Hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olan ekranlar her alanda bizlere yardımcı oluyorlar. Bir otobüs içerisinde durakları kaçırmamanız, otel odasında güncel haberleri takip etmeniz, bir mağazada aradığınız bölümü bulmanız veya bir sinema salonunda hızlı bilet almanız için onlara ihtiyacımız var. Profesyonel ekranların kullanım alanları ve satın alırken dikkat etmeniz gerekenleri bu yazıda topladık.
Tarihte ilk haber toplama ve bunu dağıtma için yapılan girişim MÖ 59 yılına dayanıyor. Belki daha öncesi vardır fakat insanoğlunun elindeki bilgiler Roma senatosunun 2.000 kopya olarak hazırlayıp imparatorluğun değişik köşelerine dağıtılan Acta Diurna adındaki yayını işaret ediyor. Fethedilen topraklar, siyasi gelişmeler, toplumsal olaylar, gladyatör dövüşlerinin sonuçlarını içeren Acta Duirna’yı Okuma bilen Roma vatandaşları yüksek sesle okuyarak okuma bilmeyenlere duyururdu. Çin’de Tang hanedanı döneminde dağıtılmaya başlayan Kai Yuan Za Bao adlı saray genelgesi de mandarinlerin başarıları konusunda haberlere yer verdiği için bu yönüyle bir gazete sayılabilir.
Bunun yanı sıra reklam fikri ve anlayışı insanlar arasında alışverişin başlamasıyla beraber doğmuştur. Kitle iletişim araçları ile reklamcılığın tarihsel gelişimi arasında da yakın bir ilişki vardır. “M.Ö. 3000’li yıllar, Sondape ve Frybyiarper gibi yazarlarca reklamcılığın başlangıç tarihi olarak kabul edilir. Bu dönemde tüccarların, çığırtkanlar aracılığıyla satış yapma çabaları, dükkanlarının önlerine koydukları tabelalar reklamcılık tarihinin ilk mecra örnekleri olarak bilinmektedir. Özellikle eski Mısır’da cadde üzerinde aynı reklama rastlanması, bugün de kullanılan tekrarlama sisteminin o zamanlardan düşünüldüğünün misalidir. Ortaçağda reklamcılık daha ziyade çığırtkanlar, tellallar vasıtasıyla yapılmaktaydı. Bu ise radyo reklamcılığının primitif numunesi sayılabilir. Sesli spotlarla başlayan reklamcılık, marka ve amblemlerin gelişmesi ile değişik mecralara yöneldi: özellikle Ortaçağ esnaf loncaları kalite kontrolü esasını benimseyince markalaşma şart oldu. 15. yüzyılda matbaanın keşfi gazete dergi ve diğer iletişim araçlarının hızla gelişmesine yol açtı. 16. yüzyılda Avrupa’da savaşlara tanıklık etmiş kimselerin birinci elden aktardığı birkaç sayfalık savaş haberleri yayımlandıktan sonra süreli yayımlanan ilk gazeteler ise 17. yüzyılın başlarında Almanya’nın bazı kentlerinde ve Belçika’nın Anvers şehrinde basıldı. Londra’da yayımlanan The Times gazetesi, 1814 yılında yeni matbaa aletlerini edinince dakika da 1.100 baskı yapabilecek kapasiteye ulaşmıştı.
İletişim ve insanların bilgiye olan açlığı bilgi dağıtımı konusundaki araçların şekillenmesine yön verdi. Teknoloji eskiden bir matbaayı şekillendirerek bilgi akışını sağladı, şimdilerde ise bir akıllı telefon, Tablet PC, monitör veya televizyonlara hayat vererek bilgi akışını sağlıyor. Yaşamın her döneminde bilgi alma araçları el üzerinde tutulmuştur. Günümüzde ise araç olarak ekranları kullanıyor. Cep telefonlarımız neredeyse hayatımızın vazgeçilmez bir parçası. 24 saat yanımızdan ayırmıyoruz. Evlerimizde vazgeçemediğimiz televizyonlarımız var, bunun yanı sıra ev aletlerinin üzerindeki ekranlardan ürünlerin durumu hakkında bilgiler alıyoruz. Araçlarımız içindeki ekranlar bizlere durum hakkında bilgiler sunuyor. Bunlar bizim almayı tercih ettiğimiz bilgiler ve bizim isteğimiz dahilinde çalışıyorlar.
