MIT’daki araştırmacılar şeker hastalığı için insülinin yerini alacak yeni çalışmalarını açıkladı. Peki, bu yeni çalışma neler sunuyor?
Şeker hastalığı X kuşağından günümüz kuşağına kadar maalesef ki gelmiş kesin tedavisi olmayan hastalıklar arasında yer alıyor. 3 tip şekilinde olan bu hastalığın en ağırı ise Tip 1 olarak kabul görmüş durumda.
Tip 1 diyabetliler için düzenli insülin enjeksiyonları, sağlıklı bir pankreas yerine kan şekeri seviyelerini kontrol altında tutmak için gerekli olan maalesef ki talihsiz bir yaşam gerçeği. Bu zamana kadar çaresi olmayan bu hastalığın insülinden başka da bir çözümü bulunmuyordu. Ta ki bugüne kadar.
MIT’deki bilim insanları, vücudun içinden anahtar hormon üretmeye devam etmek için çalışmalarını tamamladıklarını açıkladı. MIT’nin araştırmaları sayesinde hastaların şekeri dengeleyecek bir hücreye sahip olması sağlanacak. İmplante edilebilir hücre türü geliştiren araştırmacılar, yaptıkları testlerden de olumulu sonuç aldıklarını belirtiyor.
Bu yeni buluş; gözenekli bir zar ile birleştirilmiş silikon bazlı bir elastomerden yapılmış koruyucu bir kabuk içinde hücrelerin kapsüllenmesini içeriyor. Bu gözenekler, besin maddelerinin, oksijenin ve insülinin zardan serbestçe hareket edebileceği kadar büyük ancak hücreye saldırmaya çalışan bağışıklık hücrelerini uzak tutacak kadar küçük. Bu sayede gözeneklerden hastaların ihtiyacı olan insülin salgılanabiliyor.
Farelerde yapılan deneylerde bu yeni hücreler 19 haftadan daha fazla süre yaşayabiliyor. İnsanlarda ise bu sürenin ne kadar olacağı ise bilinmiyor. Eğer bu testler insan üzerinde 20 haftaya kadar çıkarılabilirse her gün insülin vurulmak yerine 20 haftada bir bu hücreleri vücudunuza enjekte ettirerek şeker hastalığınızı kontrol altına alabileceksiniz.