27 Mayıs’ta olumsuz hava koşulları nedeniyle ertelenmek zorunda kalan SpaceX uzay görevi 30 Mayıs’ta tekrar denendi. Ve bu sefer başarıya ulaşarak, aynı zamanda uzay araştırmalarında yeni bir dönemin de kapısını aralamış oldu.
SpaceX Uzay Denemesi Bu Kez Başarıya Ulaştı!
Crew Dragon kapsülünü taşıyan SpaceX’in Falcon 9 roketi, 30 Mayıs’ta Launch Complex 39A’dan ateşlendi. Roketin ateşlendiği tesis, aynı zamanda Apollo’nun 1969’daki ay görevi için de kullanılan yer olması açışından önem taşıyor. SpaceX ve Nasa, geçmişe güzel bir göndermede de bulunmayı ihmal etmemişler.
ABD elbette ilk kez uzaya astronot göndermiyor. Ancak SpaceX uzay görevi ile birlikte ilk kez bir özel sektör şirketi uzaya astronot götürmüş oldu. NASA astronotları Bob Behnken ve Doug Hurley 30 Mayıs’ta gerçekleştirilen çalışma ile dünyadan Uluslararası Uzay İstasyonu’na gönderildiler.
Her ne kadar tarihi bir ana tanıklık etsek de SpaceX’in bu başarısı kimseyi şaşırtmadı. Zira şirket daha önce Uluslararası Uzay İstasyonu’na başarılı bir şekilde kargo göndermişti. Ancak uzaya astronot gönderebilmek SpaceX’in asıl başarısı oldu. Çünkü SpaceX’in kuruluş amacını göz önünde bulundurduğumuzda, şirketin nihai hedefine ulaşmak için bu görev bir mihenk taşı niteliğinde.
SpaceX İptal Edildi! Sosyal Medyada Alay Konusu Oldu. İşte Bazı Paylaşımlar…
2002 yılında Elon Musk tarafından kurulan SpaceX uzay taşımacılığı hedefiyle yola çıktı. Bu hedefin seçilmesinin arkasında yatan etmen ise Elon Musk’ın Mars’ı kolonileştirme hayali. Musk 2019 yılında Starship isimli yeni roketini tanıtmıştı. Musk Mars’ı kolonileştirmek için amacının 1.000 adet Starship üretmek olduğunu belirtmişti. Bu araçlar ile Mars’a hammadde ve ekipman taşınarak Mars’ta kalıcı bir şehir kurulması hedefleniyor. Musk bunu yapabilmek için 20 yıl süreye ihtiyaç duyduğunu da sözlerine eklemişti. Musk Mars’ta sürdürülebilir bir yaşamın nasıl sağlanacağı konusunda ise henüz planlarını paylaşmadı.
Elon Musk Kimdir?
1971 yılında Güney Afrika’da doğan Elon Musk’ın, Güney Afrika, ABD ve Kanada vatandaşlıkları bulunuyor. Henüz 12 yaşındayken kendi geliştirdiği uzay oyununu 500 dolara satan Musk’ın uzay merakı ve girişimciliği çocukluk dönemlerine uzanıyor.
Musk lisans eğitimini ekonomi alanında aldı, fizik alanını ise yan dal olarak tamamladı. Uygulamalı Fizik ve Malzeme Bilimi alanındaki doktorasını ise yarım bıraktı. Kardeşi ile kurduğu Zip2 şirketini 1999 yılında Compaq Computer’a satarak 22 milyon dolar kazandı. İlk büyük başarısı olan Zip2’yu sonrasında, 1998 yılında, kurucularından olduğu Paypal, 2002 yılında SpaceX, 2003 yılında Tesla Motors takip etti ve çok geçmeden Elon Musk adını tüm dünyaya duyurmayı başardı.