Ödeme ve elektronik para hizmetlerinin önemi artıyor

Ödeme ve Elektronik Para Derneği (ÖDED), 6493 sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun uyarınca, Türkiye’de ödeme ve elektronik para hizmetleri sunan ve ödeme ve elektronik para kuruluşu statüsündeki firmaları temsil eden bir sektör derneği olarak tanımlanıyor.

“Derneğimizin temel amacı Türkiye’yi yeni nesil ödeme sistemlerinin merkez üssü haline getirmek”

Ödeme ve Elektronik Para Derneği Başkanı Burhan Eliaçık, derneğin kuruluş amaçlarını şöyle özetledi: “Öncelikli hedefimiz Türkiye’de sunulan ödeme ve elektronik para hizmetlerinin gelişmesine, etkinliğinin ve yaygınlığının artmasına liderlik ederek, finansın tabana yayılmasında öncü olmak, yasal otoriteler ile sektör arasında köprü vazifesi görmek, bunun yanında tüketicinin ve işletmelerin hayatını kolaylaştıracak güvenli, kolay ve yenilikçi hizmetlere ulaşmasında etkin rol almak olacaktır. Bu şekilde Türkiye’yi ödeme sistemleri alanındaki en gelişmiş ülkelerinden biri haline getirerek, bölgesinde lider bir “merkez üssü”ne ve ödeme sistemleri alanında teknoloji ve bilgi ihraç eden bir ülkeye dönüştürmeyi amaçlıyoruz. Bizler genç yeni ve dinamik bir sektörü temsil ediyoruz. Dolayısıyla sektör olarak kendi ekosistemimizi oluşturmamız gerekiyor. Çünkü dernek üyelerinin ihtiyaç duyduğu alanda bilgiye ulaşması çok önemli ve bu bağlamda Türkiye’de bir bilgi bankası bulunmuyor. Bu çok büyük bir eksiklik, çünkü her şeyden önce kendi performansımızı, şirketin sektörde ne kadar ağırlığının olduğunu ölçümleyemediğimiz anlamına geliyor ve dolayısıyla gelir modellememizi, yeni iş modeli üretmemizi de doğal olarak aksatıyor. Bu bağlamda derneğin en önemli amaçlarından bir tanesi de bir sektörün kendini değerlendirmesi anlamında bir bilgi bankası oluşturmak.”oded

“Dernek üyelerini BDDK tarafından lisanslandırılan veya lisans başvurusunda bulunan şirketler oluşturuyor”

Dernek üyelerinin taşıması gerektiği şartlardan bahseden Burhan Eliaçık, şunları söyledi: “Ödeme ve Elektronik Para Derneği (ÖDED)’e üye olmak isteyen mobil operatörler, mobil ödeme aracı şirketleri, ödeme servis sağlayıcıları, uluslararası para transferi şirketleri ve fatura ödeme şirketlerinin BDDK tarafından linsanslandırılmış veya lisans başvurusunda bulunmuş olmaları gerekiyor. 29 üye şirkete sahip olan derneğin sayısı hızla artıyor. Şu an Derneğin mevcut üyeleri arasında: Turkcell Ödeme Hizmetleri, Türk Telekom Ödeme Hizmetleri , Vodafone Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para, Western Union, PayPal, Çevirimiçi, PaybyMe ,payguru, Wirecard , Birleşik Ödeme, D Ödeme , gscash, ininal, ipara , iyzico, Moka, ödeal, paratika, paynet, Paytrek, PayU, Faturavizyon, Hızlı Tahsilat, Pratik İşlem gibi şirketler yer alıyor.”

“Türkiye’de henüz bankacılık sistemiyle tanışmamış kitleyi, ödeme sistemleri ve finans dünyasının içine katıp, pastayı büyüteceğimize inanıyoruz”

 

Dünya üzerinde ödeme sistemleri kullanım oranlarına değinen Burhan Eliaçık şunları söyledi: “Dünya elektronik ticaret pazarındaki kredi kartının payı 2014’te %30 iken 2019’da %23-24’lere inecek. Debit kartın payı azalacak ve elektronik cüzdan kullanımı %20’lerden %26-27’lere sıçrayacak. Dolayısıyla yeni ödeme sistemi alternatifleri ürün ve servisleri daha fazla kullanılmaya başlanacak. Ülkelere göre bakacak olursak Amerika’da kredi kartı ve debit bankacılık kart sisteminin toplamı %65’lerde, dijital cüzdanların kullanımı %15’lerde seyrediyor. İngiltere’de kredi kartı %14, debit kart %45, dijital cüzdan kulanımı %23 olarak raporlanıyor. Yani kredi kartı ve debit kart kullanımı İngiltere’de Amerika’dan daha düşük. Aynı raporun Türkiye yansımasına baktığımızda kredi ve debit kart toplam kullanımının %84 olduğunu ve dijital cüzdan, banka transferleri gibi ödeme sistemlerinin kullanımının oldukça az olduğunu söyleyebiliriz. Bu aslında bize; yeni nesil ödeme kuruluşu ve elektronik para kuruluşlarının sunacağı hizmet ve servisler için Türkiye’nin büyük bir potansiyel ve bu ödeme sistemlerinin kurulması gereken alan olduğunu gösteriyor Çünkü Türkiye’de bankacılık sistemiyle henüz tanışmamış %42’lik bir kitle yani 22-23 milyon insan var. Ödeme ve elektronik para kuruluşlarının geçen yıl 11,3 milyon müşteriye hizmet ederek 16 Milyar TL işlem gerçekleştirdiler. Bu doğrultuda henüz kredi kartı ve banka kartı kullanmayan geniş kitleye erişip onları da ödeme sistemleri ve finans dünyasının içine katıp, pastayı daha da büyüteceğimize inanıyoruz.”