Evimiz ve çalışma ortamımızın dışında ise reklam ve bilgilendirme ekranları ile karşılaşıyoruz. Bu ekranlar ise hayatımız kolaylaştırmak ve bize zaman kazandırmak için oradalar. Bu konuda sayamayacağımız kadar uygulama mevcut. Fakat bu tarz ekranları üç ana alanda ayırabiliriz. Küçük bilgilendirme ekranları haricinde Otel TV’ler, Digital Signage (profesyonel ekranlar) ürünleri ve Profesyonel PC monitörler. Bu üç ana ekran grubu sadece donanımla sınırlı değil. Tabi ki ürünlerin kategorilerine göre farklı özellikleri bulunuyor. Fakat bu ürünleri ayrı kılan ana konu uygulamalar. Ekranlar ile birlikte sunulan bilgilendirme uygulamaları ekranın durumu ve sunum yapacağı kişilere göre farklılık gösteriyor.
Digital Signage Nedir?
Digital Signage, hemen hemen her alanda ve sektörde kullanılabilen yeni nesil bir yayın, reklam, duyuru ve bilgilendirme sistemidir. Kurum kuruluş ve her alanda faaliyet gösteren tüm sektörlere yönelik olarak uyarlanabilen bu sistem, tek bir yöneticiye yerel ve uzak olarak bağlı bir ağ sistemi üzerinden internetin var olduğu her bir dijital ekrana zengin medya içerikleri aktarmaya ve yayınlamaya yarar. Bu yayın için bir uygulamanın kullanılması şarttır. Bu uygulama sistemi tek bir merkezden ya da birden çok şubeden yönetilebilen farklı bölgelerdeki her boyutta ve çözünürlükteki ekranlara resim, video, haber, kayan yazı, rss beslemeleri, power point sunumları, pdf belgeleri, hava durumu, yol bilgileri, trafik durumu, döviz ve para bilgileri, uçuş bilgileri, flash animasyonlar, internet sayfaları, video animasyonları ve buna benzer sayısız içeriğin dakikalar hatta saniyeler içerisinde iletilmesini sağlayabilir.
Digital Signage uygulamalarının kullanımı oldukça kolaydır. Bu uygulama sayesinde yayımlayacağınız içeriklerin yanı sıra ekranlarımızı uzaktan yönetebilir, açıp kapatabilir, yayın zamanlayabilir ve hatta ekranlarınızın sağlıklı çalışıp çalışmadığını bile çok kolay bir şekilde kontrol edebilirsiniz.
Neden Bu Ekranlara İhtiyacımız Var?
Digital Signage sistemi ile içeriklerinizi hedeflediğiniz kitlelere yayınlamak geleneksel yöntemlere göre daha etkili, daha hızlı ve en önemlisi daha ekonomiktir. Ayrıca içerikler interaktif olduğundan dolayı kitlelere iletilen mesajlar daha anlamlı ve etkisi daha uzun süre akılda kalıcıdır. Her geçen gün Digital Signage sisteminin gücü ve etkisiyle birçok yeni şirket, işletme, kurum ve kuruluş tanışıyor. Bu şirket ve kuruluşlar Digital Signage sistemini çok farklı amaçlar için kullanmaktalar. Digital Signage sistemleri yol bulma, bilgilendirme, iletişim, reklam, eğlence ve daha çok sayıda uygulama alanında sıklıkla kullanılan bir yöntem haline gelmiştir.
Dijital Signage, hedeflediğiniz topluluğa daha dinamik ve yerinde mesaj iletebilmenizi sağlar. Bugünün medya ve reklam sistemi darmadağın bir yapıda olup karışık içeriklere sahip olması yüzünden çoğu alanda tanıtım ve reklamdan çok çevre kirliliğine dönüşmektedir. Zamanında güncellenmeyen billboard ve tabelalar dış etkenlerin de etkisiyle yıpranarak topluma olumlu mesaj iletmek yerine negatif etki etmektedir. Statik içeriklere göre dinamik görüntüler daha çekici ve önemli ölçüde daha fazla bilgi iletebilirler. Digital Signage sisteminde medya oynatıcılar aracılığıyla ağa bağlı her ekrana, farklı mesaj ve içerik gönderebilirsiniz. Ayrıca her boyutta ve çözünürlükteki ekrana içerik göndermek için ekstra hesaplamalar yapmanıza gerek yoktur bu işlemler dakikalar içerisinde gerçekleşir.
