Fiat Chrysler grubu ile PSA grubunun birleşmesi ile kurulan Stellantis büyük hedefler peşinde. Öncelikle dev otomobil firması bu yıl elektrikli araçlar için büyük hedefler belirledi.
Stellantis başkanı John Elkann grubun elektrikli araç satışlarıyla ilgili büyük hedeflerini açıkladı. Özellikle firmanın birinci hedefi 2021 yılında 400 bin plug-in araç satmak. Bu amaç firmanın tüm markalarının toplamı için geçerli. Ayrıca firma 2020’de sattığı 139 bin elektrikli araç sayısını bu yıl üçe katlamak istiyor. Bu hacmi artırmak için Stellantis tüm dünyada plug-in seçeneklerini artıracak. Kısacası grup sadece bu yıl 11 tane plug-in model duyurdu.
Avrupa özelinde 2025’e kadar her modelin bir elektrikli versiyonu olması planı var. Bu seçenekler tamamen elektrikli, hibrit ya da plug-in hibrit olabilecek. Yakın zamanda firma plug-in satış payları içinde Stellantis’in yaklaşık yüzde 9 seviyesine ulaştığını öğrenmiştik. Bununla birlikte firmanın hidrojen yakıt hücreleri üzerine ciddi araştırma yaptığını da biliyoruz. İlk olarak firma bu tip yakıtları ticari modellerde denemek amacında. 2021 için 400 bin araç satma hedefi biraz olağanüstü duruyor. Bu tip araçların satış rakamlarından da bu kolayca anlaşılacaktır.
Volkswagen plug-in hibrit araçlarda Stellantis markalarının çok önünde
Volkswagen grubu Audi, Porsche, Skoda ve Seat başta olmak üzere 2020’de toplamda 422,100 plug-in araç sattı. Bu, bir önceki yıla göre %195 artış anlamına geliyor. Firmanın aynı yıl için toplam sadece elektrikli araç satışı ise 231 bin olarak belirtiliyor. Oysaki firmanın elektrikli araç satışı toplam satışının %2.5’luk bir kısmına denk geliyor.
Tesla ise 2020’de 500 bin elektrikli araç satışına ulaştı. Hibrit ya da tam elektrikli tüm plug-in araçlar göz önğna alınırsa firma sektörün %16’lık payını elinde tutuyor. Ayrıca elektrikli araçlarda Volkswagen geçen yılın son çeyreğinde Tesla’yı geçmeyi başardı. Volkswagen, Tesla’nın 183 bin satışına karşılık 191 bin fişe takılan araç sattı.
Sadece batarya paketi kullanan araçlara bakarsak Tesla’nın payı %23’e çıkıyor. Onu Çin merkezli SAIC %11 lik payı ve 243 bin araç satışıyla takip ediyor. Renault-Nissan-Mitsubishi ortaklığı ise 172 bin araçla ve %8 pay ile takipte.
Şimdilik plug-in hibrit ve sadece bataryalı araçlar piyasasında grubun yükünü PSA tarafı çekiyor. Ancak FCA da tam elektrikli modeller konusunda büyük planlara sahip. Firma özellikle Kuzey Amerika piyasasına ciddi bir giriş hazırlığında. Özellikle Chrysler, Dodge ve RAM bu konuda hızlı adımlar atacak. Jeep ise şimdiden birçok plug-in hibrit aracın yanında yeni tam elektrikli konseptler de duyurdu.
Diğer haberler:
>> Uber Sürücüleri Kör Bir Müşteriyi 14 Kez Reddetti: Firma Ceza Ödeyecek
>> Apple, Tesla Batarya Paketleriyle Kendi Enerji Depolama Tesisini Kuracak