Orijinal Resident Evil 4, efsane statüsünde bir oyundu, hâlâ da öyle. PlayStation 2 aldıktan sonra oynadığım ve bitirdiğim ilk oyunlardan bir tanesiydi. Gerek senaryosu gerekse de oyun mekânikleriyle beni günlerce esir ettiğini çok iyi hatırlıyorum…
Resident Evil 4 Remake sürümü ise, aslında pek çok şirketin denemesi gereken bir formül. En başarılı örneklerden bir tanesi! Geçmişte büyük beğeni toplayan, ama günümüzde hem görsel kalitesi hem de oynanabilirliği ile iddialı olmayan pek çok oyun var. İşte bu oyunlar, yeni nesil teknolojilerin yardımlarıyla bir bir diriltilmeli diye düşünüyorum!
Hatırlayın, yakın zamanda Dead Space Remake gelmiş ve beğeni toplamıştı. Şimdi RE4 Remake geldi ve sadece 2 günde 3 milyon kopya satıldı! Eh, umuyorum önümüzdeki yıllarda en azından bir de Doom 3 Remake’i gelir!
RE 4 Remake, benim açımdan başarılı bir oyun! Hem çok iyi grafikleri var hem de orijinal versiyonuna kıyasla daha iyi bir oynanış sistemine sahip. Genellikle sizi diken üstünde tutmayı ve yeni detayları sayesinde merak içinde bırakmayı başarabiliyor. Bu başarıda, yakın zamanda Doom 3 odaklı bir röportaj gerçekleştirdiğim ünlü yazar Matt Costello’nun da payı var. Costello, RE4 Remake’in senaryosu üzerinde 1 sene boyunca çalışmış bir isim. Hatta henüz oyunun duyurusu gelmeden önce bana, çok seveceğimi düşündüğü bir proje üzerinde çalıştığını, ama henüz detay veremeyeceğini söylemişti. Demek ki buymuş!
Oyunu PC’de deneyimledim ve ne oldu biliyor musunuz? Sonrasında eski RE4’ü de PC’ye kurup oynamaya başladım… İşte bende böyle bir etkisi oldu!
Peki bu oyun hakkında arkadaşlarım ne düşünüyor? İşte onların Resident Evil 4 Remake inceleme notları…
Resident Evil 4 Remake inceleme (PC versiyonu) – Hami Saral
Resident Evil, bilgisayarda oyun oynamaya başladığım ilk günlerden bu yana ilgimi çekmiş bir seri. Gamertag’im olarak ünlü Jack Krauser karakterini tercih etmem de bunun bir kanıtı.
Resident Evil 4 Remake, ilk duyurulduğu antan itibaren beklediğim bir oyundu. Hatta Steam‘de ön satışa sunulur sunulmaz sipariş verenlerdenim. Böylece daha sonra gelen zamlı fiyat tarifesinden de etkilenmemiş oldum.
Yaklaşık 9 saatlik deneyimin sonucunda, efsane oyunun remake sürümünü tamamladım. Kesinlikle beklediğime değdiğini söyleyebilirim. Tabii biraz da detay vermek gerekirse…
Resident Evil 4 Remake, eski versiyona kıyasla daha zor bir yapıya bürünmüş. Hem envanter yönetimi tarafında hem de düşmanlarımızla mücadele ederken fevri davranmamak önemli. Hani gerçek hayatta olsa “İki kere düşünür de hareket ederim” dersiniz ya, işte buna benzer bir mantıkla ilerlemenizde yarar var. Aksi durumda oyundan alacağınız zevkin ciddi ölçüde düşebileceğini düşünüyorum.
Oyunun zaten güzel bir senaryosu vardı. Remake sürümüyle gelen ek detaylar da serüvene daha iyi dahil olabilmeniz adına güzel düşünülmüş. Ek sahneler ve diyaloglar gayet yardımcı oluyor. Korku odaklı değil de, daha çok gerilimli bir serüven sizi bekliyor.