Otel TV’ler Evinizin Rahatlığını Aratmıyor
Ülkemizde turizm ve buna bağlı olarak konuklama sektörü günden güne gelişiyor. Otel TV deyince aklınıza muhtemelen otel odalarındaki TV’ler geliyordur. Evet, bunlar işin ana atardamarları fakat sadece oda içerisindeki TV’ler ile sınırlı değil. Asansör veya Otel içerisinde bilgilendirmelerin yapıldığı TV’ler de bulunmakta. Tabii ki bu ekranlar artık sadece size bilgi aktarmakla kalmıyor ve teknolojinin ilerlemesine paralel olarak interaktif hale geliyor. Şimdilerde otel odanızdaki TV üzerinden Facebook’a bağlanabiliyor veya Skype ile görüntülü görüşme gerçekleştirebiliyorsunuz.
Sosyal mecralara erişebileceğiniz uygulamaların yanı sıra kendiniz hakkındaki bilgileri girebileceğiniz ve oteli bilgilendirebileceğiniz uygulamalar mevcut. Mesela oda servisine TV ekranı sayesinde kolay sipariş verebilir veya akşam gitmek istediğiniz restoran hakkında bilgiler alabilirsiniz. Şimdilerde akıllı telefon ve Talet PC’lerin kullanımı günden güne artıyor ve otel konuklarının bu tarz cihazlara yöneldiği görünüyor. Bu cihazlarınız ile uyumlu çalışacak TV teknolojileri de hal hazırda kullanıma sunulmuş durumda. Artık mobil cihazınızın ekranını otel TV’niz üzerinde paylaşarak farklı bir deneyime kavuşabiliyorsunuz.
Hastane Odaları Akıllı Ekranlarla Donatılıyor
Otel TV’lerin kullanım alanı sadece Otel odaları ile sınırlı değil. Uzun yıllardır sağlık sektöründe de kullanılıyor. Bu ürünler genellikle hasta yataklarının başucunda yer alıyor ve hasta veya ziyaretçilerin odada kaldıkları süre boyunca iyi vakit geçirmeleri için dizayn edilmiş durumdalar. Bu ürünler sağlık sektörü için yeniden tasarlanıyor ve kullanım amacına göre şekillendiriliyor. Artık hastalar yattıkları yataktan dünyaya açılan bir pencereye sahip oluyorlar. Bu tarz akıllı ürünlerin kullanımı günden güne artıyor. Tabii ki bu ürünlerin ticari yönü de işyeri sahipleri tarafından bir kazanç kapısı olarak karşımıza çıkıyor. İster otel olsun isterse hastane odalar içerisinde konumlandırılan TV’ler üzerinde içerik satışı gerçekleştirilebiliyor. Genellikle bu tarz içerikler şimdilerde TV serileri veya filmler ile sınırlı. Fakat yakın süre içerisinde kumar oynayabileceğiniz veya spor bahislerinizi yapabileceğiniz uygulamalar da kullanıcıların beğenisine sunulacak. Tabii ki bu tarz uygulamalar sunuldukları ülkelerin kanunlarına göre düzenlenecektir.
Profesyonel Monitörler
Profesyonel monitörler adından da anlaşılabileceği gibi profesyonel olarak iş çözümleri kullanan kişiler için çözüm oluşturuyor. Burada önemli olan iş grubuna sunulan faydalar. Genellikle tasarım ve bu gibi konularla uğraşan kişilerin tercihi profesyonel ekranlar oluyor. Fiyat açısından günümüz son kullanıcı ürünlerinden biraz daha bedelle satışa sunulsa da ürünlerin sunduğu fayda ile bu fiyat farklı karşılaştırılmayacak seviyede.
Ekranlar Akıllanmaya Devam Ediyor
Ekranlar gün geçtikçe akıllanmaya devam ediyor. Eskiden sadece bilgilendirme amaçlı kullanılan ürünler şimdilerde interaktif uygulamalar için kullanılabiliyor. Gelecekte de bu tarz uygulamaların sayısı artacak. Artık ekranlar hayatımızın değişilmez birer parçası ve onlar olmasa neler yapardık bilemiyorum.