Qualcomm Türkiye Genel Müdürü Gökhan Güleç 2018’i değerlendirdi. Yaptığı Ar-Ge çalışmaları ve geliştirmelerle 30 yıldır teknoloji dünyasına yön veren Qualcomm, 2019’da da teknolojiye damgasını vurmaya hazırlanıyor.
İş yapış biçimlerini ve sektörleri tamamen değiştiren bir dijitalleşme sürecinden geçtiğimiz bugünlerde, dönüşümün kalbi bilgi-iletişim sektörüyle birlikte atıyor. Qualcomm Türkiye Genel Müdürü Gökhan Güleç, 5G’ye geçiş ve teknolojideki yenilikleri 2018 ve 2019 perspektifinden değerlendirdi;
“Böylesine bir dönüşüm ortamında gerek altyapı gerek Ar-Ge yatırımları, sahada söz sahibi olmak ve sürdürülebilir büyümeyi sağlamak için kilit bir önem taşıyor. İşte bu noktada Qualcomm büyük bir avantaja sahip. Şirketimiz, inovasyon ve keşif ruhuyla inşa edilmiş, imza attığı buluşlarla 30 yılı aşkın bir süredir mobil iletişime damgasını vurmuş bir şirket. Mühendislerimizin ve bilim insanlarının Qualcomm çatısı altında yaptıkları keşifler sayesinde, Qualcomm dünyanın en çok patent üreten şirketleri arasında hep en üst sıralarda yer alıyor. Yine bu sayede özellikle mobil iletişime, 3G ve 4G’ye geçiş süreçlerine ve şimdi de 5G’ye geçişe yön veren şirket konumundayız.
Aralık ayında teknoloji dünyasının merakla beklediği 3 günlük geleneksel Qualcomm Snapdragon Zirvesi gerçekleşti. Etkinlik yeni buluşlara; sektörün dönüşümünde kilit rol oynayacak yeni ürünlere sahne oldu. 5G’ye uyumlu ilk işlemci olma özelliğine sahip Snapdragon 855 bunlardan biriydi. Zirve ayrıca dünyada ilk canlı 5G ağına ve cihazlarına da ev sahipliği yaptı.
Yılın son aylarında ise; küresel boyutta ses getiren patent davalarıyla gündeme damgasını vurdu. Fikri mülkiyet haklarımızın korunması yolunda, Almanya ve Çin’de Apple’a karşı açılan davalar Qualcomm’un lehine sonuçlandı. Aslında bu davalar sadece Qualcomm’un değil, tüm dünyada fikir ve yenilik üreten şirket ve bireyler için de bir kazanımdır.”
2019’a genel bakış. Yatırımlar ve 5G’ye geçiş
“Heyecan verici bir dönüşümün eşiğindeyiz. 2019 ve 2020 yılları 5G’nin hayata geçtiği yıllar olacak. Dünyanın önde gelen ekonomileri başta olmak üzere, tüm ülkeler teker teker 5G’ye geçecek, altyapı ve sistemler buna göre dönüşecek. Mobil iletişimdeki yeniliklerin yanı sıra yapay zeka, makineler arası iletişim, otonom araçlar gibi konular tüm ekonomilerin odağında olacak. Doğal olarak, bu alanda öncü rolünü sürdürecek. Mesela 2019’un ilk yarısında, ürettiğimiz teknolojiler sayesinde dünyadaki ilk 5G’li telefonlar kullanılabilir hale geldiğini göreceğiz. Türkiye’de de 5G hazırlıkları son hızıyla sürmekte. Bu alanda sahip olduğu bilgi ve deneyimini kullanarak, kurulan iş ortaklıkları ve projelerle 5G seferberliğine katkısını 2019’da da sürdürecek. Türkiye’nin 5G’ye geçen ilk ülkelerden biri olması hepimizin dileği.”