PC sürümünde kontroller gayet basit. Belki mouse hızı tarafında ayarlamalar yapabilirsiniz. Hem aksiyon hem de gizlilik detayları yeterli düzeyde. Hatta bu oyunda cephaneyi biraz daha idareli kullanmalısınız. Bunun için de zaman zaman gizlice hareket etmek ve düşmanlara arkadan saldırmak mantıklı. Tek bir bıçak darbesiyle tehlikeleri ortadan kaldırabilirsiniz. Oyun, cephane kullanımı ve gizlilik unsurlarını güzel dengelemiş.
Cephane demişken, biraz da malzemelerimizden söz edelim. Bıçaklarımız hasar alabiliyor. Yani sonsuza dek aynı bıçağı kullanamıyoruz. Parry sistemi sayesinde, düşman saldırılarını bıçağımızı kullanarak engelleyebiliyoruz. Topladığımız malzemelerle mermiler üretebiliyoruz.
Yıllar geçtikten sonra satıcı ağabeyimizle tekrar karşılaşmak güzel. Görüyoruz ki işleri bayağı büyütmüş. Tezgâha yeni silahlar eklenmiş. Bulduğumuz mücevherleri silahlara ekleyerek ek ateş gücü de elde edebiliyoruz. Takas sistemi sayesinde de envanterimizdekileri daha verimli kullanabiliyoruz.
Bulmacalar tarafına geldiğimizde, çok da vakit alan bulmacalar olduklarını söyleyemeyiz. Bazılarına ufak güncellemeler getirildiğini görüyoruz, ama merak etmeyin, kanser edecek boyutta zorluklar sunulmuyor.
Bir de hatırlarsanız sürekli bir tuşa basarak gerçekleştirilen hızlı eylemler vardı. Bu sistem, yeni oyunda büyük ölçüde kaldırılmış. Sadece düşmanlar tarafından yakalandığınızda devreye giriyor.
Artık Ashley karakteri daha akıllı ve maceramızda bize daha fazla yardımda bulunabiliyor. Bir diğer farklılık ise, telsiz konuşmalarının artık oyun içinde gerçekleşebiliyor olması. Yürürken bir yandan da gelen komutları dinleyebiliyorsunuz.
Göl bölümü, dikkatimi çeken bir diğer detay. Artık tekneyle serbestçe gezilebiliyor. Eski oyundaki kamyonla kovalamaca bölümü ise, bu yeni sürümde kaldırılmış. Zaten çok da sevdiğim bir bölüm değildi, dolayısıyla bunu bir eksi olarak görmüyorum. Spoiler olmaması için daha fazla detay vermiyorum, ama ilerledikçe pek çok sürpriz detayla karşılaşacağınızı söyleyebilirim.
Dikkatimi çeken bir diğer detay ise, maalesef oyunda Ada Wong’un senaryosuna yer verilmemiş olması. Bu, pek çok Resident Evil hayranının üzmüşe benziyor. Yakın zamanda bir DLC bekliyoruz!
Son olarak da grafiklerden söz etmek gerekirse, oyunun gerçekten çok iyi grafikleri var. Gerek karakter tasarımları, gerek animasyonlar, gerekse de çevre tasarımları çok iyi görünüyor. Çoğu zaman ufak tefek detaylara dahi dikkat edildiğini fark ediyorsunuz. Eğer ışın izleme teknolojisine destek veren bir ekran kartınız varsa, gerçekten görsel bir şölen sizi bekliyor.
Resident Evil 4 Remake inceleme (PS5 versiyonu) – Furkan Cingöz
Resident Evil 4 Remake’in PS5 versiyonu, grafik modu ve performans modu olmak üzere iki farklı çalışma modu sunuyor.
Oyuna grafik modunu seçerek adım attım ve uzun bir süre deneyimledim. Optimizasyon genel olarak iyi. Ekranda kalabalık düşman varlığı oluştuğunda ve el bombası gibi güçlü silahlar kullanıldığında zaman zaman FPS düşüşleriyle karşılaştım.
