına yönelik bir çözüm alırsanız gelecekte sisteminiz yetersiz kalabilir. Gelecekteki gereksinimlerinizi iyi ölçeklendirmelisiniz.
2. Eğer sunucu kesintisi işinize zarar verecekse özel yonga setleri, yüksek I/O performansı veya yüksek hızlı SSD disklere yönelebilirsiniz. Bu tarz özel kurulumlar ilk kurulum maliyetlerinizi etkileyebilir fakat gelecek için güven verici bir sisteme sahip olacaksınız.
3. Bir önceki maddede belirttiğimiz gibi sunucu kesintisinden dolayı zarar göreceğinize inanıyorsanız felaketten kurtarma yazılımları veya donanımlarına da yatırım yapmanızı tavsiye ediyoruz.
4. Sunucu alırken dikkat edeceğiniz konulardan bir tanesi de yönetim panelidir. Genellikle sunucular yönetim paneli ile birlikte satılmaz, mümkünse yönetim paneli dahili olan bir sunucu almanız hem maliyet hem de erişim açısından sizin avantajınıza olacaktır.
5. Sunucuları fiyatlandırırken işletim sistemi maliyetini eklemeyi unutmayın. Masaüstü sistemlerin aksine çoğu sunucu üzerinde kurulu bir sistem ile gelmez. Bu durum fiyat etiketine en az 800 dolar eklemeniz anlamına geliyor.
6. Organizasyonunuzda sunucu veya sunucularınızı yönetecek bir BT personeliniz yoksa kiralama yöntemini tercih edebilirsiniz. Bu sayede donanımların yanı sıra size destek olacak bir BT uzmanını da kiralamış olacaksınız.
7. Sunucularınızı yerleştireceğiniz bölüm sınırlı bir alana sahipse rack mount kasaya sahip olan modelleri tercih edebilirsiniz. Bu tarz sunucular Veri Merkezlerine konumlandırılmak için oluşturulmuştur. Hem az yer kaplar, hem de az güç tüketir. Eğer sunucunuzu ofisinizde konumlandıracaksanız ve kabin sisteminiz yoksa ATX yapıdaki standart sunuculara yönelebilirsiniz.
8. Sunucuyu almakla iş bitmiyor. Onu konumlandıracağınız alan, soğutma, harcadığı güç ve bant genişliği maliyetini de hesaba katmalısınız. Bunların maliyetleri aylık veya yıllık olarak yenilenecektir.
9. Az bilinen üretici veya satıcı firmalar ile çalışmanız ileride destek ve servis açısından sorun yaratabilir. Sunucu alacağınız firmanın geçmişinde yaptığı işlere bakın. Olumlu yorumlara göre çalışacağınız firmayı seçebilirsiniz.
10. Her ne alacak olursanız olun garanti kapsamı en önemli kriterlerden bir tanesidir. Garanti sözleşmesinin üzerinde yazan küçük yazıları okumayı ihmal etmeyin. Genellikle sunucu firmaları belli bir ücret karşılığında garanti ve servis süresini uzatabiliyor. Bu tarz durumlarda riski en aza indirmek en iyi çözüm olacaktır.