Oxbotica ve Cisco sürücüsüz araçlara özel çözüm platformu geliştirdi!

sürücüsüz araçlara özel çözüm

Oxbotica ve Cisco sürücüsüz araçlara özel çözüm platformu geliştirdiğini açıkladı. Peki, sürücüsüz araçlara özel çözüm platform neler sunuyor?

Sürücüsüz araç yazılımları alanında dünyanın lider teknoloji şirketlerinden biri olan Oxbotica ile Cisco, sürücüsüz araçlara özel çözüm için önemli bir ortaklığa imza attı. Bu sayede, OpenRoaming platformunun, tüm sistemleri ağa bağlı sürücüsüz araç filolarının potansiyelini nasıl ortaya çıkarabileceğini ve hareket.halindeyken dahi yüksek miktarda verinin güvenli ve sorunsuz şekilde paylaşımını mümkün kılabildiğini uygulamalı olarak göstermek mümkün olacak.

500 HD filme denk gelen ver

Sürücüsüz araçlar saniyede 150 bağımsız araç algılama işlemi gerçekleştiriyor ve LİDAR, kameralar ve RADAR’ın yanısıra Gelişmiş Sürücü Asistanı Sistemleri (ADAS) gibi sensörlerle saatte 80GB’a kadar veri üretiyor. Sürekli devam eden bu işlem günün 16 saatlik bir diliminde 1.2TB veri üretilmesi anlamına geliyor. Bu da 500 adet HD kalitesinde filme ya da 200.000’den fazla şarkıya denk geliyor ve bu verilerin birçoğu da aracın üsse geri dönüşünde toplanıyor.

2024’e gelindiğinde, her sene 70 milyondan fazla ağ bağlantılı yeni araç pazara girecek ve her biri günde 8.3 GB veri yükleme ve indirme kapasitesine ihtiyaç duyacak. Bir karşılaştırma yapmak gerekirse, ortalama bir akıllı telefon bu günlük veri miktarının yalnızca beşte birini üretiyor.

Bir şehirde ya da bölgede yüzlerce hatta binlerce aracı kapsayan bir sürücüsüz araç filosunun yarattığı veri miktarı, mevcut 4G ağı ya da gelişmekte olan 5G ağı kullanılarak verimli ve uygun maliyetle paylaşılabilecek miktarın çok üzerinde. Oxbotica bu sorunu çözmek için geçtiğimiz eylül ayında Londra’nın doğusundaki Stratford’da karayolu testlerine başladı.

OpenRoaming çözümü

OpenRoaming, sürücüsüz araç filolarının büyük miktarda veri transferinde yaşadıkları sorunu giderecek çözümler sunuyor. Cisco önderliğinde hizmet ve çözüm sağlayıcıların bir araya gelerek oluşturduğu OpenRoaming çözümü, standartlara dayalı kablosuz teknolojiden faydalanarak akıllı telefonların ya da sürücüsüz araçların kullanıcı adı ve şifre girmeye gerek kalmadan, orijinal malzeme üreticilerinin ya da sürücüsüz araç yazılım şirketlerinin verdiği sistemde bulunan giriş bilgilerini kullanarak otomatik olarak güvenilir bir Wi-Fi kablosuz bağlantı noktasına ve ağlara bağlanmasını mümkün kılıyor. OpenRoaming özellikle ağ bağlantılı araçlar için uygun. Bu araçlar bu platformu kullanarak, benzin istasyonları, elektrikli araçlar için şarj istasyonları, otoparklar ve otomobil servisleri gibi yerlerde yer alacak olan Wi-Fi noktalarından faydalanabilecekler.

sürücüsüz araçlara özel çözüm

Oxbotica ve Cisco iş birliğiyle düzenlenen Gelecek Nesil Ağ Bağlantılı Araçlar Deneme Çalışmaları, Oxbotica müşterilerine dünyanın öncü mobil otonom IP’sini kendi ürünlerine nasıl entegre edebileceklerini, kendi ihtiyaçlarına göre nasıl uyarlayabileceklerini ve nasıl erişim sağlayabileceklerini gösteriyor. Test edilen platform tam ölçeklenebilir ve de büyüklüğü ve yeri fark etmeksizin birçok farklı araç filolarında kullanılabilir şekilde tasarlandı. Platform bu özelliklerin yanı sıra uygun maliyetli ve güvenli bir şekilde veri yükleme ve veri transferi yapabilme özelliğine de sahip.

Oxbotica CEO’su Özgür Tohumcu konuyla ilgili olarak şöyle dedi: “Evrensel Otonomi vizyonumuzun bir parçası olarak, öncü yazılımımız şimdiden paylaşılması gereken veri miktarını azaltarak, araçların ağ bağlantısı olsun olmasın neredeyseler çalışmasına olanak sağlıyor. Hatta, yazılımımız hiçbir altyapıya bağımlı olmadan çalışacak şekilde tasarlandı; böylece aracın bulunduğu ortamı tüm ayrıntılarıyla algılayabiliyor. Ancak, sürücüsüz araç dünyasında, filoların çok büyük miktarlarda veri yükleme ve indirme yapmaları gerektiğinin de bilincindeyiz. Cisco ile iş ortaklığımız bize gelecekte veriyle ilgili en öncelikli konulardan biri olacak bu sorunu bugünden çözme imkânı tanıyor.”

Uygun maliyetli bir alternatif

Cisco Türkiye Genel Müdürü Didem Duru da açıklamasında, “Günümüzün sürücüsüz araçları çalıştıkları zaman dev miktarda veri üretiyor. Aşılması gereken en önemli konu, bu verilerin araçlardan otomatik olarak ve en uygun maliyetle nasıl toplanacağını belirlemek. Yarının ağ bağlantılı araçları da aynı sorunu yaşayacak. OpenRoaming, yüksek miktarda verinin otomatik olarak araçtan ya da araca aktarılmasında uygun maliyetli bir alternatif olarak ortaya çıkıyor” dedi.