Yeni yıla yeni bir kariyerle ya da kariyerde bir basamak yükselerek girme hayalleri kuruyorsanız, belki de bu yaz tatil hayalleri yerine, kariyer hayallerinizi gerçekleştirecek eğitim yatırımına odaklanmanız gerekiyordur.
İster kariyerinde bir sonraki basamağa tırmanmak isteyen bir profesyonel, ister rekabette öne geçmek zorunda olan bir şirket olalım. Başarı söz konusu olduğunda ilk yapmamız gereken yeni teknoloji yatırımlarının yanında, çalışanlarımız ya da kendimizin bu yöndeki yeterlilik ve yeteneklerini gözden geçirmek ve güncellemektir. Peki, işe nereden başlayacağız? Çalışanlarımızın yaptığımız yatırımları en verimli şekilde kullanabilmesini nasıl garantileyebiliriz? Yahut bir BT profesyoneli olarak şirketimizin beklentilerini nasıl karşılar ve kariyerimizde yükselebiliriz?
Ne yazık ki gerçek dünyada bunu başaracak sihirli bir değnek yok. Ancak sihirli olmasa da sizi başarıya taşıyacak teknolojiler ve bunları şirketinizde en verimli şekilde kullanmanızı sağlayacak eğitimler mevcut. Elbette farklı alanlara odaklanmış çok sayıda teknoloji geliştirici şirket var. Bu noktada altyapıda Layer 2’den Layer 7’ye kadar her türlü çözümü bir arada sunabilmesi ve büyük kurumların eleman ilanlarında ön koşul olarak yer alan en popüler sertifikasyonların sahibi olması dolayısıyla işe önce Cisco’nun eğitimlerini masaya yatırmakla başlıyoruz. Dahası Cisco sertifikasyonuna sahip olmanın diğer teknoloji geliştiricilerinin eğitimlerini almayı kolaylaştırıyor olmasıda cabası. Yani “kariyerime nasıl yön vereceğim” ya da “çalışanlarıma nasıl yatırım yapacağım” diye karar kara düşünmeyi bırakın. Hazırladığımız bu eğitim rehberi ile doğru kişileri doğru eğitime ulaştırıyoruz.
Eğitimlere Katılmak İçin Bir Ön Koşul Gerekiyor mu?
Şirketlerin BT altyapısı içinde hemen her cihaza yönelik çözüm sunması nedeniyle artık her BT çalışanın sahip olması gereken bir sertifikasyon halini alan Cisco sertifikasyon eğitimlerinin bir ön şartı olup olmadığı, akla gelen ilk sorulardan biri elbette. BT Eğitim Kıdemli Danışmanı Cumhur Kızıları, “Öncelikle hangi eğitim alınırsa alınsın, başarının eğitimi alacak olan kişinin bilgi, beceri, ilgi ve azmiyle alakalı olduğunu belirtmeliyim. Çünkü bu sayede kişi eğitimden aldığı bilgileri güncel hayata başarıyla geçirip, işinde ve kariyerinde yükselebilir. Bunun yanında tüm eğitimler Türkçe olarak verilmekle birlikte, İngilizce bilgisi olmazsa olmazların başında geliyor. Zira hangi üreticinin eğitimini alırsanız alın, ekipman ve dokümanların yüzde 90’dan fazlası İngilizce. Ayrıca üreticiler tüm eğitim dokümanlarını, sınav sorularını ve cihazların kullanıcı arabirimlerini çoğunlukla İngilizce hazırlıyorlar. Yani eğitime ve konulara daha hızlı adapte olmak açısından temel seviyenin üzerinde bir İngilizce bilgisi şart. ”
Evde mi Çalışalım? Kursa mı Gidelim?
Devasa web kütüphanesi, her bilgiye ulaşmamıza izin verdiği gibi, Cisco sertifikasyon sınavına hazırlanmayı sağlayabilecek pek çok dokümantasyonu da biz BT profesyonellerine sunuyor. Bu noktada eğitim kurumlarında eğitim almanın en önemli avantajı, gerçek hayatta birebir çalışmak gereken cihazlara dokunarak, gerçek olay senaryoları ile çalışmak olarak öne çıkıyor. Bu noktada eğitim kurumu eğer, danışmanlık ve satış öncesi/sonrası hizmeti de veriyorsa, size sorun çözme anlamında gerçek yaşamdan deneyimler aktarabiliyor. Elbette uzman eğitmenler ve sektörden meslektaşlarla kurulan bu “networking” sayesinde ihtiyaç duyduğunuz an danışacağınız güvenilir “dostlara” sahip olmak da cabası. Bu noktada hangisinin sizin için daha iyi olduğuna karar vermek, siz BT profesyonellerine kalıyor.
