Sosyal medya yasağı gündemde! Sosyal medya platformları ülkemizde kapatılacak mı sorusu sorulmaya devam ediyor. Özellikle Twitter kullanıcıları sosyal medya düzenlemesinin gündeme gelmesiyle, şimdi ne olacağını soruyor.
Sosyal medya yasağı mı olacak? Sosyal medya düzenlemesi neler getirecek? Twitter kapatılacak mı kapatılmayacak mı derken sosyal medya platformlarının düzenlenmesine kesin gözüyle bakılıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın açıklaması ile gündeme gelen sosyal medya düzenlemesine kısa sürede geçileceği öngörülüyor. Düzenlemeye hangi platformların dahil edileceğine yönelik herhangi bir bilgi yok ancak Twitter ve YouTube‘ın düzenleneceğini söylemek çok zor değil. Twitter’da özellikle anonim hesapların “düşünce özgürlüğü”nü suistimal ederek küfürlü, hakaret içeren kısacası psikolojik şiddet uygulayan mesajlarına her kesimden insan sıkça maruz kalıyor. Yeni düzenlemenin bunların önüne geçip geçemeyeceği ve tam olarak ne için uygulanacağı ise bilinmiyor.
Sosyal medya şirketleri ofis açabilir
Sosyal medya düzenlemesi kapsamında uzmanların aklına gelen birincil uygulama bu platformların Türkiye’de ofis açması ve vergiye tabi tutulması şeklinde. Ayrıca, verilerin depolandığı sunucuların ülkemizde tutulmasının zorunlu hale getirilmesi ve buna bağlı olarak talep halinde verilerin paylaşılması bekleniyor.
Dünya üzerindeki sosyal medya yasağı ve düzenlemesi örneklerine bakıldığında kimi ülkelerde, kendi kanunlarına aykırılık taşıyan içeriklerin kaldırılmasından sosyal medya şirketleri sorumlu tutularak cezai yaptırım öngören düzenlemeler bulunuyor. Hatta bazı ülkelerde verilerin talep halinde devletle paylaşılmaması durumunda sosyal medya platformlarına erişim engeli bile uygulanıyor.
Sosyal medya yasağı yerine düzenleme getirilecek
Sosyal medya yasağı hakkında yapılan açıklamalar ile gündeme gelen sosyal medya düzenlemesi dünya üzerinde hangi ülkelerde nasıl uygulanıyor? BBC Türkçe‘nin haberine göre, Almanya, Fransa, Rusya gibi birçok ülkede sosyal medya platformlarında çeşitli düzenlemeler hakim. Şimdi bu ülkelerdeki sosyal medya düzenlemelerine bakalım;
- Almanya : Almanya’da NetzDG adıyla bilinen yasal düzenleme 2018 yılının başında yürürlüğe girdi. Temmuz 2019’da Almanya’daki platformlarında var olan yasa dışı faaliyetlerle ilgili yeterli bildirim yapmadığı için Facebook’a 2 milyon Euro ceza verildi.
- Avustralya : 2015 ve 2019 yıllarında sosyal medya şirketlerinin içeriklerle ilgili sorumluluklarını tanımlayan ve cezai yaptırımlar öngören yasal düzenlemeler yapıldı. İnternet Güvenliğinin Artırılması Kanunu kapsamında, eGüvenlik Komiserliği oluşturuldu ve bu komiserliğe, sosyal medya platformlarından başkalarına hakaret ya da aşağılama içeren içerikleri kaldırmalarını talep etme yetkisi verildi. 2018 yılında intikam pornosu da yasa kapsamına alındı. Bu içerikleri 48 saat içerisinde kaldırılmayan şirketlere 300 bin Euro’ya kadar; içeriği yayınlayan kişilere de 60 bin Euro’ya kadar para cezası verilmesi öngörülüyor.
- Fransa : Fransa Parlamentosu, Mayıs 2020’de İnternette nefret söylemini engellemeye yönelik bir yasal düzenlemeyi kabul etti. Sosyal medya düzenlemesi ile Fransa’da, terör ve çocuk istismarı içeriklerinin kaldırılması için 1 saat; ırk, din, cinsel yönelim ve cinsiyet temelli nefret söyleminin yanı sıra cinsel taciz kapsamına giren içeriklerin kaldırılması için 24 saat isteniyor. Bu tür içerikleri kaldırmayan sosyal medya şirketlerine yaklaşık 1,25 milyon Euro para cezası uygulanıyor.
- Rusya : Ülkede birkaç yıl içinde farklı farklı düzenlemeler yasallaştı. 2019 Kasım ayında yürürlüğe giren düzenlemeler, düzenleyici kurumlara “acil bir durum anında” İnternetin fişini çekme yetkisi veriyor. 2015 düzenlemesiyle sosyal medya şirketlerinin Rus vatandaşlarıyla ilgili verilerin bulunduğu sunucuları Rusya’da tutmaları zorunlu olmuştu. Rusya’da bu yasaya uymayan LinkedIn’e erişim kapatılırken, Facebook ve Twitter’a da bu zorunluluğa nasıl uyum göstereceklerine dair net bir plan ortaya koymadıkları için para cezası verildi.
- Çin : Katı rejimli Asya ülkesinde, Twitter, Google ve WhatsApp gibi sitelere erişim yasağı sürüyor ancak Çin’de yaşayan birçok kişi VPN ile bu yasağı deliyor. Çin’de sosyal medya platformlarını ve mesajlaşmalarını takip ederek siyasi açıdan hassas kabul edilen içerikleri tespit eden yüz binlerce siber polis görevlendiriliyor.
- Avrupa Birliği : Örgüt, özellikle terör propagandasını önlemeye yönelik sosyal medya düzenlemesine hazırlanıyor.
Sosyal medya şirketleri ne yapıyor?
En çok kullanılan görüntülü içerik platformlarından YouTube, “uygunsuz içeriklerin” kaldırılmasıyla ilgili verileri içeren şeffaflık raporunu düzenli olarak açıklıyor. Şirket, Temmuz-Eylül 2019 tarihleri arasında 8,8 milyon videoyu platformundan kaldırdığını açıklamıştı. Platform, bu içeriklerin belirlenen filtreler ve algoritmalar sayesinde otomatik olarak tespit edilerek silindiğini belirtmişti.
BBC’ye geçtiğimiz aylarda demeç veren Facebook ise, 35 bin kişiden oluşan siber güvenlik ekibi oluşturduğunu açıkladı. Ekip, Facebook’un yanı sıra şirkete bağlı bulanan WhatsApp ve Instagram’da da çalışmalar yürütecek.
>> Siber zorbalık nedir? İşte siber zorbalık gerçekleri!
>> Sosyal medya platformları Türkiye’de kapatılıyor mu? Cumhurbaşkanı’ndan açıklamalar