Grafik modundayken oyunun görsel kalitesi başarılı. Doku kalitesi ve efektler çok iyi, fakat az da olsa grafik hatalarıyla karşılaşabilirsiniz. Özellikle yakın dövüşlerde ve düşmanların diğer objelerle olan etkileşimlerinde (Mesela yüksek bir yerden düşerken) bazen hatalar görebiliyorsunuz.
Sesleri, Dualsense’in 3.5mm girişine kulaklık takarak ve 5.1 ev sinema sistemi aracılığıyla deneyimleme şansım oldu. Birçok PS5 oyunundan daha iyi olduğunu söyleyebilirim.
Gamepad’te Adaptive Trigger ve Haptic Feedback teknolojilerinden faydalanılmış. Bu da oyunu daha heyecanlı ve gerçekçi bir konuma getiriyor. RE4 Remake, bu özellikleri PlayStation’a özel hazırlanan çoğu oyundan bile daha yoğun kullanmış.
Haptic Feedback, en ufak hareketlere kadar hissettiriyor. Hatta oyuna ilk başladığım dakikalarda, aksiyon yüklü sahnelerdeki yüksek titreşimlerden rahatsız olduğumu dahi söyleyebilirim.
Performans modu ise, görsel kaliteyi bir nebze geri plana alarak daha performanslı deneyimler vadediyor. Bu, özellikle kalabalık düşman saldırıları ve yoğun aksiyonun yaşandığı sahnelerde performans düşüşü olmadan hareket edebilmenizi sağlıyor.
Resident Evil 4 Remake, her ne kadar orijinal sürümüne sadık kalınarak hazırlanmış bir remake olsa da, çok fazla farklılıklar ve yenilikler içeriyor. Örneğin bölüm tasarımları… Bu tasarımlar orijinal versiyonlarına benzese de büyük ölçüde yenilenmiş. Ekstra sekanslar ve bölgeler eklenmiş. Bazı ufak bölgeler de çıkarılmış.
Göze çarpan en büyük yeniliklerden biri de cephane craft sistemi (zanaat). Artık cephanemiz çok daha sınırlı. Halen silahlarımız için cephaneleri yerden ve dolaplardan bulabiliyoruz, ama çoğu zaman da craft malzemeleriyle karşılaşıyoruz. Hangi silah türüne ihtiyacımız varsa, neredeyse aynı malzemelerle farklı türlerdeki silahlara uygun cephaneler üretebiliyoruz. Aslında bu da oyunun en büyük özelliklerinden olan envanter yönetimini zora sokuyor diyebiliriz. Oyun, bizi sürekli olarak envanter düzenlemeye zorluyor. Eğer yapmazsak, sonuçlarına da katlanacağımızı serüvenin hemen başındayken fark ediyoruz.
Orijinal sürümdeki artık ikonikleşmiş bıçağımız artık kırılıyor. Onarım yapabiliyoruz, fakat bunu sadece belli bölgelerdeki satıcılardan yapabiliyoruz. Bunun dışında farklı bıçaklarımız da mevcut, ama neredeyse hepsi tek kullanımlık ve envanterde yer kaplıyor. Bu bıçaklarla Souls oyunlarından aşina olduğumuz parry sistemi benzeri bir savunma sistemi hazırlanmış ve alışmak da zor değil. Bunu yapabilmek için envanterinizde herhangi bir sağlam bıçağın olması yeterli. Peki ya bıçaklar tükenirse? İşte o zaman savunma tarafında ciddi sıkıntılarla karşılaşabilirsiniz. Kısacası oyun, kaynak yönetimi tarafında da mantıklı hareket etmeniz gerektiğini hatırlatıyor.
İlgili Haberler
>> Diablo IV Kapalı Beta Süreciyle İlgili Notlarımız: Fırtına Yaklaşıyor!