Orta sınıfın yeni yıldızı kuşkusuz Samsung Galaxy A5. Zengin donanım birleşenleri ve yüksek performansı ile ilgi çeken Galaxy A5 inceleme altında.
Samsung, Galaxy S ve Note ürün ailesi ile, yüksek performansı plastik bir çerçeveye sığdırarak uzun yıllar boyunca büyük bir başarı elde etmeyi başarmıştı. Ardından Galaxy Alpha’nın çıkması ile birlikte, baskılara boyun eğerek, ilk metal çerçeveli telefonunu piyasaya sürdü. Ama bu yeterli değildi. Çünkü rakip üreticiler de boş durmayarak metal çerçeveli tasarımları tercih ettiler. Durum böyle olunca Galaxy A5 ile bir adım öne geçmek isteyen Samsung, kaliteli ve zarif metal malzemeler kullandı.
Öyle ki Galaxy A5, Galaxy telefon ailesinin en zarif ürünü. 8 mm ile iPhone 6’dan daha ince olan Galaxy A5, boyutuna göre de oldukça hafif (123 gr ile iPhone 6’dan 6 gr daha hafif). Bu esasında önemli bir özellik. Çünkü Samsung, Galaxy A5 ürününde plastik malzemeden vazgeçmiş durumda.
Galaxy A5’in işçiliği görülmeye değer. Kullanılan malzemeler de çok kaliteli. Arka kapağı olmadığından dolayı pil değiştirilemiyor. Daha da ilginç tarafı ise kullanılan çerçeve parçalarının sıkıca yapıştırılmış (vidasız tasarım) olması. Bunun avantajı metal kasaya yüksek bir stabilite kazandırması. Dezavantajı ise 3 yıl sonra pilin ömrünün tamamlanması durumda, yeni bir pil değişimi için montajın çok zor olması. Bununla birlikte zorlukla sökülen bu kasayı tekrar aynı duruma getirmek ise neredeyse imkansız.
Yüksek Performans ve 5 inç AMOLED Ekran
Başarılı bir tasarıma sahip olan Galaxy A5’in donanım birleşenleri de oldukça kaliteli. Dört çekirdekli Snapdragon (1.2 GHz) işlemcisi yüksek bir performans elde ediyor. Galaxy S5’in sahip olduğu İnternet tarayıcısı da gayet hızlı bir çalışma sunuyor. Buna karşın yapılan Benchmark testlerinde özellikle Internet tarayıcı performansı ortalamanın üzerine geçemediğini söylemeliyiz. 2 GByte’lık bellek ve Adreno 306 GPU birimi uygulama ve oyunları sorunsuzca çalıştırmaya yetiyor. Fakat özellikle grafik performansına çok yüksek olan yeni nesil oyunlarda, Galaxy A5’in zaman zaman zorlandığını gördük.
5 inç’lik AMOLED ekran 383 Cd/m²’lik bir parlaklık ve yüksek kontrast değeri ile ilgi çekiyor. Bunun en büyük avantajı renklerin oldukça yoğun ve güçlü gösterilebilmesi. Öyle ki bu tür bir kaliteyi Galaxy S5’den biliyoruz. Dolaysıyla Galaxy A5 bu alanda birçok model ile yarışabilecek kalitede. Buna karşın 1280×720’lik ekran çözünürlüğünün daha fazla olmasını isterdik.
13 MP’lik Kameraya Sahip
Samsung Galaxy A5 her ne kadar ön tarafta 5 MP, arka tarafta da 13 MP’lik kameralara sahip olsa da yaptığımız testlerde bu kameralarının ortalama performans değerlerinin üzerine çıkmadıklarını söylemeliyiz. Yine de kendi kategorisinde oldukça başarılı olduğunu söylemeden edemeyeceğiz. Galaxy A5, uygun ışık ortamlarında keskin ve renk doğruluğu yüksek fotoğraflar çekebiliyor. Buna karşın loş ortamlarda, beyaz dengesinde oldukça zorlanıyor.
Galaxy A5’de beğendiğimiz bir özellik 0.12 saniyede hızlı fotoğraf çekebilmesi. Ön tarafta bulunan 5 MP’lik kamera ise, kullanıcıya çok fazla bir avantaj sağlayamıyor.
2300 mAH’lik Pil’e Sahip
Galaxy A5, 2300 mAH’lik bir pile sahip. Yaptığımız denemelerde Galaxy A5’in pili yaklaşık 8 saat sorunsuzca kullanılabiliyor. Bu esasında oldukça iyi bir değer. Çünkü iPhone 6 ‘da benzer bir çalışma süresi sunuyor. Bu da demek oluyor ki Samsung’un bu üründe kullandığı işlemci oldukça düşük bir güç tüketiyor.
LTE Cat.4 standardını destekleyen Galaxy A5, saniyede 150 Mbit’lik bir veri transfer hızına ulaşıyor. HSPA+’da bu değer 42.2 Mbps ile oldukça etkili. WLAN standardı olarak 802.11n kullanılıyor. Galaxy A5, hem 2.4 hem de 5 GHz frekans bantları ile haberleşebiliyor.
Teknik Özellikler
Ekran: 5 inç (1280×720)
İşlemci: Dört çekirdekli Exynos (1.2 GHz)
Bellek: 2 GByte
Kapasite: 16 GByte
İşletim Sistemi: Android 4.4
Kamera: 13 MP Arka, 5 MP ön