İş Yapış Şekilleri Değişiyor
Kurumların bulut çağında başarılı olmalarına yardımcı olan sanallaştırma ve bulut altyapısı çözümlerinde dünyanın sayılı şirketleri arasında yer alan VMware’in Türkiye Ülke Müdürü Murat Mediçeler ile keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. Bakın Murat bey bizlere neler anlattı.
Bizlere kısaca kendinizden bahsedebilir misiniz?
VMware’den önce Dell firmasında 8 yılımı geçirdim. İlk başta Bölge Servis Müdürü olarak çalışmaya başladım ve bu görevi 4 yıl kadar sürdürdüm. Bu görev sürecinde gelişen Avrupa bölgesinde Doğu Avrupa, Türkiye, İsrail, Rusya gibi yaklaşık 30 ülkeden sorumluydum. Ardından Dell’deki kariyerimin ikinci kısmında Türkiye Ülke Müdürlüğü görevini üslendim ve bu görevi de yaklaşık 4 yıl kadar sürdürdüm. Dell öncesinde Sentim firmasında 6 yıla yakın yöneticilik yaptım, ondan öncesinde de Teknoser’de 4 yıllık bir yöneticilik tecrübem oldu. Genel olarak 18 yılı aşkındır bilişim sektöründe farklı görevlerle yöneticilik yaptığımı söyleyebilirim.
VMware’de çalışan üst düzey bir yönetici olarak 2014 yılının ilk altı ayını kendi cephenizden baktığınızda nasıl yorumluyorsunuz?
Yıl öncesinde ilk üç ayın seçim beklentileri ve bunun gibi endişeler içerisinde geçeceğini düşünüyorduk. Fakat beklentilerimizin aksine 2014 yılının ilk üç ayı daha hızlı geçti. Nisan ve Mayıs aylarında sektörümüzde biraz rehavet oluğunu söyleyebilirim. Fakat Haziran ayı ile birlikte tekrar bir hızlanma görüyoruz ve bu hızlı gidişatın yaz dönemine de yansımasını bekliyoruz. Önümüzde Ramazan ayı bulunmakta ve bildiğiniz gibi Ramazan ayları diğer aylara göre durgun geçer. Ama bizim hedefimiz yaz aylarını da verimli geçirip ardından 2014’ü güzel bir şekilde kapatmak.
VMware olarak geçtiğimiz ay içerisinde Türkiye’de oldukça ses getiren bir etkinlik gerçekleştirdiniz. Bizlere bu etkinlikten bahsedebilir misiniz?
vForum EMEA bölgesinde 24 şehirde düzenlenen bir tanıtım etkinliği ve Türkiye bacağını 12 Haziranda İstanbul’da gerçekleştirdik. Bizim açımızdan bakıldığında çok başarılı bir etkinlik olduğunu söyleyebilirim. “Bütün BT endüstrisi burada” diyen katılımcılarımızdan birinin yorumu çok hoşuma gitmişti. Düzenlediğimiz etkinliğin 29 sponsoru vardı ve 800’ün üzerinde bir katılım ile gerçekleştirildi. Katılımcılarımızın anlattıklarımız ve yaptıkları iş konusunda bilgi ve becerileri de bizleri çok etkiledi, doğru adreslere ulaştığımız görmek sevindirici. Etkinliğimiz sürecinde sadece VMware teknolojilerimizi anlatmayı hedeflemedik, dünyadaki BT trenleri, BT üzerinde yaşanan değişim, bu değişikliklerin etkileri ve bu etkileri kendi lehimize nasıl çevirebiliriz gibi konuları BT yöneticileri ve iş ortakkatımızla paylaştık. Geri dönüşlerin de çok olumlu olduğunu belirtmeliyim. Etkinlik sürecinde birçok iş görüşmesi yapıldı, sponsorlarımız çok memnun kaldı ve biz bir sonraki yıl için daha da ümitlendik. Her yıl etkinliğimizde sponsor ve katılımcı sayısını artırarak devam ettiriyoruz, bu yıl da çıtayı bir hayli yükselttik.