Hangi Eğitimden Başlamalı?
Cisco sertifikasyon eğitimleri temel olarak farklı ustalık seviyesini gösteren dört başlıktan oluşuyor. Bunlar sırasıyla CCENT (Cisco Certified Entry Networking Technician), CCNA (Cisco Certified Network Associate), CCNP (Cisco Certified Network Professional) ve CCIE (Cisco Certified Internetwork Expert). Her sertifikasyon bir sonraki için kapı aralıyor. Yani bir CCNA sertifikası almadan CCNP sınavına girilemiyor. Bu konudaki tek istisna ise en yüksek sertifikasyon olan CCIE’de. Zira bilgi ve tecrübesine güvenen her BT profesyoneli bir ön koşul olmaksızın bu sınava girebiliyor. Bunun yanında her üçü de alt uzmanlık dallarına ayrılıyor. Bunlar Data Center, Security, Routing&Swiching, Video, Service Provider, Service Provider Operations, Voice (Collaboration) ve Wireless. Cisco dünyasına girişte doğru basamak olan CCNA’de almanız gereken ilk eğitim ise CCNA Routing&Switching sertifikasyon eğitimi.
Önce Temel Atalım: CCNA
CCNA Routing&Switching’in alınacak en temel ve önemli eğitim olduğunu söyleyen Cumhur Kızıları, uzmanlaşmak istediğiniz ana dal ne olursa olsun, önce R&S dediğimiz bu eğitimi almanızın ve ardından CCNA seviyesindeki diğer uzmanlık dalına yönelmenizin gerektiğini vurguluyor. Bu noktada CCNA R&S’in tüm eğitimler arasında, 112 saat ile (3,5 ay) en uzun süreli eğitim olduğunu da belirtelim. Kızıları bunun nedeninin CCNA R&S eğitiminin üretici bağımsız olarak temel network bilgisi verilmesi olduğunu söylüyor.
- KİMLER ALMALI: Ağ teknolojileri konusunda çalışan veya çalışmak isteyen kişiler.
- NE ÖĞRENİRSİNİZ: Öncelikle CCNA R&S programını bitiren kişiler, temel olarak LAN, WAN yapıları kurabilir router, switch gibi cihazlar üzerinde, gerekli ayarları ve bakımları yapabilir düzeye ulaşırlar. Bunun üzerine alacakları Voice, Security gibi diğer uzmanlık programlarında ise alana ait temel bilgilerin yanında küçük ve orta ölçekli yapılarda kullanılan ilgili ekipmanlarda ihtiyaca yönelik konfigürasyon, kurulum ve sonrasında yönetim için gerekli ayarları öğrenirler.
- ORTALAMA GELİR BEKLENTİSİ: CCNA sertifikalı BT profesyonellerinin Türkiye’de ortalama 1.500 ila 2.500 TL arasında geliri olduğu gözleniyor.
Bir Basamak Daha Yükselmek: CCNP
İlk sertifikanızı elinize aldınız ama şirketiniz yükselmeniz için sizden uzmanlığınızı göstermenizi, yani bir üst sertifikasyona sahip olmanızı istiyor. Yahut çalıştığınız altyapıda çok sık sorun yaşanıyor ve şirketiniz sizden sorun çözme konusunda uzmanlaşmanızı istiyor. Yapmanız gereken şey bu noktada belli. Uzmanlığınızın olduğu alanda CCNP seviyesindeki sertifikasyonu almak. Örneğin CCNA R&S ve sonrasında CCNA Wireless sertifikasyonlarına sahipseniz, bu noktada yapmanız gereken CCNP Wireless sertifikasyonu için kolları sıvamak.
- KİMLER ALMALI: En az bir yıldır bu alanda çalışmakta olan ancak, bilgi ve tecrübesini büyük ölçekli organizasyonlardaki karmaşık altyapılarla çalışabilecek duruma getirmek isteyen kişiler.
- NE ÖĞRENİRSİNİZ: Karmaşık BT altyapılarında kurulum, bakım ve ayarların gerçekleştirilmesinin yanında, bu sertifika eğitiminin en önemli farkı, karşılaşılabilecek sorunları çözmeyi öğreten bir içeriğe sahip olmasıdır.
- ORTALAMA GELİR BEKLENTİSİ: CCNP sertifikalı BT profesyonellerinin Türkiye’de ortalama 3.000 ila 5.000 TL arasında geliri olduğu gözleniyor.
