Yeni bir araştırma gösteriyor ki oyun oynayan kadınlar cinsiyetlerini diğerlerinden gizliyor. Araştırma sonuçlarına göre kadınların %77’si oyunlarda tacize maruz kalmış.
Teknoloji şirketi Lenovo, kadın oyuncuların deneyimleri üzerine bir anket yaptı. Dev firma, bir pazar araştırması danışmanlığı firmasıyla ortak olarak bu araştırmayı gerçekleştirdi. Bunun sonucunda ortaya çıkanlar ise pek hoş değil. Buna göre kadınlar tacizi oyun deneyiminin bir parçası olarak kanıksamış durumda. Ayrıca kadınların %59’u cinsiyetlerini oyunlarda gizlediklerini belirtti. Hatta bazı kadınlar bundan da fazla önlem aldıklarını açıkladı. Araştırmaya katılan kadınlar bunu huzurlu olmak için yaptıklarını belirtiyor. Anketin sonuçları erkeklerin yüzünü kızartacak cinsten sonuçlar gösteriyor.
Bununla birlikte anket, bu kimlik değişikliğini zorunlu kılan sebepleri gösteriyor. Buna göre, kadınların yüzde 77’si oyun oynarken istenmeyen davranışlardan biriyle karşılaşmış durumda. Bu rahatsız edici davranışlardan ilki %70 ile oyun becerilerinin sorgulanması. Kadınlarla birlikte oynayan erkekler araştırmaya göre kadın oyuncuları yetenekleri konusunda sorgulayarak rahatsız ediyor. Ayrıca kadınların yüzde 65’i eşik bekçiliğine maruz kalıyor. Yani erkekler kadınların oyun oynamaması gerektiği konusunda kadınları rahatsız edebiliyor. Erkekler tarafından kadınlara uygulanan bir başka taciz şekli himayedir. Ankete katılan kadınların yarısı bu tarz bir tacize maruz kaldığını söylüyor.
Erkek oyuncular, oyun oynayan kadınlarla karşılaştığında çeşitli tacizler uyguluyor
Anketin devamında ise çok daha can sıkıcı konular ele alınıyor. Araştırmaya katılan kadınların %44’ü istenmeyen ilişki teklifleri aldıklarını söylüyor. Katılımcıların %71’i oyun reklamlarının daha geniş kitlelere hitap edecek şekilde değişmesi gerektiğini savunuyor. Böylece araştırmada ortaya çıkan taciz davranışlarının birçoğu algı olarak kırılacaktır.
Araştırmanın işaret ettiği bir başka konu kadınların da oyun zevklerinin erkeklerden çok farklı olmaması. Ankete katılan kadınların yüzde 88’i co-op ve mücadeleci oyunlar oynadıklarını söyledi. Lakin kadınların “gerçek oyuncu” olmadıkları yönünde yaşanan algının kadınlar için eğlenmeyi güçleştirdiği ifade ediliyor. Örneğin kadın oyun yayıncıları bu konuda çok büyük zorluklarla karşı karşıya. Kadın yayıncılar, yanlış anlaşılma ve tacizi görünür olmanın bir parçası olarak kabul etmek zorunda. Bununla birlikte bu kabullenmeye itilen kadınlar bununla mücadelede de yalnız kalıyorlar.
Çalışmanın bulgularının birilerinin buna karşı mücadele vermesine yardımcı olup olamayacağını bilemiyoruz. Her şeye rağmen bu konuda farkındalığı artırmak adına hatırlatmak çok önemli. Oyun oynayan kadınlar birer mitolojik varlık değil ve gerçekler. Bu yüzden herkesin ulaşabileceği bir eğlence aracı olarak oyunları kimseye zehir etmemek gerektiğini söylemek isteriz.
Diğer haberler:
>> Microsoft Windows 10 Güncellemesi Yeni Özelliklerle Geldi: Tüm Kullanıcılara Dağıtılıyor
>> GTA 6 Ne Zaman Çıkacak? 2021 Yılında gelebilir mi? Detaylar haberimizde