Makine öğrenimi ile birlikte makinelerin insanların yerine geçmeyeceğine ancak insanların çok daha güçlü, yaratıcı ve hızlı bir iş yapış biçimine kavuşacağını, siber güvenliğin geleceğinin teknoloji ve insan iş birliğiyle yaratıldığını belirtiliyor.
451 Research adlı bağımsız araştırma şirketi, makine öğreniminin siber güvenlik dünyasına etkilerini ve insan-teknoloji iş birliğini araştıran bir rapor yayınladı. Rapor, internet bankacılığından sosyal medyaya pek çok alanda kullanılan makine öğreniminin siber güvenlik alanındaki kullanım yöntemlerine ve siber güvenliğin geleceğinde alacağı role odaklanıyor. Aynı zamanda makine öğreniminin yaygınlaşmasıyla birlikte insan kaynağına daha yaratıcı roller düşeceğini, teknoloji ile güçlendirilen ekiplerin siber saldırılara karşı çok daha güçlü bir konuma ulaşacağını ortaya koyuyor.
Makineler güvenlik ekiplerini güçlendirirken, ekipler de makineleri güçlendiriyor
Dünyanın lider güvenlik şirketi McAfee’nin öncülüğünde yapılan araştırmanın sonuçlarına göre; makine öğrenimi güvenlik ekiplerinin çalışmalarını bir üst seviyeye taşırken aynı zamanda da insanların yaratıcı çözümlerine, iletişim kabiliyetlerine, yeni saldırı potansiyellerini tahmin etme becerilerine ihtiyaç duyuyor.
Yapılan araştırmanın sonuçlarına göre;
- Makine öğrenimi güvenlik ekiplerinin daha verimli olmasını ve daha iyi kararlar alabilmelerini sağlıyor. Siber güvenlik yöneticileri, güvenlik operasyonları uzmanlarının yeterli bilgiye ulaşabilmesi ve yaratıcılıklarının kritik bir önemi olduğunu biliyorlar. Makina öğrenimi ile hem insan kaynağının hem de güvenlik ürünlerinin en yüksek verimlilikle çalışması mümkün hale geliyor.
- Güvenliği tehdit eden siber suçlular, sürekli olarak yeni teknikler geliştiriyor. Yaratıcı yeni taktiklerle karşılaşan güvenlik ekipleri, yeni saldırı metotlarına karşı makinelerin otomasyonlarına ihtiyaç duyuyorlar. Yaratıcı çözümler ve güvenlik ekibinin zekâsı ise saldırıya karşı alınan aksiyonun etkinliğini ve gücünü belirliyor.
- Makina öğrenimi, algoritmaları besleyecek daha çok veriye ulaşabilmesi sayesinde daha kusursuz sonuçlar elde ediyor.
- Bilgi teknolojisi birimleri, saldırıların savuşturulamadığı ender durumlarda, hataları analiz edebilmek için makinelerin gerekli verileri gruplayarak bir yerde toplamasına ihtiyaç duyuyor.
- Sürdürülebilir güvenliği sağlayabilmek için insan ve makine iş birliğine gerek duyuluyor.