Etkinliğimizde ağırlıklı olarak BT trenlerinden bahsettik. VMware’in EMEA çapında yaptırdığı bir araştırma yakın zamanda sonuçlandı. Ve bu araştırma sonuçlarını da ilk defa VForum’da katılımcılarımızla paylaştık. Bildiğiniz gibi sektörümüzde gerek sosyal ağlar, Bulut Bilişim, Büyük Veri ve akıllı telefonlar gibi konular ile köklü bir değişim görüyoruz. Bu yeni trendler şirketlerin iş yapış şekillerini ciddi anlamda değiştiriyor. Bununla birlikte BT’den beklentiler de değişmiş durumda. Yaptığımız araştırma BT konusunda karar vericiler üzerinde gerçekleştirilmiş. Araştırma neticesinde iş dünyasının çok hızlı geliştiği ve BT’nin bu değişime aynı hızda ayak uyduramadığı sonucu ortaya çıkmış. İş dünyasının istekleriyle BT ekiplerinin bu istekleri yerine getirme süresi arasında yaklaşık 5 aylık bir süre olduğunu katılımcıların yüzde 65’i doğrulamış. Bu oranın ciddi bir değer olduğunu belirtmeliyim. Bu 5 aylık uzun süre şirketlere birçok dezavantajı da beraberinde getiriyor. Anketimize cevap veren katılımcıların yüzde 30’u dezavantajlar konusunda yenilikçi düşüncelere daha az aman ayırdığını belirmiş, yüzde 36’sı çalışan verimliğinin düştüğü ve yüzde 33’ü de daha küçük ve yeni kurulan şirketler hızlı ve esnek, bu sebepten müşteri kaybediyoruz demiş. Burada ciddi bir risk söz konusu, fakat her riskin beraberinde fırsatı getirdiği de unutulmamalı. VMware burada devreye giriyor ve uyguladığı sanallaştırma çözümleriyle aradaki boşluğu çok daha kısaltmayı sağlıyor. Bu şekilde firmalar zamanını ve parasını daha çok yenilikçilik tarafına aktarabiliyor ve rekabette öne geçmek için fırsat elde ediyorlar.
Firmaların yatırım yaparken harcadığı karar verme sürecini doğru yönettiğine inanıyor musunuz?
Biz analiz sürecinin önemine inanan bir firmayız. İhtiyaçlar doğru bir şekilde analiz edilir ve analiz kısmına yeterli zaman harcanırsa projenin toplam hayata geçirme süresi çok daha kısalabilir. Analize zaman ayrılmaz ve ihtiyaçlar babadan kalma yöntemlerle sağlanırsa hayata geçirme süresinin çok uzadığını görüyoruz. Geçmişe göre genellikle projelerin hayata geçirme sürelerinin kısaldığını söyleyebilirim. Başarılı firmalara baktığımızda proje analiz sürelerinde yeterli zaman ayırdıkları ve ardından hayata geçirme aşamasını çok daha hızlı gerçekleştirdiğini görüyoruz. Yaptığımız araştırmanın sonuçlarından birinde BT karar vericilerin yüzde 50’sinin üst yönetim tarafından BT altyapılarını yenilemeye yöneltildiği ortaya çıkmış durumda. Bu sonuçta değişimin bir göstergesi olarak kabul edilebilir.
VMware olarak sektörümüzde faaliyet gösteren birçok firma ile sıkı ilişkiler içerisindesiniz. Bu firmalarının birbirlerine benzer ürünleri olduğu gibi çok farklı yapıda ürünleri de bulunmakta. Ürünlerinizi geliştirirken diğer firmaların görüşlerini hesaba katıyor musunuz?
Firmalarla aramızda iyi bir paslaşma olduğunu söyleyebilirim. Bu tarz firmalar bizim teknolojilerimizi satıyor ve bizim teknolojilerimizle kendi teknolojilerini birleştirerek en doğru çözümü sunmaya çalışıyorlar. Bu nedenle EMC, HP, IBM, NetApp, Hitachi, Dell, Cisco ve daha sayamadığım birçok şirket ile ciddi programlar yürüyoruz. Bazı firmalar ile satış veya geliştirme için ortak şirketler kurmuş durumdayız. Bu sayede firmalar ile ortak olarak pazara çıkabiliyor ve sunulacak en iyi performansı da garanti altına almış oluyoruz.
2014 yılının ikinci yarsını nasıl görüyorsunuz ve teknoloji trendleri gelecekte nasıl şekillenecek?
2014 yılının ikinci yarısının ilk yarısına oranla daha iyi geçeceğini düşünüyorum. Hemen belirteyim ben genellikle iyi şeylere inanmayı tercih ederim. Belki yaz dönemi biraz durgun geçebilir, bu durumda Ramazan ayının da etkisi olacaktır fakat ardından Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık aylarında sektörümüzün daha hızlı yoluna devam edeceğine eminim. Önümüzdeki 5 yıllık döneme baktığımızda iş yapış şekillerinin değişeceğine inanıyorum. Çocuklarımıza baktığımızda birçok şeyi ellerindeki Tablet ve Akıllı Telefonlar ile uygulamalar üzerinden hallediyorlar. Bu da gelecek neslin iş yapış şekillerini değiştiriyor. Bu durum beraberinde veriyi çok hızlı büyüttüğü gibi veriye erişim hızı ve şeklini de etkiliyor. Cloud Computing ve End User Computing gibi konular gelecekte daha önem kazanmaya başlayacak. Bundan 5 sene öncesine baktığınızda bilgisayarınızı açmadan iş yürütmek imkânsızken şimdilerde sadece bir akıllı telefon ile işlerinizi yoluna koymanız mümkün. Kaynakları daha verimli kullanabilmek ve kısıtlı bütçeler ile daha büyük işler yapabilmek için Bulut Bilişimi ve Bulut Bilişim içinde de Hibrid Bulut dediğimiz melez yapıları kullanmak şart olacak gibi gözüküyor.