Merhaba Profesör: CCIE
Cisco sertifikasyonları içindeki en üst seviye olan CCIE, dolayısıyla da alınması en zor olanı. BT Eğitim Kıdemli Danışmanı Cumhur Kızıları, bunun en önemli nedeninin sınavda çok kısıtlı bir zamana karşı yarışıyor olmaktan kaynaklandığını belirtiyor ve ekliyor; “Gerçek hayatta bir gün bile sürse çözebileceğiniz bir problemi bir saatte çözmeniz beklendiğinden, bilgi seviyesi yeterli olduğu halde laboratuvar sınavından kalanlarla çok sık karşılaşıyoruz. Bu nedenle sınava yönelik eğitim, çok önemli bir pratik kazandırdığından büyük fayda sağlıyor,” diyor.
Diğer sertifikalardan farklı olarak herhangi bir sertifika ön koşulu gerektirmeyen CCIE sertifika sınavına, bilgi seviyenize güveniyor ve zaman odaklı sorun çözme deneyimine sahipseniz girebiliyorsunuz. CCIE sınavının iki aşamadan oluştuğunu belirtelim. İlk aşama bilgi seviyenizin yeterli olduğunu ölçmek için yapılan yazılı sınav. Yazılı sınavı geçtiğiniz takdirde, zamana karşı yarışacağınız laboratuvar sınavına girebiliyorsunuz.
Cumhur Kızıları, bu noktada Türkiye’de sadece CCIE R&S sınavının Mobil Lab üzerinden yapılabildiğini hatırlatıyor. Yani eğer Voice, Security gibi diğer branşlardaki sınavlara girmek istiyorsanız sınav için bir de seyahat planı yapmanız gerekiyor. Zira diğer sınavlar Belçika, Dubai, ABD gibi ülkelerde yapılıyor.
- KİMLER ALMALI: Temel olarak uzun yıllardır sektörde çalışan (en az 3-5 yıl), kıdemini yükseltmek isteyen sertifikalı ya sertifikasız tüm profesyoneller, bilgi seviyelerinin yeterli olduğuna inandıkları takdirde, sınava hazırlanmak için bu eğitimi alabilirler.
- NE ÖĞRENİRSİNİZ: CCIE, eğitiminin en önemli özelliği en zor problem senaryoları üzerinde bilgi ve deneyim kazandırmasının yanında, kişilere sınava yönelik zaman odaklı çalışma pratiği kazandırmasıdır. Bilgi seviyeniz için endişeleniyorsanız uzun dönemli bu eğitimden alabilirsiniz. Sadece sınav pratiği elde etmek isteyenler içinse toplam 10 günlük kısa dönemli, Boot Camp uygulama eğitimi bulunuyor.
- ORTALAMA GELİR BEKLENTİSİ: CCIE sertifikalı BT profesyonellerinin Türkiye’de ortalama 7.000 ila 12.000 TL arasında geliri olduğu gözleniyor ama tecrübenize göre daha fazla kazanmak da sizin elinizde.
Son Dönemin En Popüler Eğitimleri
En başında da belirttiğimiz gibi günümüzün sıkı rekabet koşulları şirketleri, bilgi teknoloji altyapılarını sürekli yenilemeye ve geliştirmeye zorluyor. Elbette şirketlerin BT bölümlerindeki bu değişimler, BT profesyonellerinin de buna yönelik eğitimler almasını zorunlu kılıyor. Peki, son dönemin en popüler eğitimleri neler? Her dönem belli eğitimlerin öne çıktığını belirten BT Eğitim Kıdemli Danışmanı Cumhur Kızıları, “Şu sıralar video konferans tarafından yoğun bir yatırım söz konusu olduğundan, buna bağlı olarak video eğitimlerine de büyük bir talep var. Video ile birlikte, güvenliğin ISE tarafına da yoğun bir talep olduğunu görüyoruz,” diyor. ISE (Identity Services Engine) eğitimi, güvenlik alanında uzmanlaşan BT profesyonellerinin NAC (Network Access Control) temelli yapılarda da uzmanlaşmak isteyen ve Cisco’nun ISE ürününü kullanması gereken çalışanların alması gereken bir eğitim. Kızıları, Cisco’nun bu yeni ISE cihazlarının sektörde yeni olmakla birlikte, büyük ilgi çekti ve bunun sonucunda da hem cihaza hem de ona yönelik eğitimlerde önemli bir artış yaşandığını belirtiyor.
Sözün Özü
Herkesin tatilde olduğu bu yaz dönemini kendinize ya da şirketinize yatırım yaparak geçirmek yapılacak en akıllıca ve stratejik adım olabilir. Siz de yeni yılda kariyerinizde basamakları tırmak ya da rekabette güçlü konuma gelmek istiyorsanız bu yaz eğitim yatırımı yapmayı düşünebilirsiniz. Şirketinizde hangi üreticinin teknolojileri kullanılırsa kullanılsın, dosyamızın BT sektörünün ülkemizdeki gelişimi için eğitimin önemini gösterebildiğine inanıyoruz.